Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In memoriam Mihail Zahariade, „custodele” de la Halmyris

ro

28 Jul, 2021 18:40 2764 Marime text

  • Astăzi, se împlinește un an de la trecerea în neființă a arheologului dobrogean Mihail Zahariade 

Pe 29 iulie 2020, se stingea din viață arheologul Mihail Zahariade, la doar câteva zile după ce devenise septuagenar.

Născut pe 20 iulie 1950, a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, specializarea Istorie și arheologie greco-romană. A urmat de asemenea cursuri de Drept roman și de arhitectură antică, în cadrul Facultăților de Drept și Arhitectură.

În anul 1994, a obținut doctoratul în istorie cu teza „Limesul roman între Singidunum și gurile Dunării în secolele IV-VI”.
Profesorul Zahariade a fost membru al Societății Române de Numismatică și membru asociat al Earthwatch Institute (Boston, SUA). A coordonat proiectele „Autohtoni, Romani și migratori la Dunărea de Jos” și „Peninsula Dunavatului. Istorie, arheologie, mediu ambient și resurse umane; cercetări multidisciplinare”, a participat la săpăturile arheologice de la Berzovia (Caraș-Severin), Bistreț (Dolj), și Racovița-Copăceni (Vâlcea).

Dar realizarea care i-a marcat cariera profesională și căreia i-a dedicat decenii din viață a fost dezgroparea Bazilicii episcopale și a mormintelor martirilor Epictet şi Astion de la Halmyris/Murighiol, descoperire care a venit să confirme, încă o dată, ideea că Dobrogea este pământul în care se odihnesc cei dintâi martiri creştini de pe teritoriul României.

Ţinut presărat de morminte, Dobrogea este un muzeu în aer liber al martirajului creştin, însă cele mai multe morminte sunt nedescoperite sau au fost distruse, de-a lungul timpului, de invadatori.
Rămășițele preotului Epictet şi ale monahului Astion au fost dezgropate, în vara anului 2001, în cetatea antică de lângă Murighiol, județul Tulcea, o fostă așezare situată la vărsarea în Marea Neagră a brațului Sf. Gheorghe al Dunării, pe malul actualului lac Razelm.

Situl arheologic este vestigiul unei mari cetăţi romano-bizantine, sediu al unor unităţi militare şi staţie a flotei dunărene Classis Flavia Moesica. În calitate de coordonator ştiinţific al cercetărilor sistematice de la Halmyris, Mihail Zahariade a condus cu profesionalism şi pasiune echipa care a făcut descoperiri atât de importante pentru patrimoniul dobrogean.

În afară de munca pe teren, pe care a făcut-o cu atâta dedicare, Zahariade a fost, de asemenea, director al Centrului de Tracologie din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” și Profesor în cadrul Universității Dunărea de Jos (Galați).

A fost preocupat de cercetarea interdisciplinară, de istoria și arheologia Greciei și Romei antice, dar și de istoria veche a României, cu accent pe literatura antică, epigrafie, arhitectură, istorie militară și navală, și geografie istorică. Rezultatele activității științifice s-au concretizat în participarea la 20 de congrese, simpozioane și colocvii internaționale, 9 cărți de autor, enciclopedii și dicționare, volume omagiale, și 38 de studii de specialitate.

A coordonat proiectele „Autohtoni, romani și migratori la Dunărea de Jos” și „Peninsula Dunăvățului. Istorie, arheologie, mediu ambient și resurse umane; cercetări multidisciplinare”.
 
Sursa foto: mirceahodarnau.ro
 
Citește și:
Dedicatul arheolog dobrogean, Mihail Zahariade, ceremonie de omagiere postumă

 
 
 




 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari