Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dobrogea Digitală” – „Constantza” (1947) Mamaia și splendidul parc dintre mare și lacul Siutghiol

ro

14 May, 2020 00:00 5390 Marime text

La cumpăna dintre veacurile XIX și XX, Mamaia era acea limbă de pământ, străjuită de o parte de către valurile bătrânului Euxin, iar de cealaltă de apele lacului Siutghiol, un petec plin de dune înalte de nisip fin, nisip pe care îl răscoleau adesea fie briza molcomă ce adia dinspre mare, fie crivățul necruțător ce îngheța totul în anotimpurile reci. Și totuși, câteva zeci de suflete se așezaseră și trăiau în micul sătuc Mamaichioi.
Inaugurată în luna august a anului 1906, în mandatul primarului Ion Bănescu, cel dintâi sezon estival al stațiunii Mamaia avea să aducă peste 40.000 de vizitatori în mai puțin de o lună. Noul stabiliment avea în compunere 112 cabine fixe de lemn (pentru bărbați și femei) cu coridoarele aferente, 80 de gherete mobile, foișor, punte în mare, anexe etc.

Patru decenii mai târziu, în broșura „Constantza” o găsim astfel descrisă:
 

„Renumita Plajă Mamaia, situată la 6 km de oraș, unde se află și reședința regală, este legată de oraș prin cale ferată pe care circulă 8-12 trenuri pe zi. Osebit, un mare număr de autobuze, taxiuri și trăsuri, deservesc stațiunea cu prețuri tarifate. Plaja are o lungime de zeci de km cu nisipul cel mai fin și se poate înainta în mare 100-150 metri de la țărm, exclus fiind orice pericol.
Băile Mamaia au cabine în număr suficient, un restaurant cu prețuri moderate și un splendid parc între mare și lacul Siutghiol stă la dispoziția vizitatorilor.
Canotaj, pescuit și alte sporturi sunt la îndemâna amatorilor.
Un alt mare avantaj al stațiunii Constanța, constituie plăjile din chiar centrul orașului.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Astfel sunt:
Plaja Moderna cu acces prin str. Lahovari – cu trecerea prin curtea Băilor Moderne – unde se pot face băi de mare și de soare, în condițiunile cele mai prielnice cât și băi cu nomol.
De asemenea, Plaja Trei Papuci cu acces prin strada Decebal și Bulevardul Ileana.
La ambele aceste plăji, sunt cabine suficiente, iar deplasarea se poate face pe jos, fără să mai necesite nici o altă cheltuială”.

 
#citește mai departe în „Constantza”
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 

Citește și:

„Dobrogea Digitală” – „Constantza” (1947): Suntem de invidiat! Datorită helioterapiei, „bătrânii reîntineresc și copiii cresc văzând cu ochii”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari