Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:48 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Meleagurile călărășene au în Constantin Tudor un reprezentant de marcă

ro

14 Apr, 2021 00:00 2753 Marime text

 
Astăzi, aniversăm un colaborator de excepție al ziarului ZIUA de Constanţa – profesorul călărășan Constantin Tudor împlinește 69 de ani!
De numele său s-a legat realizarea proiectului inițiat de cotidianul nostru, intitulat #AdrianV.Radulescu-ctitorul, prin care  Şcolii Gimnaziale din comuna Dorobanţu, judeţul Călăraşi, i s-a acordat numele istoricului Adrian V. Rădulescu.
 
Prof.dr. Constantin Tudor s-a născut pe 14 aprilie 1952, în comuna Vlad Ţepeş, judeţul Călăraşi.
 
Absolvent al Facultăţii de istorie-geografie din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (1974) şi al Facultăţii de istorie-filosofie din cadrul Universitaţii din Bucureşti (1977), Constantin Tudor a obținut un doctorat în 1999, cu o lucrare inedită în istoriografia românească, tratând pe larg Administraţia românească în Cadrilater (1913-1940).
 
Este întemeietorul Filialei Călăraşi a Arhivelor Naţionale, instituţie pe care a condus-o timp de opt ani, fiind iniţiatorul proiectului de reabilitare a fostei cazărmi a pompierilor din Călăraşi unde, în anul 1988, au fost mutate Arhivele călărăşene, sediu în care funcţionează şi azi.

Timp de peste şase ani, până în 1996, a ocupat funcţia de inspector-şef al fostului Inspectorat judeţean pentru cultură Călăraşi, calitate în care a fost iniţiatorul mai multor acţiuni cu caracter cultural, dintre care amintim Festivalul Internaţional de Folclor, rebotezat între timp Festivalul „Hora Mare“.

A fost prefect al judeţului Călăraşi în două rânduri (15 ianuarie-15 noiembrie 1996 şi 12 ianuarie 2001 - 13 decembrie 2004). În cel de-al doilea mandat a fost iniţiatorul proiectului de reabilitare a localului Prefecturii, proiect care a atras suma de 2 milioane de dolari de la Banca Mondială.

În legislatura decembrie 2004-2008 a fost deputat de Călăraşi, calitate în care a fost iniţiator şi susţinător al mai multor proiecte legislative, printre care şi Legea privind siguranţa în unităţile de învăţământ preuniversitar.

În perioada anilor 2009-2017 a ocupat funcţia de inspector şcolar general adjunct şi inspector şcolar general al Inspectoratului şcolar judeţean Călăraşi, funcţie din care s-a pensionat la 1 septembrie 2017.

Din octombrie 2001 are şi calitatea de cadru didactic universitar, ca şef lucrări dr. la Filiala Călăraşi a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

A desfăşurat o prodigioasă activitate publicistică şi editorială, articolele sale cu caracter istoric fiind publicate atât în reviste de specialitate, cât şi în săptămânale locale. Este întemeietor  şi conducător de gazete şi reviste locale, dintre care amintim Sud, Dunărea de Jos, Dialog şi Evenimentul de Călăraşi.

A publicat 28 de cărţi cu caracter ştiinţific sau de popularizare a trecutului istoric al meleagurilor călărăşene. Este singurul autor al unor lucrări monografice despre istoria judeţului Călăraşi (Judeţul Călăraşi. Istorie – Tradiţii – Cultură și Judeţul Călăraşi. Studiu istorico-etnografic.

Din aprilie 2018 este rector al Universităţii Populare „Petre V. Haneş“ Călăraşi, cea mai veche instituție culturală din județ, continuatoarea Universității Populare înființate la Călărași, în anul 1927, de către Dimitrie Gusti.

Sursa foto: calarasipress.ro

Citește și:

Apariţie editorială de excepţie Dr. Constantin Tudor şi prof. Nicolae Ţiripan restituie preţioase file de istorie - „Familia regală a României şi meleagurile călărăşene“

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari