#citeșteDobrogea 115 ani de la nașterea sculptorului dobrogean Cristea Grosu
21 Jun, 2021 00:00
21 Jun, 2021 00:00
21 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3308
Marime text
Astăzi se împlinesc 115 ani de la nașterea sculptorului Cristea Grosu
Venit pe lume pe 21 iunie 1906, în localitatea Dorobanţu, județul Constanţa, Cristea Grosu a urmat şcoala primară în comuna natală, studiind ulterior la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, unde i-au fost profesori Dimitrie Paciurea şi Oscar Han. A lucrat, de asemenea, încă din studenție, în atelierul maestrului Ion Jalea.
La absolvire, în 1933, își vernisează prima expoziţie personală, ocazie cu care se remarcă și câştigă o bursă de doi ani la Roma. Aflat în Italia, nu poate rata contactul cu marile centre ale artei clasice, făcând vizite de studiu la Florenţa, Veneţia, Carrara, Torino, precum şi în regiunile arheologice Pompei, Herculanum, Tripolitania.
În capitala Italiei, devine membru al Şcolii române și expune 22 de sculpturi în bronz, marmură, teracotă, ghips, la un salon organizat de această grupare.
Întors în ţară, participă la expoziţiile de sculptură şi artă decorativă, dar și la concursuri tematice, fiind angajat pentru executarea unor lucrări monumentale, în mai multe regiuni ale României.
Lucrează la faţada Universităţii din Iaşi (medalioanele din marmură reprezentându-i pe Alexandru Xenopol şi Dimitrie Cantemir), face basoreliefuri pe clădiri reprezentative din diverse orașe, dar lasă urme și în Constanța (compoziţiile Scafandrul şi Viaţa pescarilor). Volumele sale sunt geometrice și lucrările lui capătă un stil inconfundabil, indiferent de materialul folosit - piatră cioplită, teracotă, ciment, ceramică smălţuită.
Practică și gravura, iar între 1939 şi 1943, în revista „Litoral”, apar 59 dintre gravurile sale în lemn şi linoleum.
În 1977, cu prilejul aniversării eliberării Dobrogei și a Centenarului independenţei României, Cristea Grosu a avut misiunea de a restaura venerabilul Monument al Independenţei de la Tulcea.
De altfel, opera sa este legată de istoria României, cuprinzând lucrări precum : Decebal; Traian; Tudor Vladimirescu; Nicolae Titulescu, Mihail Kogălniceanu (Vaslui); Gheorghe Şincai (Blaj).
Sculptorul a murit în 1991, la București. O stradă din localitatea constănțeană Agigea îi poartă numele.
Citește și:
#citeșteDobrogea: Sculptorul volumelor monumentale – Cristea Grosu (21 iunie 1906 – 1991)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii