Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani O aventură de dragoste sfârșită la Poliție la începutul lui februarie în urbea de la malul mării

ro

09 Oct, 2024 17:00 1582 Marime text
Capturi din numărul 26 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Editorialul actualizează situația despăgubirilor de război.
  • Rubrica scrisă sub pseudonimul „Dra“ aduce în discuție diferite probleme din administrația publică centrală sau locală.
  • Știri din Palestina și Grecia.
  • De la zeitățile din Cer, la „zeitățile“ de la Hollywood.
  • Banca Marmorosch Blank din Constanța a cerut Tribunalului declararea falimentului cerealistului Panait Hagiopol.
  • „O aventură de dragoste“.
  • „Ancheta în jurul incendierii vaporului «Dacia»“.
  • Un generos articol face vorbire despre „Acte notariale“ emise pe 1 februarie 1924 în Constanța. Este vorba despre vânzări, acte dotale (referitoare la constituirea de zestre), executări silite și asociații.
  • 91 nașteri, 76 decese, 19 căsătorii în luna ianuarie în Constanța.
 
Numărul 26 al ziarului constănțean „Dacia“ este publicat într-o zi de duminică, 3 februarie 1924. Antetul primei pagini, după cum ne-am obișnuit, cuprinde și o parabolă:
 
„Protestăm împotriva ilegalității săvârșite. (Din protestul funcționarilor primăriei):
Dacă a ajuns slujbașe,
Să-i scrie, astfel răvașu,
Calea, care s’o urmeze,
Ar fi, să demisioneze...
Bine-i să fii nentral,
Rău, să lași un cașcaval,
Dar și mai rău, cu scandal“.
 
Editorialul abordează, in genere, subiecte juridice, însă scrise pe înțelesul tuturor, dat fiind că autorul acestuia, Constantin Irimescu, a fost avocat. De această dată, editorialul actualizează situația despăgubirilor de război. Într-un editorial trecut, Irimescu spunea că „în sufletul dobrogenilor sădesc nedreptățile“, fiind sigurii cărora nu li s-au plătit despăgubirile. Ei bine, aflăm în această ediție că plata a fost grăbită.
 


Rubrica scrisă sub pseudonimul „Dra“ aduce în discuție diferite probleme din administrația publică centrală sau locală. De această dată subiectul criticat este noul statut al funcționarilor, neaplicat și de administrația Andronescu, care a mărit salariile anumitor funcționari, în detrimentul altora și a înființat alte posturi în afara regulamentului. Același subiect este abordat și mai sus, în parabolă.
 
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
 
De la zeitățile din Cer, la „zeitățile“ de la Hollywood
 
Ax. Poni, pseudonimul celui care scrie rubrica „Cronica zilei“, abordează un subiect care mai că-ți stârnește râsul. Acesta aduce în atenția „obsesia“ pentru articolele de lux din străinătate. Spune acesta că dacă în trecut oamenii își găseau speranța și modelul în zeitățile dintre stele, astăzi -1924- își găsesc speranța și inspirația dintre „stelele de teatru“ din străinănate. „Ultima creație a lui Delion, este pălăria «Léon Bérard». Orice om care se respectă trebue să-și acopere scăfârlia cu un «Bérard», care la unii le stă ca nuca’n perete, pe când ei susțin că această pălărie le merge ca mănușa. Doamne  ferește!“, se arată în materialul lui Ax. Pani.
 
Articolul „În chestiunea bursei de navluri“ continuă discuția începută în ediția trecută, în care autorii îi adresau domnului Levada, sindicul bursei, întrebări despre activitatea bursei. Este vorba despre costul transportului pe apă al persoanelor sau al mărfurilor (definiția „navlu“, potrivit DEX). În răspunsul domnului Levada se arată că nu se pot cunoaște prețurile zilnice, deoarece „reprezentanții companiilor de navigație nu fac operațiunile la bursă“. Este subliniată și „frustrarea“ Statului în această problemă.
 
Articolul „În lupta cu valuta“ este abordată situația Franței și a mondei lor naționale.
 
Știri din Palestina și Grecia
 
Știrile externe fac vorbire despre situația din Grecia, in genere. Aflăm că starea de sănătate a prim-ministrului grec de atunci, Eleftherios Venizelos (1864 – 1936), s-a ameliorat. Aflăm că, deși acesta și-a înaintat demisia către Consiliul de Ministri, minștrii fac demersuri pe lângă Venizelos pentru a se răzgândi. În chestiunea înlăturării dinastiei de la conducere, Adunarea Națională propune votarea în Parlament, însă Guvernul era hotărât să lase poporul să decidă.
 
Constănțenii sunt informați și despre „Asasinarea unor polițiști englezi în Palestina“ și „Tratatul ruso-grec“.  Despre cel din urmă, aflăm că „guvernul grec a dat instrucțiuni reprezentantului de la Berna, pentru ca acesta să ia contact cu împuternicitul sovietic, în vederea încheierii unui tratat de comerț“.
 
O nouă cionire de trenuri
 
Știrile naționale aduc în discuție „O nouă ciocnire de trenuri“ din stația Ghedog, din județul Mureș. Trei vagoane au sărit de pe linie, iar trei frânări au fost grav răniți.
 
Știrile locale sunt, evident, cele mai numeroase. Aflăm, în continuarea celor prezentate în ediția trecută, că niciun demers privind deblocarea vaporului „Cap-Negro“ nu a reușit, urmând să vină în ajutor remorcherul de salvare „Dixon“.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
 
Banca Marmorosch Blank din Constanța a cerut Tribunalului declararea falimentului cerealistului Panait Hagiopol. Acesta motivează prin faptul că în februarie 1923 un anume Niță din Călărași nu i-a plătit cerealele vândute în valoare de  275.000 lei și că, în plus, a avut de plătit numeroase dări către Fisc și o amendă de valoare mare.
 
O aventură de dragoste în Palaz
 
„O aventură de dragoste“ este știrea care vorbește despre o anume Chița Pletea din comuna Palaz, „întreținând oarecare legături de dragoste cu flăcăul Stoica Voia din Anadolchioi, a dispărut acum câteva de la casa părinților zile săi,în tovărășia iubitului ei. Poliția cercetând, a reușit astă noapte să aresteze pe Voia“.
 
„Ancheta în jurul incendierii vaporului «Dacia»“ aduce noi informații despre această situație. Aflăm că au sosit în Constanța, domnul Popovăț, director general al serviciului maritim, domnul Coanda, inspector administrativ, inginer Bușila, consilierul Miclescu de la Curtea de Casație, domnul Vardala subdirector în Ministerul Comunicațiilor, care împreuna cu Erbiceanu directorul Porturilor Maritime și Variton, inspectorul Porturilor Maritime, au început anchhta cu privire la incendierea vasului.
 
Rubrica „Din port“  anunță că cu vaporul „Durostor“ a sosit Ioan Pressia, prim-secretar la legația română din Atena.
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
Vânzări, executări silite și acte dotale în Constanța
 
Un generos articol face vorbire despre „Acte notariale“ emise pe 1 februarie 1924 în Constanța. Este vorba despre vânzări, acte dotale (referitoare la constituirea de zestre), executări silite și asociații, după cum urmează:
 
Vânzări - A. Antohe din Pantelimon vinde 5 Mariei L. Baltag la prețul de 10.000 lei. Gheorghe Bucur din Anadolchioi vinde 3 h. lui St. Dan cu 12.600 lei.
 
Primăria Constanța vinde lui Grea Toncea lot. 16 car. 394 cu 6750 lei. Tot Primăria vinde lui I. Constantin lotul 9 car. 438 cu 3000 lei. Primăria mai vinde  lui Danilă Niculae lotul 8 car. 438 cu 3000 lei, lui Zamfir I. Tigoi vinde Iotul 19 car. 371 cu 1500 lei.
 
Ali Targara vinde lui N. D. Tita din Canara 5 h. cu 50000 lei, iar Gheorghe Vernea din Caribac vinde lui N. Vernea 4 h. cu 13.000 lei. Huhulescu vinde lui Irimia Gheogrhe Stroe din Cochirleni 8 h.cu 20000 lei.
 
H. S. Stroiu vinde lui V. I. Curte din Hanlâc 10h. cu 80000 lei, lui Dumitru Curte 10 h. cu 80000 lei și lui N. T. Curte vinde 5 h. cu 40000 lei.
 
Acte dotale - Dinu Dragului constitue dota fiicei sale Maria la trecerea în căsătorie cu Anghel Bărbulescu un imobil din Constanța și trusou 25.000 lei.
 
Executări silite - „Banca de Scont sucursala Constanța 7 hect. 4929m. p. din Gherengic moșt. Paraschiva Petre Mircea pt. 3000lei, idem Gh. din Pazarlia most.Gavrilă S. Pisică pentru 2000lei.“
 
Asociații - „Vasile Diamanducos și Gramenos Gramenidis, import-export-coloniale engros și en-detail de hârtie și pururi și fabrică, șoseaua Mangalia 29“.
 
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
91 nașteri, 76 decese, 19 căsătorii în luna ianuarie în Constanța
 
În această ediție, rubrica „Informațiuni“ cuprinde numeroase știri, după cum urmează:
 
  • Ministerul de Comunicații a refuzat, ca inconvenabil, locul de 1000 m pe care primăria îl oferise pentru a-și costrui clădirea regională Constanța.
 
  • Aflăm despre căsătoria lui Zoe Bideli, fiica constănțeanului Gheorghe Biciuia, cu  farmacistul Vanghele Dimeca. Ceremonia religioasă a avut loc pe 3 februarie 1924.
 
  • Inginerul Iulian Leontescu din București a cerut primăriei „relațiuni în ce privește concesiunea de iluminat și tramvaia orașului, d-sa doind sa oferteze“.
 
  • Maria Petre Cavalciuc, din strada Banu Mihalcea, nr. 28, a încetat din viață din pricina unei complicații a scarlatinei.
 
  • La starea civilă s-au înregitrat pe luna ianuarie 91 nașteri, 76 decese, 19 căsătorii, o adopție și un  divorț.
 
  • O comisie compusă din primarul, judecătorul și administratorul de plasă din Ostrova „a adunat prin colecta, suma de 7630 lei, cu care se va veni înajutorul copiilor orfani din râsboi din acea localitate“.
 
  • La liceul „Mircea cel Bătrân“ a avut loc pe 2 februarie șezătoarea obișnuită.
 
  • Gheorghe N. Moisoi a demisionat din slujba de notar al comunei Dulgheri.
 
  • Săteanului Ion Gârbu din Tortoman i s-au furat caii din grajd.
 
Programul spectacolelor și tabloul reclamelor rămân aceleași ca în ediția trecută.
 
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari