#citeșteDobrogea Cazinoul din Mamaia, efigia de altădată a stațiunii
În urmă cu 85 de ani, la 15 august 1935, se inaugura clădirea Cazinoului din Mamaia, în augusta prezență a regelui Carol al II-lea, a membrilor Guvernului şi a notabilităţilor Constanţei.
Proiectat de reputatul arhitect Victor G.Stephănescu, care anterior realizase moscheea şi clădirea Primăriei din Piaţa Ovidiu, Cazinoul cuprindea un pavilion central, corpuri laterale cu cabine și o pasarelă care înainta în mare, cu tobogan maritim și un bar proiectat în capăt.
În deceniul patru al secolului trecut, Cazinoul era considerat punctul 0 al stațiunii Mamaia. Acolo se cobora din trenul care venea de la Constanța, acolo începea stațiunea și reprezenta reperul cel mai important pentru localnici sau turiștii care veneau, cu miile, în fiecare vară, din toată Europa.
Destinația propriu-zisă de Cazino urma să i se atribuie abia doi ani mai târziu, în 1937. Inițial, în locație funcționa un restaurant, care avea la etaj o terasă unde turiștii puteau dansa, iar la parter erau mai multe magazine și sala de mese. La restaurant se serveau icre negre, brânzeturi fine, șampanie și coniac franțuzesc. Eleganța și rafinamentul a făcut ca locul să devină imediat punctul de atracție al stațiunii Mamaia, care rivaliza în acel moment „cu orice staţiune de pe Coasta de Azur, de pe riviera italiană sau de pe plajele Floridei” (după remarca din 1968 a romancierului Miguel Angel Asturias, laureat al Premiului Nobel).
Chiar dacă și-a pierdut din strălucirea de altădată, clădirea vechiului Cazino rămâne un simbol al stațiunii Mamaia, zona în care este amplasată atrăgând în continuare ca punct de întâlnire, locație pentru evenimente, comerț, restaurante și atracții majore ale stațiunii.
Sursă foto: Arhiva ZIUA de Constanța
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp