#citeșteDobrogea Ghiorghe Papuc, la 75 de ani!
26 Apr, 2021 00:00
26 Apr, 2021 00:00
26 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2770
Marime text
Arheologul Ghiorghe Papuc s-a născut pe 26 aprilie 1946, în localitatea Valu lui Traian.
Este absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
După terminarea Facultății de Istorie din Bucureşti, este repartizat, în 1969, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, unde a lucrat aproape patru decenii, conducându-i, o perioadă, destinele.
În anul 1970, participă la prima campanie de săpături, fiind repartizat la Adamclisi, unde a lucrat la poarta de sud, împreună cu colegul său de facultate Radu Ocheșeanu, sub conducerea prof.univ. dr. Ion Barnea. Cercetările din acest important sit arheologic s-au concretizat în publicarea primului volum din monografia Tropaeum Traiani, care a primit în anul 1979 premiul «Vasile Pârvan» al Academiei Române.
Ulterior, este direct implicat în săpăturile arheologice din Constanța, concentrate mai ales în zona peninsulara: parcul catedralei, curtea Școlii generale nr.2 (reședința episcopului Bretanion din sec. IV p.Chr.), poarta mare a cetății, catedrala episcopală de sub fundațiile hotelului Ibis, galeriile și traseul apeductului tomitan. În urma acestor investigații, a publicat, în 2005, teza sa de doctorat: Tomis I. Aprovizionarea cu apă a cetății în epoca romană târzie.
I s-a încredințat responsabilitatea științifică asupra șantierelor arheologice de la Tomis, Ovidiu și Ulmetum, dar a făcut cercetări și la Histria, Valu-lui-Traian, Mangalia, Medgidia și pe valurile transdobrogene, aducându-și contribuția la clarificarea unor importante aspecte de ordin istoric.
Din punct de vedere muzeografic a participat, împreună cu colectivul muzeului la amenajarea expozițiilor de bază ale muzeelor de la Constanța, Mangalia, Histria, Adamclisi.
În 1990, a fost numit director adjunct al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța; în 2000 a primit titlul de doctor în arheologie al Universității "Ovidius" din Constanța și a devenit membru al Comisiei Naționale de Arheologie, iar din anul următor a devenit cercetător principal I la muzeul constănțean. Tot în această perioadă a condus proiectul „Cultura 2000”, prilej cu care au fost înregistrate inscripțiile de la Adamclisi și Histria, precum și cele de la bisericuțele săpate în cretă de la Murfatlar.
Gheorghe Papuc a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.
Din 2004, Ghiorghe Papuc a devenit membru în Consiliul comunei Valu-lui-Traian, implicându-se în activitățile comunității. În 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, comunitatea din Valu lui Traian a organizat un eveniment-omagiu, unde s-a lansat volumul „Ghiorghe Papuc, om al cetăţii”, semnată de dr. Mariana Păvăloiu.
Cunoscut, respectat și apreciat de întreaga breaslă de foști colegi, de prieteni sau concetățeni, „nea Gică” rămâne un simbol al profesionalismului și implicării.
Sursă foto: Revista Pontica nr.50 (2017), MINAC
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii