Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Autoritățile religioase ale Constanței la începutul veacului trecut

ro

05 Jan, 2022 00:00 2723 Marime text

 
Autoritățile religioase erau reprezentate de Episcopia Tomisului și a Durostorului situată pe bulevardul "Principesa Ileana" din localitatea Constanța. Demnitatea de episcop era deținută de P.S.S. Ilarie Teodorescu.
 
Directorul cancelariei episcopale era preotul Ion Grigorescu, iar Athanasie Dincă era arhimandrit. Arhiereu era preotul Gherontie Silistreanu, iar Ion Voinessu era șef de birou în cadrul instituției religioase.

Protopopul Constanței era preotul Toma Protopopescu, acesta fiind responsabil și de buna organizare a eparhiilor din județ.



Preotul Ion Grigorescu s-a născut într-o familie de preoți, în comuna Urleasca din județul Brăila, la 9 martie 1871. Terminând cursurile primare se încrie la Gimnaziul din Brăila, pe care îl absolvă după tei ani. Având vocație și chemare către Dumnezeu, va participa la cursurile seminarului de la Galați și mai apoi ale celui de la București. În toată perioada cursurilor a fost bursier al statului. În 1896 a absolvit cursurile Seminarului din București și s-a înscris la Facultatea de Teologie din București. După terminarea studiilor în anul 1900, se va căsători, fiind hirotinit diacon la Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov. La 20 decembrie 1900 va susține teza de licență cu titlul "Viața și activitatea Sfântului Ion Evanghelistul", obținând distincția "Cum laudae". La 1 ianuarie 1901 este numit diacon al bisericii cadedrale din Brăila, ulterior fiind numit diacon în parohia Nalbant din județul Tulcea. Activitatea sa nu a rămas neobservată, la 1 septembrie 1902 fiind numit profesor de religie în cadrul Liceului "Principele Carol" din Tulcea. În perioada 1902-1904 a deținut funcția de protoereu al Tulcei. Având experiență în această poziție va fi transferat la Constanța, pe poziția similară.  A foat decorat cu ordinul "Coroana României în grad de cavaler" și cu rangul bisericesc de "Stavrofor". În calitate de protoereu al celor două județe dobrogene a introdus o serie de activități culturale precum: înfințarea unor cercuri culturale preoțești și înființarea a 36 de bănci populare în județul Tulcea.
 
 
A avut și activitate publicistică pe teme religioase în care a încercat să demonteze anumite mituri și superstiții. A fost un adevărat naționalist, un bun ascultător, apropiat de enoriași.



Un colaborator al protoereului Ion Grigorescu a fost preotul Cristache Georgescu, care a deținut funcții de subprotoereu, protoereu ad-interim, protoestos al plășii Medgidia. În 1889 a fost hirotonit preot al Bisericii "Sfinții Petru și Pavel" din Medgidia, unde a slujit până la trecera sa la cele veșnice. A fost econom, stavrofor și cavaler al ordinului "Coroana României".
 
Putem conchide prin a spune că la nivelul conducerii religioase au fost promovați oameni cu studii de specialitate, cu vocație și moralitate, fiind apropiați de enoriașii lor, pentru care au avut nenumărate inițiative de ordin religios, antreprenorial sau financiar.
 
Surse bibliografice:
 
Th. Ionescu, Constanţa şi Tekirghiolul. Ghid ilustrat. 1924, Institutul grafic "Albania", Constanţa
Petru Vulcan, Albumul național al Dobrogei. 1866-1877-1906, Tipografia Regală, București
Constanța –mărturii documentare, vol.1, coordonatori: Virgil Coman, Constantin Cheramidoglu, Editura Ex Ponto, Constanța, 2012

Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.

Citește și:
#citeșteDobrogea: Tătarii și activitățile comerciale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari