Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală Prima structură informativă secretă din Dobrogea

ro

24 Mar, 2021 00:00 3550 Marime text
 
La 24 martie 1917, se înființa Serviciul de Siguranţă al Deltei, o „structură informativă secretă“ care lucra sub acoperire, la ordinele Marelui Cartier General al Armatei române. Mihail Moruzov, creator al Serviciului Secret de Informații al Armatei Române, născut dintr-o familie de cazaci zaporojeni din Sarichioi, județul Tulcea, a acceptat să pună la punct un aparat tehnic pe frontul dobrogean și țărmul Mării Negre, cu sediul la Ismail-Sulina.

Denumirea Serviciului apare în diverse variante: de pildă, într-un document din 25 septembrie 1917 regăsim „Echipa de Siguranță din Delta Dunării“, iar la 31 ianuarie 1918, serviciul era amintit sub denumirea „Brigada de Siguranță din Delta Dunării“.

Efectivul era puțin numeros, doar câțiva agenți experimentați – pe care Moruzov nu i-a destăinuit niciodată -, dar care aveau de partea lor pescari lipoveni din Deltă și alți locuitori ce cunoșteau rețelele de traficanți sau aveau posibilități mai simple de infiltrare. Principala misiune a acestei structuri informative secrete era de a penetra în rețelele inamicilor în scop de contracarare a acțiunilor de spionaj desfășurate împotriva armatei române. A acționat în zona Deltei Dunării întrucât aceasta constituia un punct strategic important folosit pentru traficul de informații și trecerea clandestină a agenților secreți dintr-o parte și alta a frontului.

Despre contextul apariției acestei structuri putem citi detalii și în volumul „Evoluția Dobrogei între 1918-1944”, semnat de istoricul și cercetătorul Valentin Ciorbea:
 

„Oraşul Tulcea a fost ocupat de cotropitorii bulgari în ziua de 22 decembrie 1916, ora 15.20, fiind predat militarilor bulgari de către câţiva fruntaşi conduşi de Al. Calafeteanu.
Autorităţile tulcene, armata şi o parte a populaţiei civile s-au refugiat în localităţile din Delta Dunării, îndeosebi la Chilia Veche. A rămas sub controlul autorităţilor româneşti o zonă importantă a Deltei Dunării, realitate cu semnificaţie naţională, întrucât prin aceasta s-a demonstrat că «suveranitatea imprescriptibilă a statului român, respectiv dreptul de stăpânire românească asupra Dobrogei a fost păstrat neştirbit», până la incheierea păcii de la Buftea Bucureşti din martie 1918. Apărarea Deltei Dunării a fost asigurată de crucişătorul «Elisabeta» şi de torpilorul «Smeul», dislocate la Sulina, de două baterii ruseşti dotate cu tunuri de 150 mm dispuse la intrare în canal, care a fost blocat de o escadră. Hidroaviaţia germană a efectuat mai multe misiuni de bombardament a portului Sulina, cărora li s-a răspuns cu foc puternic de către baterii şi de la bordul navelor.
De precizat că Ministerul de Interne, pe baza unui acord cu Marele Cartier General, «în scop de a combate cu eficacitate încercările inamicului în direcţia propagandei şi a spionajului, au înfiinţat un Serviciu special de siguranţă în Delta Dunării, cu misiunea de a lucra in aceste direcţii», organizat şi condus de Mihail Moruzov.
«Serviciul de Siguranţă al Deltei» a început să se organizeze la 24 martie 1917, iar primele rapoarte au fost trimise la Iaşi în cursul lunii iunie 1918. Serviciul a fost organizat pe trei sectoare: sectorul Sulina, sectorul Chilia Veche şi sectorul Lascăr Catargiu. Sediul «Serviciului de Contraspionaj», cum îl mai numea creatorul său, a fost stabilit la Ioniciui-Sulina «unde voi conlucra cu şeful Statului Major al Armatei şi al flotei de operaţii din Delta Dunării».
Mihail Moruzov a găsit în Delta Dunării «o stare excepţională», deosebit de periculoasă pentru interesele naţionale ale României. Împotriva intereselor româneşti din această zonă a Dobrogei acţionau numeroşi dezertori români de etnie rusă, propaganda elementelor bulgare şi germane între trupele ruse «în favoarea bulgarilor», precum şi activitatea viceconsulului Prezanov, care se comporta ca un «instigator foarte periculos [...] şi nu voieşte să audă de drepturile noastre de suzeranitate pe teritoriul Deltei». Împotriva acestor pericole, la care s-au adăugat altele, Mihail Moruzov şi colaboratorii săi au acţionat pe «frontul dobrogean» cu profesionalism, aducând servicii deosebite ţării şi Dobrogei.”


#citeşte mai departe în Evoluția Dobrogei între 1918-1944”, de Valentin Ciorbea
#Evoluția Dobrogei între 1918-1944”,
#Autor Valentin Ciorbea
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: imagoromaniae.ro
 
Citește și:

#citeșteDobrogea: Constanța în timpul ocupației germano-bulgare (1916-1918) (VI) Traiul cotidian, probleme și măsuri administrative
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari