Constanța acum 100 de ani Crimă la teatrul „Elpis“, o tânără otrăvită și un bal „ca-n povești“, printre subiectele urbei de la malul mării
18 Oct, 2024 17:00
18 Oct, 2024 17:00
18 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1977
Marime text
- Editorialul, scris de Constantin Irimescu, este creionat asemenea unei îndrumări, titlul fiind sugestiv „Urmați cuvântul Domnului“.
- Rubrica lui Dra. abordează, după cum ne-am obișnuit, o problemă administrativă.
- Rubrica „Prin dărac“, semnată sub pseudonimul „Arac“, abordează în detaliu vizita turiștilor americani, în frunte cu căpitanul Wanderwell, despre care am făcut vorbire în ediția precedentă.
- Stirile internaționale anunță vești din Atena.
- Aflăm că „O flotă americană va vizita Constanța“, dar și despre o „Anchetă în jurul asasinatelor din Durostor“.
- „Crimă din imprudență“
- „Accident de muncă“
- „Pretinsa prințesă Calmuscky pusă în libertate“
- „Otrăvirea din str. Bogdan-Vodă“
Numărul 29 al cotidianului constănțean „Dacia“ vede lumina tiparului pe 8 februarie 1924. Parabola din fruntea primei pagini face vorbire despre serbarea Micii Uniri:
„Și anul asta, o’altădată,
Unirea țării, a fost serbată.
Dar, în ce tainic viitor
Ziua cea mare va sosi,
Când să putem sărbători,
Unirea sfânt’a tuturor?“
Editorialul, scris de Constantin Irimescu, este creionat asemenea unei îndrumări, titlul fiind sugestiv „Urmați cuvântul Domnului“. În rândurile scrise, Irimescu abordează discursul Regelui Ferdinand susținut la Congresul Agricol. Potrivit autorului, Regele a susținut că „lupta de învrăjbire între clase, trebue sa dispară și să fie înlocuită cu lupta tuturor, cot ia cot, în potriva greutăților naturale,cari trebue învinse“. În urma celor declarate, Irimescu îl consideră pe Regele Ferdinand „drept unul dintre cei mai înțelepți și mari domnitori ai Romînilor“.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Rubrica lui Ax. Poni., Cronica zillei, prezintă articolul intitulat „Obișnuința“.
Probleme pentru un director care nu se mai află „în grațiile politicianizmului din județul nostru“
Rubrica lui Dra. abordează, după cum ne-am obișnuit, o problemă administrativă. De data aceasta, este vorba despre Școala Gimnazială din Adamclisi. Directorul a demisionat, pentru că „nemaifiind în grațiile politicianizmului din județul nostru“ a întâmpinat o serie de dificultăți în conducerea efectivă a școlii, precum faptul „comisiunea budgetară a consiliului județean a decis suprimarea subvențiilor pentru gimnaziu, prevăzute în budgetele unui grup de 13 comune, bani ce serveau șierau unica sursă de întreținere a școlii.“
Filmul cu imagini din Constanța distribuit în Singapore
Rubrica „Prin dărac“, semnată sub pseudonimul „Arac“, abordează în detaliu vizita turiștilor americani, în frunte cu căpitanul Wanderwell, despre care am făcut vorbire în ediția precedentă. Autorul își arată nemulțumirea față de imaginile surprise de Wanderwell din piața Ovidiu pe care le va distribui în filmul documentar despre „despre toate țările și obiceiurile lumii“ în Singapore. Arac spune că acesta ar fi trebuit să „cinematografieze“ strada Costache Negri unde constănțenii au dezvoltat un obicei inedit, spune autorul, „pomii legați între ei cu niște ghirlande de ismene de ambe sexe cămăși de ambe sexe, fețe de pernă, cearceafuri cu forsoane artistice, combinezoane, sullengorjuri“, obicei care era „un fel de simbolal păcii și înfrățirii“.
Pagina „găzduiește“, firește, și știrile internaționale, naționale și locale, cele din urmă cu precădere.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Știri din Grecia, Rusia și Germania
Știrile internaționale anunță vești din Atena. Este vorba despre „Demisia guvernului grec“ în urma retragerii definitive a prim-ministrului Venizelos. Pe cale de consecință, „D. Cafandaris formează noul guvern“.
Din Berlin aflăm că „direcția șantierelor Krupp a decis să-și suspende activitatea. Șapte mii de lucrători au rămas fără lucru“.
Din Rusia este anunțată „Constituirea noului guvern rus“, format din Alexei Bicov, președintele consiliului, Kamenev, vicepreședinte, Cherin, externe, Trotzky, răsboi, Krassin, industrie și comerț.
În Varna aflăm că „s-a ivit o ciumă bubonică“.
Știrile naționale fac vorbire despre plecarea cancelarul Austriei din Romania. Aflăm că ministrul de externe Duca a oferit la Athenee Pallace, un „dejun intim“, cancelarului Austriei, Ignat Seipel. Au participat Gümberger, ministru de externe austriac, Knoblek, ambasadorul Austriei la București, Jean Mitilineu, ambasadorul român la Viena și Ion I.C. Brătianu, președintele consiliului de miniștri.
Anchetă în Durostor
Știrile locale abordează numeroase subiecte. Aflăm că „O flotă americană va vizita Constanța“, dar și despre o „Anchetă în jurul asasinatelor din Durostor“. Despre cea din urmă este aratat faptul că „o comisiune formată din Al. N. Ștefănescu, inspector general administrativ, procurorul general de Constanța și comisarul regal din Constanța a terminat ancheta făcută la Durostor, asupra acuzațiilor aduse organelor administrative și militare din acel județ, că au săvârșit ororile cunoscute asupra unor arestați“.
Cei din urmă că decis că „autoritățile administrative n-au nicio vină în aceasta chestiune“, vinovați fiind reprezentanții autorităților militare „care au săvârșit torturi asupra acelor arestați“.
Crimă în teatrul „Elpis“
„Crimă din imprudență“ anunță că în sala „Elpis“ în timpul concertului societății „Cântarea României“, „elevul de liceu Boțea, jucându-se cu un revolver încărcat, a împușcat în gât pe colegul sau Chiriac, din cl. 5-a. Rănitul a fost transportat la spital“.
„Pățania unor navigatori“ expune faptul că „un caic cu pasageri ce plecase din Sulina spre Bulgaria, din pricina negurei ce era pe mare, a greșit direcția, ajungând la țărm, în dreptul portului Mangalia, înpotmolindu-se nisip“.
„Prinderea unui spărgător“ transmite că Siguranța locală, în urma unui aviz a siguranței din Giurgiu, a arestat pe Alex. Solomon, „care a săvârșit în acel oraș un mare furt la școala normală.
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
„Accident de muncă“ informează cititorilor că un anume Vasiliu Constantin de la lăcătușul atelierelor P. M., „lucrând la o mașină de tăiat fer, din nebăgarede seamă, presa mașinei i-a apucat degetele mânei drepte strivindu-i-le“.
„În jurul furtului de la magazia Bancii Românești“ anunță că Siguranța l-a arestat pe grănicerul Nis. Cocoș, care după cum reese din cercetări, „n-ar fi străin de furtul comis acum câtva timp de la magazia Băncii Românești“.
O pretinsă prințesă și otrăvire „dintr-o eroare“
„Pretinsa prințesă Calmuscky pusă în libertate“, o altă știre locală, expune procesul Suzanei Vartic, acuzată de escrocherie. Deși condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, aceasta „a contestat mandatul de executare“. În urma procesului, instanța a admis nulitatea acestuia și a dispus punerea în liberate și nou termen de judecare pe 1 aprilie 1924.
„Otrăvirea din str. Bogdan-Vodă“, una dintre știrile locale, anunță că „tânăra Maria Tomescu, din strada Bogdan Vodă nr. 39 (n.r. – denumire încă actuală), înghițind din eroare conținutul unui pahar cu sodă caustică dizolvată în apă, a fost apucată de dureri grozave“.
Rubrica „Faptele zilei“ cuprinde câteva știri locale, după cum urmează:
- „Întrunire muncitorească“. În sala sindicatelor de pe strada Ștefan Mihălieanu, denumire actuală, a avut loc o consfătuire a muncitorilor din Port.
- „Arestare“. Poliția l-a arestat pe Nicolae Ionescu, „găsit dormind sub scările de la hotelul Aurel, bănuit fiind că ar fi un spărgător“
- „Furt“. Poliția l-a arestat pe chelnerul Costică Dumitrescu din serviciul bodegii „Toms“, „reclamat de femeia Ida Kertes, din str. Grădișteanu 10 (n.r. - astăzi strada Siretului), că i-ar fi furat o geantă a 300 lei“.
- „Spărgere“. Hoții au spart ghereta din piața Griviței a măcelarului Vasile Manolescu, furându-i carne și slănină.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Rubrica „Informațiuni“ comportă o serie de știri scurte despre diverse evenimente locale, naționale și internaționale, după cum urmează:
- În memoria fostului președinte Wilson, armata americană va purta doliu timp de o lună.
- În salonul cercului militar a avut loc un splendid bal al corpului ofițeresc.
- La „Elpis“ a avut loc o mare serbare, organizată de școlile de comerț cu concursul societății „Cântarea României“.
- Pe 10 februarie 1924, va avea loc la Arena cinema „Grand” „adunarea tuturor proprietarilor de automobile particulare, autotaximetre, camioane și șoferi pentru a pune bazele și vota statutul în vederea înființărei unui sindicat al tuturor automobiliștilor“
- Elena Gheorghiu, moașă, și-a mutat domiliul de pe strada Traian numărul 13, denumire actuală, pe strada Plevnei, numărul 13 bis colț cu strada Mircea, denumirile străzilor încă actuale.
- La Spital a mai fost internat un copil bolnav de scarlatină.
- Cu ocazia balului dat de Societatea Ocrotirea Orfanilor din Război din Constanța în seara zilei de 9 ianuarie 1924 pentru sporirea fondurilor de întreținerea orfanilor din războiu s-au mai primit următoarele sume de banii: C. Alimănișteanu și Mecu câte 2000 lei, Lascaridi. I. Dală, A. Dumitrescu, V. G. Nicolau câte 1000 lei; doamna Dimitriu 4150 lei; doamna Constantinescu 1120 lei; Dr. Isacescu 880; Elman 700; N. Chirescu 620; Ghețu 600; Dr. Grigoriu 520; Al. Gherghel 500; V. Lepădații, Federala Băncilor Populare câte 400; Șeful stației 360; A. Negrea, A.Damadian câte 200; inginer Pruncu 160 lei.
Programul spectacolelor și tabloul reclamelor rămân aceleași ca în ediția trecută.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii