Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Vizita muftiilor din Dobrogea în Republica Turcia în anul 1923

ro

21 Apr, 2023 00:00 3150 Marime text

 
 
  • După desființarea Imperiului Otoman și instaurarea puterii politice laice a lui Kemal Mustafa, în anul 1922, o delegație formată din patru muftii ai Dobrogei va pleca către Istanbul, pentru a stabili contacte cu Califul Abdul Megid. 
  • Scopul vizitei nu a fost altul decât acela de a transmite omagiul populației din Dobrogea față de noua conducere a statului turc. 
Delegația română odată ajunsă la Istanbul a fost întrebată de ziariștii turci ce reprezentau periodicele:  "Tevid Efken", "Aksam", "Vatan" și "Ikdam", cu privire la situația musulmanilor din Dobrogea și tratamentul la care erau supuși aceștia ce către autoritățile române. 
 
Răspunsul celor patru reprezentanți ai cultului Islamic a fost unul sincer, prin care se prezenta situația deosebită a musulmanilor, turci și tătari care trăiau în Dobrogea. Potrivit Constituției din anul 1923, minoritățile naționale se bucurau de toate drepturile, inclusiv de cele religioase. Autoritățile române acționau în vederea stabilirii unor relații fructuoase între populația musulmană din Dobrogea și Califat. 
 
În Constituția din 1923 era prevăzut un loc de senator de drept pentru șeful religios al musulmanilor, fără a se ține cont de numărul locuitorilor musulmani. Prin vot erau aleși alți reprezentanți ai minorității musulmane , ce reprezentau drepturile și interesele etnicilor turci și tătari în forul legislativ suprem al țării. 


 
Delegația a fost condusă de muftiul în funcție , Ibram Kadîr Mueddin, un om pios și cu experiență în activitatea administrativă religioasă a cultului. Acesta a fost un colaborator al muftiului Hafuz Rifat, deţinând iniţial funcţia de Cadiu (judecător) al Tribunalului Mahomedan al Judeţului Constanţa. A studiat la Seminarul „Deogmagi – Ula” din Constantinopol. A fost numit prin Decretul Regal nr.342 din 21 iunie 1899. A îndrumat populaţia mahomedană pe calea progresului social. Era un bun negociator și reprezenta cu succes interesele enoriașilor săi. 
 
Delegația a transmis califului Î.P.S.S. Abdul Megid, în cadrul audienței din 10 noiembrie 1923, de la Palatul Dolma Bahcesarai, cele mai bune gânduri din partea MS Regele Ferdinand I și ale guvernului, arâtând întreaga susținere pentru populația musulmană. 
 
Înalul oficial religios turc a apreciat poziția regalității române față de credincioșii musulmani și a mărturisit că se va ruga pentru sănătatea acestuia. 
Presa din Turcia a relatat pe larg acest eveniment și a apreciat legăturile româno-turce, iar pe 13 noiembrie 1923 în cinstea delegației din România a fost organizat un banchet. 
 
Ulterior,  delegația s-a întâlnit cu primul ministru Ismet Pașa și cu Parlamentul din Angora, apreciind modul în care erau tratați musulmanii din Dobrogea. Au fost transmise aceleași gânduri și către președintele Mustafa Kemal, care îl susținea pe Î.P.S.S. Califul Abdul Megid. 
 
Așadar, vizita delegației dobrogene a fost primită cu toate onorurile, de înalții oficiali ai statului turc, cimentând relațiile româno-turce în acel moment, dar și în perspectivă. 
 
Surse bibliografice:
AMAE, fond 71, România, 1920-1944, vol. 376
Petru Vulcan, Albumul naţional al Dobrogei. 1866-1877-1906, Tipografia Regală, București, 1906.
Adrian Ilie, Comunitățile turcă și tătară din Medgidia, Editura Ex Ponto, Constanța, 2015

Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.


Citește și:


#citeșteDobrogea - Examenele elevilor Seminarului musulman din Medgidia în anul 1937

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari