Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In memoriam Puiu Enache

ro

17 Apr, 2021 00:00 3195 Marime text

Prezență distinsă și agreabilă, regretatul profesor constănțean Puiu Enache ar fi împlinit în aceste zile 93 de ani.

Născut pe 18 aprilie 1928, în comuna Caramurat, judeţul Caliacra, a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti, promoţia 1950, devenind doctor in filologie în 1972.

A predat la Liceul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, apoi a trecut în învățământul universitar, mai întâi la Catedra de literatură română a Institutului de învăţământ superior din Constanţa, iar ulterior la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius“. Numeroasele generaţii de elevi şi studenţi care au avut privilegiul de a-l avea profesor, stau mărturie peste timp al pasiunii și dedicării sale față de literatura românească și cultivarea gustului pentru studiul său în rândul celor mai tineri.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Puiu Enache a debutat cu volumul „Viaţa şi opera lui Miron Costin“ (Bucureşti, Editura Academiei, 1975), pe care Alexandru Piru îl considera esențial pentru studiul cronicarului moldovean. A publicat apoi „Scriitori şi reviste la Pontul Euxin“ (Constanţa, Editura Ex Ponto, 1997), „Bulevardul Şarpe“ (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 1998);  „Lacul laptelui“ (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 2000) și – cartea sa de căpătâi - „Istoria literaturii din Dobrogea“ (2005, Ex Ponto, Constanţa), un volum care a rămas de referință pentru cercetătorii mișcării literare din ținutul danubiano-pontic și care a reușit să demonteze, practic, mitul perpetuat al secetei culturale din acest tărâm al exilului neprietenos.

După cum notează autorul, „Aprofundând cercetările, am constatat că este o injustiţie care se face şi se perpetuează. Mentalitatea trebuie schimbată: pământul de la Pontul Euxin nu trebuie receptat numai ca un loc al exilului. În calitate de exeget literar, critic literar şi istoric literar, pornesc de la un adevăr indubitabil: sunt dobrogean şi sunt dator să-mi cunosc, înainte de toate, locul, oamenii, istoria.”

În anul 1997, Puiu Enache a fost distins cu Premiul pentru critică şi istorie literară al Filialei „Dobrogea" a Uniunii Scriitorilor din România şi al revistei „Tomis". Tocmai acest premiu avea să poarte numele profesorului Puiu Enache, imediat după trecerea sa în neființă, la 15 martie 2005.

În anul 2017, cotidianul ZIUA de Constanţa a omagiat memoria poetului, istoricului şi criticului literar Enache Puiu, cu prilejul Zilei Dobrogei, acordându-i, post-mortem, în semn de înaltă prețuire, distincția Meritul Dobrogean.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Enache Puiu - erudit exeget şi dascăl prin vocaţie
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari