Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:12 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Chipul de bronz al lui Eminescu, martor mut al istoriei orașului Constanța

ro

15 Jan, 2021 00:00 3146 Marime text

În vara anului 1882, Mihai Eminescu poposea în orașul de malul mării, pentru a se trata de un ulcer varicos și locuia, timp de zece zile, în mansarda de la „Hôtel d'Angleterre” din Constanța (actualul Hotel „Intim”, de pe strada Nicolae Titulescu nr. 9).

Dovada acestui sejur o avem în scrisorile trimise de poet iubitei sale, Veronica Micle, căreia îi vorbește despre vechiul Kiustenge, despre clădirile aflate pe bulevardul Elisabeta, despre marea „veşnic schimbătoare”, pe care și-ar fi dorit să plutească împreună cu femeia de care era îndrăgostit.

Pentru a nemuri trecerea marelui scriitor român prin aceste locuri, Ioan N. Roman, om politic şi publicist dobrogean, a avut, în deceniul trei al veacului trecut, inițiativa ridicării unui bust al lui Eminescu, în apropierea mării, care i-a fost atât de dragă poetului.
S-a deschis astfel o listă de subscripţie pentru monument, Roman fiind primul care a donat suma de 1.000 de lei, încurajând și alte personalități să contribuie la materializarea acestei idei (Nicolae Iorga, Simion Mehedinţi, Elena Văcărescu, Cincinat Pavelescu, Hortensia Papadat Bengescu).

Sculptorul ales pentru această importantă misiune a fost Oscar Han, artist de mare prestigiu, care a semnat un contract direct cu I.N.Roman, pentru bustul turnat în bronz, pe un soclu dintravertin, cu o înălțime de 3 metri.

Lucrarea, inaugurată în vara anului 1934, în prezența regelui Carol II și a pricipelui Mihai, a fost amplasată lângă Farul Genovez, pe faleza Cazinoului.

De atunci, chipul din bronz al lui Mihai Eminescu, făuritor de limbă și conștiință națională românească, este martorul mut al istoriei orașului de la malul mării.

Despre statuia lui Eminescu, găsim câteva mențiuni și în cartea „Istoria Dobrogei“, de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu, volum ce însumează peste cinci sute de pagini privind cele mai importante evenimente petrecute în spațiul românesc transdunărean.
 
„Pentru Constanţa şi Dobrogea un eveniment cultural memorabil l-a reprezentat ridicarea statuii lui Mihail Eminescu, în imediata apropiere a mării, potrivit testamentului literar al marelui poet. În toamna anului 1931, la iniţiativa unor cunoscuţi intelectuali constănţeni, printre care scriitorul Ioan Roman şi Gh. Coriolan, directorul Liceului «Mircea cel Bătrân», s-a constituit Societatea «Pro Eminescu». O campanie de acţiuni culturale de durată, la care şi-au dat contribuţia personalităţi proeminente, a furnizat fondurile necesare. Statuia, operă a sculptorului Oscar Han, a fost dezvelită în cadrul unei solemnităţi deosebite.”
 
#citeşte mai departe în „Istoria Dobrogei“, de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu
#„Istoria Dobrogei“
#Autori Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 

Citește și:     

Cum se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale la Constanţa
 

Ce se întâmplă azi la Cazino Începerea lucrărilor, de ziua lui Eminescu. Statuia poetului veghează de la câţiva paşi bătrânul edificiu

 

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari