Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:53 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (VI)

ro

16 Jul, 2024 17:00 1804 Marime text
  • În orașul de la malul mării, străzile au purtat denumiri diverse de-a lungul timpului. Unele dintre acestea și-au păstrat denumirile chiar și în zilele noastre, iar altele au purtat alte denumiri, unele legate și de existența regimului politic din perioada respectivă sau de personalitatea agreată de regimul respectiv.

Vă propun o altă stradă, cu o istorie aparte, prin prisma instituțiilor care își desfășurau activitatea aici. Este vorba despre strada Calea lui Traian, devenită ulterior Traian. În 1882 strada purta prima denumire, iar după anul 1912, în 1930 și după 1950, va purta cea de-a doua denumire.
Strada făcea legătura între piața Independenței și Bulevardul Principesa Maria. La recensământul din 1885, pe stradă erau 26 de case locuite, o casă nelocuită, nu existau locuri virane și erau 8 case cu un etaj și 19 case cu două etaje, Nu existau case cu trei etaje. Strada era încadrată în secțiunea a II-a.
Existau instituții importante precum Curtea de Apel, Tribunalul și Institutul Maritim.

Curtea de Apel îl avea președinte pe Alexandru Anastasiu, procuror general fiind Gheorghe Colini, inspector judecătoresc- P. Tzântzu, iar grefier -M. Buiuc.

 
În ceea ce privește Tribunalul, acesta era condus de președintele I. Oprescu, judecător de ședință era D. Poulopol, iar supleant era N. Canariu. Grefieri erau Perșoiu Ion, Ghe. Băbăneață și I. Christescu.
         

Școala Copiilor de Marină a fost mutată de la Țiglina la Constanța, în anul 1901. A funcționat până în 1916, activitatea fiind întreruptă de Primul Război Mondial, iar din 1920 își va relua activitatea. Va purta denumirea de Școalele Marinei și mai apoi Institutul Maritim, care integra și Școala Copiilor de Marină. Se realiza pregătirea marinarilor militari și civili, începând de la pregătirea primară, iar mai apoi pregătirea de specialitate pentru maeștri și ofițeri.  
 


 


 



Pe strada Traian existau și alte activități precum cele ziaristice, tipografice, comerciale , dar și de altă natură.
Cotidianul Shqiperi e Re (Albania noastră), în limba albaneză, îl avea drept director pe Mihail Sotir, activitatea fiind înregistrată pe strada Traian la nr.20. Periodicul săptămânal Marea Neagră condus de Cruțiu Delasăliște și Stelian Ștefănescu, își avea redacția pe strada Traian nr.5, iar Dacia, tot pe strada Traian nr.5, director fiind L.M. Moscu.



 

În cadrul tipografiei Albania exista o legătorie de cărți și se produceau ștampile. Biroul de agentură și casa de asigurări H.N. Mangoianu, precum și biroul Asigurări Naționale își desfășurau activitatea aici. Existau și locuri de petrecere a timpului liber precum parcul Suzana, bodegile Hrisicos și C. Schaderesis. Hotelul High-Life și Hotel General asigurau cazarea turiștilor veniți la mare. Avocatul Leibovici, evreu cunoscut în cadrul urbei tomitane, reprezenta cazurile importante ale urbei, în instanță. Casa de cereale Kessikbachian și Dalla Sterie, vindeau cereale și alte produse en-gross.
Putem spune că pe această stradă, instituțiile importante ale urbei își desfășurau activitatea, coexistând cu activități ziaristice și tipografice.
 


A fost un împărat roman din Dinastia Antoninilor, care a condus în perioada 98-117. A avut realizări importante, printre care extinderea teritorială maximă și apogeul Imperiului Roman. A cucerit Dacia ( 106), Armenia (113) și Mesopotamia (117). Regatul dac reprezenta un stat bogat, având o importanță strategică și militară pentru Imperiu. În urma procesului de romanizare, s-a format poporul român și limba română, în urma marilor migrații. Limba română este o limbă neolatină, iar urmașii Romei poartă pecetea și moștenirea acesteia. Personalitatea acestui împărat rămâne una puternică peste veacuri, fiind considerat un adevărat părinte al poporului român.

Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri post universitare - Universitatea din București.
Director din anul 2020 al Colegiu Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" peanul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.

 

Citește și:

#citeșteDobrogeaStrăzileConstanței. Denumiri de-a lungultimpului (I)

#citeșteDobrogeaStrăzileConstanței. Denumiri de-a lungultimpului (II)

#citeșteDobrogea: StrăzileConstanței. Denumiri de-a lungultimpului (III)

#citeșteDobrogeaStrăzileConstanței. Denumiri de-a lungultimpului (IV)

#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (IV.1)

#citeșteDobrogea: Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (V)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari