Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Stela Cocârlea, veșnic tânără, chiar și în postura sa de bunică fericită

ro

02 Nov, 2020 00:00 4396 Marime text

Astăzi, o aniversăm pe Stela Cocârlea, una dintre primele „lebede” ale maestrului Oleg Danovski, devenită ulterior coregrafă de succes, cu remarcabile realizări internaționale, dar și scriitoare, om de artă și, nu în ultimul rând, fericita bunică a unui nepoțel minunat.
 
Creativă, curajoasă și ambițioasă, artista s-a născut pe 2 noiembrie 1958, în Târgu Frumos, județul Iași, descoperindu-și harul și dragostea pentru dans încă din primii ani de viață.

După ce a absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, a venit să danseze în București și apoi la Constanța, în prima trupa de balet a viitoarei companii fondate de geniul dansului clasic și contemporan, cel care a împrumutat numele său actualului Teatru de Operă și Balet din orașul de la malul mării.
 
I-a fost alături lui Oleg Danovski timp de două decenii, dansând ca primă balerină în „Lacul Lebedelor“, „Spărgătorul de nuci“,Cocoşatul de la Notre-Dame“, „Bayadera“, „Crăiasa Zăpezii“, „Mandarinul miraculos“, „La piaţă“, „Priculiciul“, „Rapsodia română“, „Coppellia“, „Cenuşăreasa“, „Romeo şi Julieta“, „Giselle“ şi „Frumoasa din pădurea adormită“.

În anul 2000, cu sprijinul impresarului Joachim Landgraf, a ajuns în Germania, unde a rămas timp de șase ani. Întoarsă în ţară, deși iubitoare a baletului clasic, a experimentat dansul modern, cu Adina Cezar („Endless day“) și Gigi Căciuleanu, căruia i-a fost și asistent coregraf, în spectacolele „Mozartissimo“ şi „Requiem“. A activat apoi în calitate de coregraf la Şcoala de dans de la Busto Garolfo (Milano), unde și-a învățat elevele să iubească ritmurile populare românești.
 
În anul 2013, s-a angajat într-un proiect inedit și provocator, acela de a crea o școală de balet în Kuweit, unde a devenit managerul unui centru de artă și a reușit să schimbe mentalitatea arabilor față de dans. Anul trecut, a conceput spectacolul «Art street around the world», care s-a dovedit un uriaș succes, două dintre studentele Centrului  obținând premiul întâi la Festivalul de dans „Instinct”, organizat de Lazăr Alice Constantina, în București.

În calitate de coregraf, creația Stelei Cocârlea s-a făcut remarcată prin autenticitate și talentul de a exploata cele mai diverse arte și valenţe interculturale. A pus în scenă, într-o viziune proprie care i-a adus multe elogii, balete clasice precum „Giselle”, „Mandarinul Miraculos”, „Spărgatorul de Nuci” sau „Romeo și Julieta”, dar și performance-uri găzduite de Muzeul de Artă, unde a avut libertatea de a-și transforma ideile în mişcare.

Dincolo de activitatea coregrafică, Stela Cocârlea a coordonat proiecte de mişcare creativă, a publicat poezii, eseuri şi articole despre dans, iar în anul 2008 a editat volumul biografic „Jazz Road“, inspirat din viaţa unei mari legende a jazz-ului american, Washington Rucker. Este, de asemenea, un pedagog entuziast și creativ, la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”.  
 
Un model pentru ceea ce înseamnă un artist veșnic tânăr, Stela Cocârlea s-a numărat printre personalitățile celebrate cu prilejul evenimentului organizat de ZIUA de Constanța - „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, fiind răsplătită cu medalia „Jean Ionescu” și placheta CJC #RespectTeatru, pentru remarcabila sa activitate ca balerin, coregraf și profesor de balet.

Sursa foto: Facebook/Stela Cocârlea
 
 
Citește și:

Corespondență din Kuweit Premieră în cariera coregrafei Stela Cocârlea (galerie foto+document)

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Stela Cocârlea
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXlX) (galerie foto)
 
 
 
 
 
 
 
 
                          
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari