#DobrogeaDigitală Isabela Aguletti – „frumoasă, statuară, redefinind mișcarea...”
La 2 februarie 1944, se năștea Isabela Aguletti, balerina omagiată, împreună cu alți proeminenți artiști dobrogeni, în cadrul evenimentului inițiat, în vara anului 2018, de cotidianul ZIUA de Constanța - „Incredibila memorie a teatrului constănțean”.
Înzestrată cu o remarcabilă sensibilitate și dăruire artistică, cu dinamism și virtuozitate, Isabela Aguletti a marcat scena tomitană, timp de aproape patru decenii, cu prestații memorabile, îmbinând cu talent tehnica, graţia şi frumuseţea mişcărilor, spre încântarea publicului iubitor de dans.
În volumul său, „Teatrul Liric (Opera Constanţa)“, în care a evocat o jumătate de secol de viaţă muzicală în orașul de la malul mării, regretatul profesor și muzicolog Adrian Doxan o amintește în nenumătate rânduri pe Isabela Aguletti, punctându-i succesele și parcursul profesional.
„A absolvit liceul coregrafic din Bucureşti în 1962, la clasa profesorilor Clara Vollini, Tilde Urşianu şi Gelu Matei, după care a fost repartizată la Teatrul liric din Constanţa. Sub îndrumarea maestrei de balet Mireille Savopol, a urcat rapid treptele profesionale (solistă şi apoi primsolistă), titluri care au fost pe deplin meritate datorită rezultatelor imediate şi a muncii, a studiului necruţător la sală sau la cursurile de perfecţionare din Dresda în 1971. A interpretat un repertoriu bogat din care nu au lipsit marile partituri clasice.
In rolul Swanhildei din Coppelia a făcut o demonstraţie de virtuozitate de mare clasă, dând impresia de zbor aerian, cu piruete şi sărituri largi şi elegante, fără aparenţe de efort, lucru apreciat de public şi presa timpului. A jucat în Giselle, Esmeralda, Quitteria din Don Quixote, Zîna din Spărgătorul de nuci, Fântâna din Bahcisarai, precum şi în baletele moderne: Orele Mării, Miniaturi în paşi de dans, O viaţă, etc. A dansat de asemenea peste hotare, în turneele efectuate în Bulgaria, Italia, URSS, RDG, Germania, Olanda, Belgia, Austria.”
„Isabela Aguletti este o revelaţie în regina ielelor Myrtha. În compoziţia sa greu de egalat este frumoasă, statuară, redefinind mişcarea parcă «au rallenti» tocmai pentru a-i conferi strălucire şi autoritate glaciară (Giselle, 1978).”
#citește mai departe în „Teatrul Liric (Opera Constanța)”, de Adrian Doxan
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Isabela Aguletti
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp