#DobrogeaDigitală „Analele Dobrogei”, anul XVIII, 1937 - Marele abator constănțean, inaugurat în urmă cu nouă decenii, unic în România
19 Jun, 2020 00:00
19 Jun, 2020 00:00
19 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4018
Marime text
Astăzi, când se împlinesc 124 de ani de la nașterea ctitorului Horia Grigorescu (19 iunie 1896), prefect al Constanței și de două ori primar, readucem în atenția publică una dintre cele mai importante realizări ale mandatului său, care, în zilele noastre, a fost înlocuită de un ambițios proiect imobiliar.
Despre marile sale ctitorii puteți afla din revista „Analele Dobrogei” anul VXIII (1937) și merită cu prisosință reiterate, Horia Grigorescu fiind o personalitate de prim rang a urbei de la malul mării, care și-a pus puternic amprenta asupra dezvoltării Constanței.
„Sunt rari oamenii cari să lucreze cu pricepere şi pasiune pentru programul societății omenești. Unul dintre aceştia este şi Horia Grigorescu, care în scurtul timp de când activează ca primar al Municipiului Constanta, a promovat în aşa măsură opera de înzestrare şi înfrumusetare a oraşului său natal, în cât cu drept, cuvânt se poate socoti drept una din cele mai de seamă figuri ale Dobrogei contemporane, figură ce se înaltă până la rangul de ctitor”.
Între marile sale realizări se numără consolidarea malurilor din partea de NE a oraşului, maluri ce se surpau zilnic din cauza apelor subterane de infiltraţie, în stațiunea Mamaia s-a ridicat un măreţ cazinou central, încadrat pe flancuri de câte 150 de cabine şi instalaţiuni de băi, după ultimele norme ale tehnicii moderne, arhitect fiind V. Ştefănescu, iar antreprenor inginer A. Ioanovici, pentru alimentarea cu apă a cartierelor s-au instalat noi conducte pe o lungime de peste 20 km, în toate cartierele s-au împietruit din nou, s-au reparat şi completat peste 200 străzi, pe străzile şi bulevardele oraşului s-au plantat peste 30.000 de arbori diferiţi.
Iată cum sunt prezentate în revista „Analele Dobrogei” alte trei mari realizări.
„Abatorul. S'a terminat şi inaugurat marele abator de export, unic în toată România prin proporţiile sale uriaşe şi importanta sa pentru viitorul economic al regiunii. Acest abator este înzestrat cu maşinării şi instalații tehnice, care reprezintă ultimul cuvânt al ştiinţei aplicate şi o mândrie a muncii naţionale.
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
Şcoala, ca mijloc de promovare a culturii, a fost ajutată cu toată largheţa. S-au construit două localuri nouă de şcoală primară în cartierele mărginaşe; s-au renovat şcoalele No. 6 şi 7, rămase în suferinţă încă din anul 1928; s-au dat subvenţii importante la construcţia liceului Mircea cel Bătrân; s-a contribuit la cumpărarea noului local al liceului comercial de fete şi la ridicarea atelierelor liceului industrial de băieţi; însă cel mai frumos succes s-a câştigat prin construirea şcoalei primare „I. G. Duca" de pe Bulevardul Regina Maria, o podoabă de clădire, înzestrată cu săli de clasă, mari şi luminoase, cu sală de gimnastică şi jocuri, cu atelier, cantină, terase pentru recreaţii etc. E una dintre şcolile cele mai frumoase din întreaga ţară.
S'a zidit din temelie şi s'a terminat biserica «Sf. Impăraţi», care este una din cele mai frumoase din România.
Clădirea e construită din piatră de Murfatlar şi Başchiei. Tâmpla bisericii este o minune a artei; ea a fost executată toată din marmură şi onix de arhitectul Schmiedigen. Mobilierul a fost lucrat de elevii liceului industrial din Constanța, iar pictura de d-ra Nina Arbore.
Stilul bisericii este cu totul nou pentru Dobrogea şi este opera arhitectului Ionescu-Berechet dela Sf. Patriarhie din Bucureşti. Biserica a costat 12 milioane lei. Afară de aceasta, s'a mai ajutat Episcopia Tomisului pentru terminarea picturii bisericii „Sf. Gheorghe" şi s'a terminat şi sfinţit bisericuţa din cartierul dela km. 5”.
#citește mai departe în „Analele Dobrogei”
#„Analele Dobrogei” anul XVIII, 1937
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#citeşteDobrogea Aventura primarului Horia Grigorescu, pentru ascensiunea edilitară a Constanţei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii