Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Catastrofa Bizonei – „Pe acest podiş de la marginea mării, se'nălţa o puternică cetate elenă“

ro

12 Aug, 2021 00:00 2924 Marime text

 
  • „Cutreerând Dobrogea Meridională“ de dr. RI Călinescu are 93 de pagini în care sunt relatate detalii despre istoria Dobrogei, prezentând o serie de peisaje dobrogene. 

Cartea „Cutreerând Dobrogea Meriodinală“ semnată de dr. RI Călinescu prezintă cu lux de amănunte peisaje dobrogene, inedite prin biosfera acestora. În cazul de fața ne este prezentată una din cele mai importante vestigii, o puternică cetate.
 
Textul de mai jos relatează repere importante din istoria acestor ruine. Lectorul își poate crea o imagine bine definită asupra locației prezentate prin ampla descriere.
 
„La Sud-Est de Cavarna, între ţărmul mării şi valea Mihailbeiului, se ridică un deal înalt ce dinspre Capul Caliacra apare ca un trapez argintiu. Se numeşte dealul Ciragmanului dar nu este de fapt decât o bucată a vechiului podiş, tăiată aproape paralel cu ţărmul mării, de valea Mihailbeiului, care dă în valea şi golful Cavarnei. Acest rest de podiş se'ntindea altădată mult mai mult spre mare, dar el s'a prăbuşit, felie cu felie, în valurile nesăţioase ale mării, în urma unui cutremur catastrofal  despre care fac menţiune autorii vechi ca Plinius, Mela şi Strabo.
 
Pe acest podiş de la marginea mării, se'nălţa o puternică cetate elenă, ca un fel de acropole, numită Bizone. Puţinele resturi de ruine care mai rămăseseră nesurpate în mare au fost culese şi luate de cetăţenii Cavarnei şi întrebuinţate la diverse clădiri noi.
 
Numai în două locuri se mai pot vedea oarecare urme: una la poalele Ciragmanuhti, resturile unei clădiri vechi  şi alta sus pe platou, un mormânt construit din bolovarii, în care s'au găsit un schelet şi un vas , De altfel mărunţişuri (cioburi, monede), s'au găsit nuroase pe Ciragman.  Atât a mai rămas din acropolea Bizonei, înfloritoare odinioară.
 
Pe ruinele ei s'a ridicat în golful Cavamei, portul născut mort cu acelaş nume şi din pietrile ei cioplite de dălţi meştere s'a clădit în bună  parte târguşorul Cavarna, ceva mai la interiorul uscatului, ca şi când oamenii locului s'ar teme şi azi de cataclismul străvechilor timpuri, ce a înghiţit sub valuri o puternică şi înfloritoare cetate.“

Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
 
Sursă de documentare: „Cutreerând Dobrogea Meridională“ de dr. RI Călinescu
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

Riviera României - „Nu se mai întâlneşte nicăieri pe litoralul nostru…“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari