Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 17 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Săgeți către autoritățile publice. Urbea tomitană este „pustiită, hidoasă, murdară și devastată de toate administrațiile comunale ce s-au perindat”

ro

16 Sep, 2024 17:00 530 Marime text
Captură din numărul 16 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Au crescut prețurile la pâine și zahăr
  • Editorial cu săgeți pentru administrația orașului
  • 15 persoane jefuiți într-o cafenea
  • Servitoarea lui Demostene Tranulis, atacată de paznic
  • „Frământări” în Partidul Poporului
  • Două vești tragice. Un deces din cauza gerului și altul din cauza unei operații
 
23 ianuarie 1924 în paginile ziarului „Dacia”
 
Miercuri, într-o zi de 23 ianuarie 1924, ziarul „Dacia” tipărea al 16-lea număr. Colectivul redacțional și-a îndreptat atenția asupra creșterii prețurilor la pâine și zahăr. Acest subiect a fost redat, bineînțeles, sub forma unei parabole.
 
„Cu hokus – pokus, șahăr – mahăr,
Vintilă, leul a urnit;
Dar ce folos, că s-a suit
Și prețul, la pâine și zahăr!...”
 
Urmează bine – știutul editorial, pe care îl semnează Al. Dratski. Intitulat „Buletinul Municipal”, textul prezintă comentariile pe care le-a făcut autorul pe seama prefaței buletinului, semnată de Virgil Andronescu, primarul Constanței. Cel din urmă afirma că trebuie să uităm trecutul, prilej pe care Al. Dratski l-a folosit pentru a se întreba retoric dacă asta înseamnă să lăsăm în urmă epoca de înflorire a Constanței, să uităm de „Constanța curată plăcută și cu dragoste gospodărită”. El descrie urbea tomitană a anului 1924 ca fiind „pustiită, hidoasă, murdară și devastată de toate administrațiile comunale ce s-au perindat”. Al. Dratski este de părere că acest lucru ar reprezenta o ofensă la adresa răposaților Bănescu și Cănănău. Andronescu mai făcea referire la pervertirea neamului românesc prin contactul cu celelalte nații, fapt ce a adus la o lipsă de respect a cetățenilor față de administrație. Autorul editorialului aprecia că nu străinii sunt de vină pentru suferința neamului autohton, ci românii lipsiți de patriotism, „de noțiunea cinstei și a bunei conduite”.
 
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
Urmează un calup de trei știri regionale. În prima, „O cafenea jefuită de doi bandiți”, cititorul află că în comuna Carapelit, cafeneaua lui Hasim Tuscem a fost ținta hoților, care au jefuit de bani și haine 15 locuitori. Unul dintre ei, Iaia Amet, din comuna Ceamurli de mijloc, a fost jefuit de 3.000 de lei. Este relatată în continuare moartea lui Androne Spiridon, din comuna Principele Carol. Acesta a vrut să treacă Dunărea înghețată, însă aceasta a crăpat și s-a înecat. Calupul se încheie cu știrea despre Gh. Elefterie, măcelar din Piața Carol, care a fost jefuit și rănit la bariera orașului de doi soldați marinari. Ei i-au sustras suma de 20.000 de lei.
 
La „Cronica zilei”, Ax. Poni a pregătit cititorilor materialul „Predica”, în care își arăta aprecierea față de I.P.S.S. Episcopul Ilarie al Dobrogei, care a făcut mai atractive slujbele religioase ținute duminica.
 
Articolul următor este despre liceanul N. Trandafirescu, care a fost împușcat din imprudență în abdomen de Pompiliu Ploeșteanu, funcționar la Banca Națională. N. Trandafirescu a fost internat la spital.
 


Servitoarea lui Demostene Tranulis, atacată de paznic
 
Parcurgem în continuare ziarul și ajungem la „Crima din strada Productelor”. Zoia Stoianova, servitoare la Demostene Tranulis, a fost atacată în urmă cu o noapte, pe strada Atelieri, de paznicul Ștefan Alexe. Femeia s-a refugiat în cafeneaua lui Apostol din strada Productelor, dar a fost găsită de Alexe. El i-a aplicat mai multe lovituri la nivelul capului cu un revolver și a împușcat-o în pulpa piciorului drept. Zoia Stoianova a fost transportată la spital și Ștefan Alexe a fost dus în arest.
 
Întâlnim mesajul umanitar Dați pentru „Crucea Roșie”.
 
Ziarul „Dacia” aduce în atenția cetățenilor și știri externe. Astfel, aflăm de izbucnirea revoluției muntenegrene. Revoluționarii muntenegreni au atacat cazărmile sârbești din satul Rubeș. Luptele au ținut două zile. În ambele tabere au existat, pe lângă sute de răniți, 500 de decedați, din care 200 erau sârbi și 300 muntenegreni. A doua știre este despre Grecia. În cadrul Adunării Naționale, D. Venizelos urmează să își declare opoziția față de regimul regalist. Adunarea va discuta despre detronarea dinastiei.
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
 
„Frământări” în Partidul Poporului
 
Materialul „Rezolvarea crizei din partidul Poporului” ne pune la curent cu „frământările” ce existau în interiorul acestuia, pornite de la membri care își doreau să înlăture conducerea de atunci, în frunte cu A. Butu. Iată rezoluția generalului Averescu pusă pe raportul trimisului său specialist:
„Din relațiunea ce mi-a făcut Th. Coldalbu, fost ministru care a fost delegat de mine a face o cercetare la fața locului rezultă:
1) O parte din membrii partidului instigați de d. Berea și unii membrii demisionați din partid, au provocat neînțelegeri în sânul partidului.
2) În mod neregulat acei puțini membrii ai partidului susținuți de persoane cari nu fac parte din comitet, au luat hotărâri în numele comitetului și au procedat la aplicarea lor, fără să fie împuterniciți de autoritatea de drept.
3) Neînțelegerea iscată este regretabilă, dar nu pot lua în considerație decât hotărârile ce au fost luate în mod regulat.
4) Hotârârile anarhice le consideră nule și neavenite.
5) D-lui Berea i se interzice orice amestec în treburile partidului până se va pronunța justiția, când se va examina și situațiunea d-sale în partid.
6) Membrii demisionați nu vor fi admiși să aibă vreun amestec în activitatea partidului
7) Această hotărăre se va citi comitetului în ședința publică.
 
În urma ședinței ținute sub președinția lui Al. Mavrodin, s-a decis să se țină cont de cele prescrise de generalul Averescu.
 
Două vești tragice. Un deces din cauza gerului și altul din cauza unei operații
 
Urmează rubrica „Faptele zilei”, unde ne sunt prezentate următoarele:
  • Furtul de la magazia Băncii Românești – s-a furat manufactură, iar autoritățile i-au arestat pe Gh. Mocanu (proprietar de camioane) și soția sa. În casa lor au găsit o mare parte din materialele furate
  • Americomania – Constantin Florescu, în vârstă de 16 ani și cu domiciliul în București, a fost pus sub urmărire de poliție pentru că a încercat să emigreze în America
  • Un perceptor dispare cu banii percepției – Brigada de siguranță din Constanța l-a dat în urmărire pe perceptorul Ion Șivit care a dispărut cu suma de 73.000 de lei, banii unei percepții din Cadrilater. La Cernavodă a fost semnalată prezența celui dispărut
  • Victimile gerului – la spitalul comunal a încetat din viață angajatul CFR Mihail Ojilovski, victimă a gerului din săptămâna trecută. El a fost găsit înghețat într-un vagon
  • Nenorocire – Acarul Sima Ilie a murit după o operație menită a fi făcută după ce acesta a căzut din tren
 
Ult alt text de opinie, nesemnat, ridică problema democratizării. Autorul este de părere că un popor civilizat și democratizat este caracterizat de reglementări peste reglementări, prohibițiuni peste prohibițiuni, „nici o mișcare, nici un zâmbet, nici o gândire, fără control social”.
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
 
Accident al unui vapor elen din cauza ceții
 
Rubrica „Din port” prezintă știrea despre vaporul sub pavilion elen „Marina”, care a suferit un accident grav la ieșirea din port, din cauza ceții. Acesta s-a ciocnit de digul farului „Regele Carol”. Ciocnirea a cauzat avarii grave atât la mașini, cât și la prora vasului.  
 
În ziar sunt reliefate trei accidente de muncă. Mai întâi, este prezentat cel al lui Dumitru Sandu, lucrător cazangiu de la S.P.M., ce a fost lovit peste degete cu un ciocan de un coleg, totul petrecându-se din imprudență. Alt muncitor, Maiuș Anania a suferit un accident la descărcarea cerealelor, zăvorul unui vagon lovindu-l în cap. Ultimul accident suferit este cel al lui Iusub Cazar. El s-a ales cu mâna strivită în timp ce descărca butoaie de pe vaporul „Kyphisia”, unul dintre acestea căzând pe mâna lui.
 
16 locuitori din Bazargic au devenit cetățeni români
 
Din rubrica „Buletin juridic”, suntem informați că cei de la Comisia de Încetățenire au recunoscut calitatea de cetățeni români a următorilor locuitori din orașul Bazargic: R. V. Rainof, C. Durnitrof, A. Matzakief, Demir Nicolof, Cateli Cateliej, Parusef N. I. Ciapcănof, Areti Gh. Nicola, Nicola Constantin Vasilief, Hia Marcof, M. Verbanof, Jeles Șabof, Anastasia S. lanef, D. Iovi, P. I. Jelezof, Gh. M. Gârdef și D. Stoicef.  
 
Noua Lege a Învățământului
 
Iată ce scria ziarul „Dacia” la rubrica „Informațiuni”:
 
  • La București va avea loc astăzi (n. red. – miercuri, 23 ianuarie 1924) un consiliu de miniștri. Se va discuta ordinea de lucru a parlamentului. S’a declarat grevă la căile ferate engleze.
  • La Galați, soldatul furier Petre Berlan de la grupul 3 aviație, a fugit peste Nistru, cu importante documente militare.
  • Guvernul sovietic a răspuns celui român arătând că în chestia tratativelor nu primește ca loc de întâlnire Salzburgul, ci Odessa. Nicu Calambotaș, comerciant din Constanța, ne roagă să despinjim cât n-ar fi protesta vreo poliță. În adevăr la 20 Decembrie 1923, distileria „Moropol” a cerut protestul unui cambii trase asupra lui Nicu Calambotaș, în suma de 4.475 de lei. Fiind vorba de o trată, și nici decum de o poliță, înregistrăm aceasta cu vădită satsfacție și rectificăm publicația noastră făcută în Dacia No. 298 din 27 Decembrie 1923.
  • Ședința consiliului comunal ce urma să se țină ieri (n. red. – marți, 22 ianuarie 1924), a fost amânată pentru astăzi.
  • Se desminte ivirea epidemiei de variolă la Cartalu.
  • D. D. Georgescu președintele Camerei de comerț a plecat la București.
  • Diaconul Gh. Crețu a fost numit ca paroh titular al bisericei comunei Osmancea. La prefectura de județ s-au întrunit membrii societății „Ocrotirea mormintelor eroilor” alcătuindu-se comitetul astfel: I.P. S. S. Episcopul Ilarie președinte, generalii Vlădescu, Virgil Andronescu, colonel Știrbulescu și G. Coriolan, membrii.
  • Un grup de pensionari invalizi de război, intelectuali și ofițeri de rezervă, au înființat societatea „Ovidiu” culturală și educativă.
  • Un nou caz de erizipel s-a declarat în oraș.
  • Dr. veterinar Constantin Cezar a fost mutat în comuna Cogealac.
  • Zilele acestea se va depune în parlament noua lege a Învățământului. Până atunci s-a suspendat orice eliberare de autorizațiuni pentru școale primare confensionale.
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 
Iată specatcolele menționate de colectivul redacțional:
  • La Teatru Cinema „REGAL” cu începere de astăzi va rula filmul „Tragedia iubirei”, partea 1 în 5 mari acte. La sfârșit o comedie hazlie. Între pauze mari lupte de box.
  • La Elita Cinema, de azi și în zilele următoare rulează celebrul film „NECUNOSCUTUL” dramă familiară în 6 acte. La fine o comedie în 2 acte „Regele Talibatac”.
 
Înainte de secțiunea dedicată reclamelor, este anunțat decesul lui Aristid N. Keladino, în vârstă de 57 de ani, trecut în neființă la 21 ianuarie 1924. Pe 24 ianuarie va avea loc înmormântarea.
 
Reclamele din acest număr sunt aceleași ca și în numărul trecut.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“

Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.

Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța. 
 
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Ce a urmat după Bobotează la Constanța – un locotenent s-a sinucis, o servitoare a furat „un sac de bani” și o escadră americană a sosit în Port 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari