Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:51 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Tragedie la malul mării. Un tânăr de 23 de ani s-a stins din viață

ro

24 Dec, 2024 17:00 658 Marime text
  • Editorialul, semnat de avocatul Constantin Irimescu, este intitulat „Capitalul mobiliar și băncile“.
  • „Întrunirea proprietarilor“ de la „Arena Grand“.
  • „Întrunirea cârciumarilor și a restauratorilor“,  la restaurantului „Marea Neagră“.
  • Hoț prins după 100 de spargeri.
  • „Soția criminală“ i-a aruncat cu sodă caustică în ochii după o certă.
  • Tânăr, mort la doar 23 de ani.
 
 
Numărul 50 al ziarului dobrogean „Dacia“ vede lumina tiparului pe 4 martie 1924. În „fruntea“ primei pagini este prezentată, după cum ne-am obișnuit deja, celebra parabolă, care ironizează diferite situațuii locale sau naționale:
 
„La ’ntrunirea «Sfataroi»,
Negustori nu vin destul.
În schimb merg persoane omite
Pe câte un zurlca s’asculte,
Că pledez inconștient
Cauza, vreun alt dement...“
 
Editorialul, semnat de avocatul Constantin Irimescu, este intitulat „Capitalul mobiliar și băncile“. Autorul face vorbire despre „criza de numerar“, căci „banul a ajuns foarte rar și în acelaș timp foarte scump“. În completare, Irimescu atingele posibilele cauze.
 
În continuare, colectivul redacțional îi informează pe constănțeni despre „Întrunirea proprietarilor“ de la „Arena Grand“. Au luat cuvântul Gr. Grigoriu, comandorul Negreu, domnii Madeleanu, Mihăilescu și Manolescu. Subiectul discuțiilor a fost noua lege a chiriiilor, despre care am vorbit în edițiile trecute.
 


A avut loc și „Întrunirea cârciumarilor și a restauratorilor“,  la restaurantului „Marea Neagră“, de pe strada Ștefan cel Mare. Aceștia au făcut vorbire despre „constituirea unei bresle a acestora, ca secțiune, a Sfatului Negustoresc local“. Pe cale de consecință a fost ales un comitet compus din Mc. Ștefan președinte, Panait Mihalache și N. Finogea, vicepreședinți, precum și alți 15 membrii.
 
Rubrica „Cronica zilei“ prezintă articolul „Tucicea Ghivecea֧֧“.
 
Știri din Praga, Berlin și Sofia
 
Ștrilie internaționale sunt numeroase în ediția curentă. Suntem informați că „Târgul de mostre de la  Praga“ a avut loc între 9 și 30 martie 1924.
 
„Declarațiile senzaționale ale lui Ludendorf“ sunt transmise de la Berlin. Potrivit redactorilor, „depunerile lui Ludendorf la procesul lui Hittler au produs senzații. Generalul Ludendorf l-a învinuit pe comisarul general al Bavariei von Kahr ca a pregătit războiul civil și despărțirea Bavariei da restul Germaniei. Afară de aceasta atât von Kahr cât și geniralul von lescow s’au pus la dispoziția lui Mittler pentru deslănțuirea răscoalei“. 
 
De la Sofia aflăm despre „Situația politică din Bulgaria“, mai exact despre faptul că „grupul parlamentar radical a hotărât în ședința de ieri să intre în blocul democratic“.
 
Știrile locale fac vorbire, bunăoară, despre „Un nou transport de hârtie monedă“, intrat în țară prin Portul Constanța.
 
„Cum sa vor plăti despăgubirile“, un alt material cuprins în prima pagină a ziarului, prezintă, după sugerează și titlul metodologia de plată a despăgubirilor pentru război. Menționăm că un alt material din ediția curentă prezintă lista beneficiarilor acestor despăgubiri.
 
„Satul Derinchioi atacat de bandiți“ ne arată că „bandiți în mare număr, au atacat satul Derinchioi din Județul Caliacra, jefuind pe locuitorul Stanciu Godinoi de 16000 lei“.
 
Hoț prins după 100 de spargeri
 
„Unul cu o sută de spargeri...“, una dintre știrile locale, ne informează că „Poliția a arestat pe un oarecare Fusein Amet, dezertor din armată și autor a peste o sută de furturi și spargeri comise în orașul nostru“.
 
„Procesul fraudelor de la Tuzla“ face vorbire despre „desbaterile procesului fraudelor de la Tuzla în care a acuzat perceptorul Cojocaru, au decurs și sâmbătă după amiază amânându-se în continuare pentru astăzi“.
 
Rubrica „Din Port“ prezintă un furt și un accident. Mai exact, muncitorul N. Ionescu, zis Jiul, a fost prins de către grănicerul din postul numărul 17, furând o bucată de douăzeci metri de perdea de mătase. În plus, muncitorul Melcomian Sertac, „lucrând la descărcarea unui transport de tablă, din nebăgare de seamă i-a fost apucată mâna dreaptă, rănindu-i grav“.
 
Mai aflăm că, după mai bine de o lună, vaporul „Cap-Negro“ a fost despotmolit.
 
„Soția criminală“ i-a aruncat cu sodă caustică în ochii după o certă
 
„Crima din Anadolohioi“, o altă știre locală, arată un anume Ștefan Constantinescu, „în urma unei certe avută cu soția sa, aceasta din urma i-a aruncat în față o puternică soluție de sodă caustică“. Victima transportată la spital n’a constatat că ambii ecoi sunt complect distruși. Soața criminală a fost arestată.
 
„Groaznica nenorocire de la kilometru 5“ ne informează despre o teribilă explozie „de la kilometrul 5, rănind grav pe cantonierul Nicolae Lazir, având fi o mână amputată.
 
„Nenorochea din Enigea“ anunță că Sivasteța Marin Bălan, din satul Enigea, astăzi localitatea Cerna, Dobrici, Bulgaria, a fost împușcată din imprudență în piept de către Insu și fiul ei.
 
Tânăr, mort la doar 23 de ani
 
Rubrica „Informațiuni“ prezintă mai multe știri scurte, după cum urmează:
  • Întrunirea „Sfatului Negustoresc“ s-a amânat peste două săptămâni;
  • Primăria a primit instrucțiuni în ce privește eliberarea actelor de moarte, familiilor celor dispăruți în război;
  • În decursul lunei Februarie, s’au înregistrat la primărie 107 nașteri, 70 decese, 40 căsătorii, 4 divorțuri și 3 adopții;
  • Întristații Tudorache și Dumitra, părinți, Mircea, Ghita, Viorica, Virgil, Tudora, Nicu și Ionel, frați și surori, precum toate rudele, cu nemărginita durerea, anunță moartea prea scumpului lor Stan Aurel, învățător diriginte, în vârstă de doar 23 ani.
 
Tabloul anunțurilor și reclamelor și tabloul spectacolelor rămân aceleași ca în edițiile precedente.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:

 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari