Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:16 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Eroul național tătar, Negip Hagi Fazîl (1906-1948)

ro

04 Oct, 2021 00:00 3538 Marime text
                  
  • În luna octombrie, comemorăm memoria eroului tătar dobrogean Negip Hagi Fazîl 

Am crescut în cultul personalității Sale! Am înțeles prin el că în istorie se nasc EROI când istoria cere și când poporul își dovedește destoinicia!

În 2003 editam la ed.Metafora din Constanța, volumul bilingv, în tătară și în română „Tatar Șehitnîn Destanî - Balada Eroului Tătar”. Citez o strofă:       
                                                      
„Eroi se nasc în Dobrogea 
Pentru tătari un bey trăia        
Negip Hagi Fazîl era!               
Istoria în proces chema          
Crimeei dreptul îi cerea,             
Eroul Patriei se jertfea!”      
                                                                                                                                                                                                                            (G.Akmolla, Balada 
                                                  
În volumul bilingv editat în anul 2009, tot cu banii copiilor Eroului, d-na Suyum Memet și dl. Bora Ulkusal, am scris despre piesele de teatru (Crimeea, Pețitul, Tinere Mlădițe): „Testamentul bătrânului Kurtveli este dramatic prin cuprinderea dramei familiale în cea națională. În același timp este testamentul unui luptător care zice „să nu te întristeze nenorocul epocii!” (G.Akmolla, Negip Hagi Fazîl, p.117).

Nu există nici un document despre arestare și anchetă. Există doar mormântul din satul natal, Azaplar/Tătaru, mormânt lucrat de fiul Eroului, mormânt vizitat anual prin UDTTMR în anii 1996 și de mine cu oaspeți din Turcia precum scriitorul Halil Ibrahim Ozdemir și soția, din Iași, precum scriitorul Marius Chelaru, din Constanța, precum familia ing. și prof.Mujdaba, consăteanul, ruda și fiul acestuia, Kaulamet Onder şi Ersan.

Faptul că trupul neînsuflețit se afla în 20 oct.1948 la morga cimitirului central din Constanța a fost adus la cunoștința tătarilor de către medicul armean Radulian, care l-a anunțat pe hogea Îrsmambet ce a transmis familiei stirea tragică.

În poezia „Omagiu”, poem creat la centenar, am scris: 

„El a fost creat din durerea neamului și din a Patriei jertfire!   
El a ars pentru Patrie, ridicând pământul la stelele nadire...        
Noi suntem astăzi iarăși în Crimeea, în Dobrogea suntem,            
Oriunde noi suntem, ideea de neam tătar o spunem.”   
        
         (G,Akmolla, vol.citat, p.255)                                                   
 
În vol.bilingv „Șora Batîr, Legendele noastre-comoara noastră”, din 2020, am redat Balada Eroului Tătar și am încheiat astfel : „Cercetând cartea sfântă a istoriei unui popor, putem găsi OMUL care a adus onoare poporului său.Până la 1989, decembrie, numele lui nu se pronunța,sau se spunea în șoaptă, ca să nu supere pe nimeni. (...) În secolul al XX-lea am creat trei mari personalități: Memet Niyazi, Mustegep Ulkusal, Negip Hagi Fazîl. Oare sec. al XXI-lea ce ne va aduce?”
 
 Despre Güner Akmolla
 
Poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România, dar şi a Uniunii Scriitorilor Tătari Crimeeni, Güner Akmolla a fost profesor de limba română, iar o parte majoră din activitatea sa, literară şi nu numai, se plasează sub semnul interculturalităţii. Provenind dintr-o familie de tătari crimeeni care a dat 8 deţinuţi politici, s-a implicat masiv în recuperarea imaginii unor personalităţi marginalizate sau persecutate de regimul comunist.
A debutat poetic după '89, în limba tătară, în revista Karadeniz. Autoarea a fost distinsă, în 2015, cu premiul filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, pentru volumul ce cuprinde poemul eminescian Luceafărul, în trei alfabete şi limbi - română, tătară şi turcă.

 
Sursa foto: arhiva autoarei

Citește și:
#citeșteDobrogea: In memoriam Negip Hagi Fazîl, eroul tătar dobrogean

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari