Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Dicționarul tezaur al limbii române, în dezbatere

ro

05 Feb, 2022 00:00 2457 Marime text
  • În cadrul prelegerilor organizate sub egida Academiei Române, dr.Gabriela Haja analizează Dicționarul tezaur al limbii române
 
Cea mai recentă dintre conferințele Academiei Române, reunite sub genericul „Conexiuni“, ia în dezbatere Dicționarul tezaur al limbii române, Gabriela Haja, cercetătoare la Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ din Iași, analizând modul în care a fost elaborată această lucrare esențială pentru evoluția limbii, prin realizarea a patru proiecte lexicografice. https://www.youtube.com/watch?v=dUhY5yC4ATU&ab_channel=AcademiaRom%C3%A2n%C4%83
 


Încă de la înființare, Academia Română a avut ca misiune unificarea și normarea limbii române, conferite prin alcătuirea de gramatici, dar mai ales a unui dicționar cuprinzător. Proiectul Dicționarului Academiei, operă colectivă a mai multor generații de cercetători începând cu A.T. Laurian și I.C. Massim, până la echipele actuale de lingviști din cele trei institute de profil ale Academiei Române, nu s-a dorit a fi doar o inventariere a sensurilor termenilor lingvistici și a originii lor. Dezideratul a fost o creație ce reflectă intuițiile vorbitorilor, care consemnează etimologia și istoria fiecărui termen, analizează contextul semantic al utilizării și faptele antropologice care au stat la baza consacrării anumitor înțelesuri.

Dicționarul Academiei, cunoscut astăzi și ca Dicționarul tezaur al limbii române, reflectă evoluția limbii și demonstrează dinamica unor domenii esențiale ale activității comunităților românești: gândire, valori, relații sociale. În prezent o variantă electronică a acestui dicționar este în curs de realizare.

Cercetătoarea Gabriela Haja este doctor în filologie cu o teză despre formarea terminologiei teatrale românești și colaborează cu Facultatea de Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu“ din Iași, susținând cursuri despre teoria dramei și istoria teatrului universal.

Lexicograf din anul 1994, este unul dintre autorii Dicționarului limbii române (DLR) și al Dicționarului tezaur al limbii române în format electronic, fiind și membru în colegiul de redacție al revistei „Anuar de lingvistică și istorie literară“ a Academiei Române. Din anul 2014 este cercetător și coordonator al unuia dintre proiectele prioritare ale Academiei: Corpus lexicografic românesc electronic (CLRE).
 Cercetările sale au vizat informatizarea lexicografiei românești, tratarea neologismelor din perspectivă lexicografică, resurse lingvistice în format electronic care asigură menținerea identității de limbă, provocările bilingvismului, preocupată fiind de promovarea, națională și internațională, a lexicografiei academice privitoare la limba română.

Pentru activitatea de cercetare a fost distinsă cu premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Române (2008) și cu diploma „Meritul Academic“ (2010).
În anul 2019 a primit diploma de excelență a Salonului de carte tehnico-ştiinţifică, artistică și literară.
Prelegerile academice din cadrul proiectului „Conexiuni” au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică, specialiști afirmați sau tineri aflați la început de carieră.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook-uri editate de Editura Academiei Române și vor fi distribuite în biblioteci, universități, licee și librării.
Sursa foto: acad.ro
 
Citește și: #DobrogeaAcademică: Conferințele Academiei Române, acum doar la un click distanță
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari