Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:03 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Telefonia fără fir întârzie să apară în urbea de la malul mării

ro

14 Oct, 2024 17:00 1675 Marime text
Capturi din numărul 28 al ziarului „Dacia“. Sursă foto: Arcanum
  • Editorialul, semnat de Constantin Irimescu, este intitulat „Dezorganizarea administrației financiare“. În Constanța „cifra încasărilor se ridică la peste un miliard pe an“.
  • Rubrica „Prin dărac“ relatează o poveste despre un „mic orășel de provincie, unde toate partidele politice și-aveau adepții lor“.
  • Telefonia fără fir întârzie în Constanța.
  • Despăgubiri de război în valoare de aproape 40 de milioane de lei pentru dobrogeni.
  • Furturi, arestări și naufragii, printre subiectele zilei la Constanța.
  • Tranzacții de peste 60 milioane lei la Bursa de Cereale din Constanța.
 
 
Pe 6 februarie 1924 vede lumina tiparului numărul 28 al ziarului constănțean „Dacia“, sub semnătura aceluiași colectiv redacțional, director și fondator. Parabola din antetul primei paginii abordează „politica murdară“, sub același ton ironic:
 
„Hai să dăm mână în mână,
Șobolan să nu rămână,
Căci destul jucară hora,
În necazul, tuturora,
 
Iarba rea din halda, piară,
Și politica murdară,
Jăcmăneli să nu mai fie,
În această, Românie“.
 
Editorialul, semnat de Constantin Irimescu, este intitulat „Dezorganizarea administrației financiare“. Autorul plasează noua reglementare de la Centru privind reorganizarea administrațiilor financiare din orașele de reședință ale județelor. Potrivit normei „nu vor mai funcționa un casier plătitor și unul primitor, ci un singur om va face și plățile și încasările“. Irimescu spune că norma este imposibil de aplicat în Constanța, unde volumul de muncă a unui funcționar în administrația financiară este foarte ridicat, ținând cont că, față de alte orașe, în Constanța „cifra încasărilor se ridică la peste un miliard pe an“.
 
O poveste despre un mic oraș și partidele politice
 
 
Rubrica „Prin dărac“ relatează o poveste despre un „mic orășel de provincie, unde toate partidele politice și-aveau adepții lor“. Fiecare partid avea clubul lui, unde membrii de partid participau la ședințe, conferințe. Toate promiteau că vor ajunge la guvernare peste două luni, încât că ar fi „urmat ca peste două luni să avem cel puțin șase guverne“, spune cu un ton ironic autorul. Unul dintre șefii de partid, Constantinu Vasilache, se hotărăște să se mute la alt partid, cu o ideologie complet diferită față de partidul de origine. Un apropiat îl întreabă pe Vasilache de ce s-a mutat într-un partid care, teoretic, nu este la unison cu ideiile lui. „Cine se gândește la idei?! Parcă ideile îmi vor da mie slujba pe care o urmăresc?“, spune Vasilache.  
 
Rubrica „Cronica zilei“ prezintă un articol intitulat „Coada câinelui“. Semnat sub pseudonimul Ax. Poni., articolul abordează un subiect cu diferite subînțelesuri, plecând de la emoțiile pe care le poate stârni o coadă de câine. În fine, concluzia autorului îl citează pe Galileo Galilei „Coada cânelui se mișcă. Eppur, si muove!“
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
 
Telefonia fără fir în Constanța
 
Rubrica semnată sub pseudonimul Dra. atrage atenția asupra subiectului „înființării în orașul nostru a unui post de telegrafie și telefonie fără fir pentru deservirea orașului și a regiunei noastre“. Deși s-au luat luat toate măsurile pentru a facilita proiectul, se pare că de la un timp s-a așternut o „muțenie“ în jurul acestui subiect, drept pentru care „direcția poștelor a cerut oficiului poștal din localitate, referințe asupra situației în chestiunea de mai sus“. Autorul trage un semnal de alarmă, insistând asupra importanței acestui proiect.
 


Despăgubiri de război în valoare de aproape 40 de milioane de lei pentru dobrogeni
 
După cum am prezentat și în edițiile trecute, ziarul „Dacia“ anunța că Iile Mecu, inspector al Băncii Naționale și Casei de gaj a plecat la București pentru  „a interveni pe lângă ministerul de finanțe să achite despăgubirile de război damnaților din județul Constanța“. În ediția de astăzi, aflăm că a fost dispusă plata imediată a acestora, intervenția lui Ilie Mecu fiind un veritabil succes. „Dăunații“ comunelor  se numără la  10.193, cărora li s-au atribuit în total 24.460.501 lei. Pe lângă aceștia au fost alocați distinct fonduri pentru orașe. În Constanța  erau 2914 „dăunați“, cărora li s-au atribuit 9.459.933 lei. În Medgidia erau 820 „dăunuți“, cărora li s-au atribuit 2.523.974 lei. În Mangalia erau 259 „dăunați, cărora li s-au atribuit 1.367.140 lei. În Hârșova, erau 912 „dăunați“ ,cărora li s-au atribuit 3.821.340 lei.
 
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
 
Furturi, arestări și naufragii, printre subiectele zilei la Constanța
 
Știrile locale, cele mai numeroase în mod evident, sunt completate cu cele naționale și internaționale.
 
„Furtul din gară“, una dintre știrile locale, arată că D. Valeriu Poclidor a reclamat la Poliție că i s-a furat, pe peronul gării, portofelul cu 950 lei, pe care-l avea în buzunar.
 
„Arestarea lui P. Cialăcu“ ne informează asupra faptului că „Poliția a arestat astăzi pe cunoscutul excroc Paul Cialăcu, care și-a complectat dosarul, mai făcând căteva isprăvi în cursul săptămănei trecute“.
 
„Incendiul din str. Carol“ anunță că pe 5 februarie 1924, „din pricina unui coș necurățat a luat foc debitul de tutun al d-lui Naparadin, strada Carol“. În incendiul de pe strada Carol, astăzi bulevardul Tomis, au ars țigări, tutun și foițe în valoare de 50.000 lei.
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
„Încercare de spargere“ este o altă știre care expune că „astă noapte, hoții au spart magazinul d-lui Garabețian, din str. Cuza-Vodă 26 bis, au încărcat mărfurile în saci“. Hoții au fost „simțiți“ de vecini, drept pentru care „au șters-o lăsând tot ceau intenționat să fure“.
 
„Pederast arestat“ arată că „Poliția a arestat pentru pederastie ( n.r. – potrivit DEX, „Atracție sexuală a unui bărbat adult pentru un adolescent“) pe maseurul Ion Purcărea, din str. Mihai Viteazu, înaintându-l Parchetului“.
 
 „Naufragiul unui șlep“ anunță că din cauza furtunii de pe mare șlepului adus pentru a descărca mărfurile din vasul „Cap-Negru“, despre care am anunțat în edițiile trecute, aflându-se încă împotmolit, i s-au rupt parâmele cu care era legat de vapor. Fiind târât de valuri, s-a împotmolit și el în nisipul de la țărm.
 
Știrile din Rusia
 
Știrile internaționale fac vorbire despre „Succesorul lui Lenin“, anunțând că „la adunarea federativă a sovietelor, a fost ales Alexei Ricov, ca succesor al lui Lenin, cu titlul de prezident al republicei federative sovietice“. În același context o altă știre anunță „Lupte politice în Rusia“, autorul relatând că în Moscova au avut loc „ciocniri sângeroase între partizanii lui Kalinin și Trotzki“.
 
O altă știre anunță „Reluarea relatiunilor diplomatice între Ungaria și Turcia“.
 
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Tranzacții de peste 60 milioane lei la Bursa de Cereale din Constanța
 
Rubrica „Informațiuni“ adună într-o sinteză știri locale, naționale și internaționale:
 
  • Fostul președinte al Statelor Unite, Woodrow Wilson, a încetat din viață.
  • Pe 7 februarie 1924, „fiind aniversarea Unirei Principatelor, va avea loc dimineața un Te-Deum la biserica catedrală a orașului. Seara, școalele de comerț, cu concursul sec. «Cântarea României» vor da o mare serbare națională în sala «Elpis»“.
  • Prin Bursa de Cereale din Constanța s-au încheiat în luna ianuarie 1924 tranzacții de peste 60 milioane lei.
  • General Constantin Stavăr, comandantul brigăzii jandarmeriei, inspectează regimentul 11 jandarmi din Constanța.
  • La regimentul de jandarmie avut loc un consiliu care a judecat dezertorii din jandarmerie. Consiliul care era compus din lt. colonel Teodorescu, președinte, căpitan Ursoiu și Gheorghian, membri, locotenent Vlad, comisar special și locotenent Bălan, apărător. Au fost hotărâte condamnări între 3 și 6 luni.
  • Sărbătorirea Unirii va avea loc la liceul „Mircea cel Bătrân“ pe 6 februarie 1914.
  • La șezătoarea ce se va ține pe 8 februarie 1924, liceul „Mircea cel Bătrân“, vor vorbi dr. Al. Pilescu, va cânta la piano Alice Dobrescu, iar din voce Valentina Cociubanu.
  • Dr. Costinescu, primarul Capitalei, se află în localitate.
  • Parchetul a dispus ca un medic județean să constate starea facultăților mintale a lui Adam Popa.
                                                                 
Farmaciile de serviciu
 
Farmaciile de serviciu au fost farmacia „Centrala“, de pe strada Carol numărul 70, astăzi bulevardul Tomis, farmacia „Sf. Petru“, strada Mircea colț cu T. Vladimirescu, denumiri actuale, farmacia „Sf. Gheorghe“, de pe strada Carol numărul 54, astăzi bulevardul Tomis, farmacia „Sf. Ion Botez“, de pe  strada Ștefan cel Mare numărul 51, denumire actuală.
 
Programul spectacolelor și tabloul reclamelor rămân aceleași ca în ediția trecută.
 
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari