Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:48 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea La mulți ani, Radu Ciorei!

ro

28 May, 2021 00:00 4428 Marime text
  • Pe 28 mai 1952, s-a născut dirijorul Radu Ciorei

Astăzi îl sărbătorim pe Radu Ciorei, la împlinirea vârstei de 69 de ani!
Deși născut la Cluj, a devenit constănțean în urmă cu aproape patru decenii, fiind adoptat de orașul de la malul mării, pentru care a muncit și creat cu inspirație, bucurie și pasiune, devenind un reper de profesionalism și vocație. 



Provenind dintr-o familie de muzicieni, Radu Ciorei a început studiul pianului la vârsta de 5 ani. A absolvit Colegiul Muzical din Cluj la secţia pian şi Conservatorul din Cluj - pian şi dirijorat. Încă de pe vremea studenţiei, formează orchestra de cameră "Intermezzo" cu care apare în 80 de concerte în 6 ani.
Este absolvent al studiilor „master classes” în Weimar-Germania cu dirijori celebri ca Igor Markevitch, Kurt Masur and Otmar Suitner.
 A debutat în primăvara lui 1976, la Filarmonica din Bacău, avându-l alături pe celebrul pianist român Andrei Deleanu. Între 1980 şi 1985 a fost dirijor la Teatrul Liric Craiova, iar în 1985 i s-a propus, de către directorul de atunci al Teatrului Liric Constanţa, regizorul Nicolae Ciubuc, să vină la Constanţa. Nu intenţiona să rămână prea mult aici, dar destinul său a vrut altceva; a reuşit să înfiinţeze Filarmonica „Marea Neagră”, care, în scurta ei carieră, s-a impus ca una dintre orchestrele apreciate pe plan internaţional, concertând pe cinci continente.
Muzician multilateral, ale cărui activităţi se întind de la orchestra simfonică la opera şi teatru muzical, Radu Ciorei a primit de-a lungul timpului mai multe distincţii dintre care amintim „Premiul Naţional pentru Dirijarea Operelor” în 1988 şi „Omul anului” - secţiunea Cultură, în 2000.
 
Cu implicare, talent și foarte multă muncă, a fost inițiatorul unor evenimente de marcă pentru cultura orașului Constanța. În cei zece ani cât a condus Filarmonica constănțeană (1991-2001), a închegat o orchestră de înalt nivel, a organizat mai multe festivaluri, a diversificat repertoriul şi a atras colaboratori de mare valoare.
A reușit să deschidă scena către sala de concerte, să creeze o legătură specială cu publicul meloman și să clădească, într-un oraș lipsit de tradiție culturală, un templu unde să se manifeste din plin expresia artistică, creativitatea, deschiderea către nou. A refuzat contracte și oferte importante venite din America sau Coreea de Sud, crezând cu toată tăria în munca sa și dăruindu-se total proiectelor începute. Din păcate, munca i-a fost aneantizată în 2004, când autoritățile locale au „restructurat”, după criterii aberante, instituțiile culturale din oraș.

De-a lungul strălucitei sale cariere, Radu Ciorei a dirijat în țări din trei continente, numele său figurând pe înregistrări apărute la importante case de discuri din toată lumea.
A fost numit director onorific al Orchestrei Simfonice din Seul, Coreea de Sud, director artistic al Festivalului Internaţional „Per-Art”, director artistic al Festivalului Internaţional „GRAF-Art”, a dirijat pe scenele vestitelor „Teatro Verdi” (Florenţa, Italia), „Seoul Arts Center” (Coreea de Sud), Sala „Olympia” - (Paris, Franţa), „Hilton - Noga” (Cannes, Franţa), Conservatorul Regal din Bruxelles (Belgia), Stadt-Casino Basel (Elveţia) etc.

Invitat de onoare la evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa, în vara anului 2018, maestrul a fost distins, cu acest prilej, cu medalia „Jean Ionescu“ şi cu placheta #RespectTeatru.
 

Sursa foto:tnobconstanta.ro
 

Citește și:

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea: Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (Xl) (galerie foto)

La mulţi ani, maestre Radu Ciorei!

#citeșteDobrogea: Radu Ciorei, poetul absolut al baghetei


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari