Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:32 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Despre Cernavodă - „Vreme de doi ani viaţa Cernavodei a încetat, dar populaţia ei a nădăjduit în izbândă“

ro

28 Aug, 2023 17:00 2209 Marime text
 
  • După expunerea primelor patru capitole, continuăm astăzi cu prezentarea celui de-al cincilea capitol, „Starea orașului în trecut și în prezent“. 
Prima monografie a localității Cernavodă, potrivit preotului T. Samoilă, este cea a ilustrului Ioan Mușat, „Istoricul orașului Cernavodă“. Structurată pe 14 capitole, volumul ne prezintă detaliat și bine structurat informații prețioase despre Cernavodă.
 
Documentarea lucrării începe în anul 1934, bazându-se şi pe discuţiile purtate cu bătrânii. Din prefață aflăm că în decursul adunării materialelor, Ioan Muşat a întâmpinat numeroase probleme. Preotul Samoilă explică: „greutăţi inerente oricărui debut şi mai ales greutăţile legate de cutezanţa de a merge pe un drum ce nu l-a mai străbătut nimeni. Un studiu monografic al Cernavodei nu s-a mai făcut până acum“.
 
Ioan Muşat precizează: „Am motive să cred că o monografie a oraşului nostru nu se va mai scrie în curând, iar dacă astăzi procurarea unei fotografii nu e cu putinţă, cu atât mai mult în viitor“. Probleme apar şi din punct de vedere financiar, după cum mărturiseşte autorul. Era nevoie de „peste 30 000 lei“ pentru tipărire. Iniţial, autorităţile locale nu au achiesat la finanţarea apariţiei acestei cărţi, dar schimbarea primarului, în persoana căpitanului Velicu Todor, a făcut posibilă publicarea volumului, abia în 1938, cu titlul Istoria oraşului Cernavoda.
 
Pe una din primele pagini sunt consemnate numele acelor cărora le este dedicat volumul: bunicului autorului, Banu Muşat - „veteran din 1877“ -, unchilor lui „Muşat Gheorghe - Mort în războiul pentru Întregirea Neamului, în luptele de la Doaga; Muşat Mihai - Mort în luptele de la Mărăşeşti; Muşat Constantin - Invalid, rănit grav în luptele de la Turtucaia“.
 
Prefaţa monografiei este semnată de colaboratorul său de la periodicul „Danubius“, preotul T. Samoilă, ce remarcă, privitor la importanţa monografiei pentru spaţiul dobrogean: „O monografie a Cernavodei, prin urmare, are darul să edifice asupra întregei provincii căci Cernavoda este adânc înrădăcinată şi unitar legată de soarta şi istoria ei“.
 


Primul capitol cupride informații despre geografia locului, iar al doilea prezintă „considerațiuni istorice“ despre Cernavodă. Aflăm detalii atât atestate prin documente, dar și prin poveștile spuse de bătrânii locului.
 
Așadar, după cum punctează autorul, „să mergem şi să cercetăm istoria spre a vedea trecutul acestei localităţi“. După expunerea primelor patru capitole, continuăm cu prezentarea celui de-al cincilea capitol, „Starea orașului în trecut și în prezent“. În ediția curentă mergem mai departe cu prezentarea paginile scrise despre, poate, cea mai neagră perioadă din lucrare, cea a Primului Război Mondial. Anexat descrierii acestei perioade se află și lista eroilor care au căzut pe front: 

„Vreme de doi ani viaţa Cernavodei a încetat, dar populaţia ei târâtă mai departe în vârtejul războiului a nădăjduit în izbândă. La Întregirea Neamului contribuţia de sânge a Cernavodiei a fost însemnată şi pentru preamărirea idealului naţional şi ca un pios omagiu datorat celor ce şi-au sacrificat viaţa pe altarul Patriei, Cernavodenii au ridicat în centrul oraşului un monument de pomenire.

Menţionăm mai jos pe cei a căror jertfire trebue să rămână neştearsă în cartea Neamului. 

Cernavodenii vor găsi printre ei pe fraţii, pe fii sau părinţii lor, iar pentru generaţiile viitoare pomenirea acestora şi a faptei lor să fie o pildă vie de împlinirea datoriei faţă de Ţară şi Tron. Fie dar ca numele lor să se preamlirească în veci.

1. Jampolis Iosif maior-doctor 
2. Solomon Nicolae sub. lt. 
3. Farmachi Cristofor cercetaş 
4. Bratu lon Plut. Major 
5. Nedelcu Grigore Plut. Major
6. Lambru Ion Serg. lnstr.
7. Ardeleanu Gr. sergent 
8. Petre I. Petre sergent
9. Ispas Nicolae 
10. Paun Mihail caporal 
11. Tepeş Ion caporal 
12. Ţeodorescu Ion  
13. Ştefan lon 
14. Pantazi I. Radu soldat 
15. Duca G. Nicolae 
16. Constantinescu T. 
17. Alexandrescu S.
18. Botezatu C. 
19. Popovici G. Ilie 
20. Păcuraru Ion 
21. Popescu Vasile 
22. Popoiu Alex. 
23. Căciularu Dobre 
24. Păcuraru T.  
25. Judeţ Anastase 
26. Ciocoiu C. 
27. Dumitrescu A. 
28. Dumitrescu l. 
29. Bogdan N.  
30. Bogdan I. 
31. Bogdan Luca 
32. Vanghele Petre
33. Mircea Vasile
34. Simion Dinu 
35. Simion I. Ilie 
36. Chisoi Simion 
37. Mohorcea D. 
38. Gheorghe Ion 
39. Mitrache Anghel
40. Dumitru Nicolae 
41. Constantin I. C. 
42. Stelian l. Gh.
43. Museim Suliman 
44. lbraim Mehmet soldat 
45. Elias Museim Moson 
46. Vallu Radu 
47. Neagu Petre 
48. Ivanciu Hristu 
49. Bolchis C. 
50. Mendelson Mendel 
51. Şerban Florea
52. Mălureanu A.
53. Manea Cornel 
54. Barbu Stoian 
55. Oaie Ghiţă 
56. Sulică Dumitru 
57. Constantin Ion 
58. Călin Sandu 
59. Stancu Radu 
60. Simion V. Nicolae 
61. Mogoș Gh. 
62. Ciutură lon 
63. Stoica Stancu 
64. Chonian Ionel 
65. Crăciun Nicola 
66. Mehmet Gânză 
67. Malil Derviş Arif 
68. Abdula Ismail 
69. Răducan A· 
70. Bojinovici B.
71. Feraru Marin 
72. Nicolae C.
73. Stan Stan 
74. Stan Petrache
75. Uroş Raicu
76. Beiu Trofin
77. Chiru Marcu 
78. Arangclovici R .
79. Feer Grig. 
80. Simion Moise 
81. Băncilă Ştefan 
82. Teodor Anton 
83. Buriceanu Ion
84. Moraru Vasile 
85. Tuțescu Valeriu
86. Neagu Ilie“

Va urma.

Sursă foto: „Istoricul orașului Cernavodă”, de Ioan I. Mușat 
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: Despre Cernavodă - „Starea orașului în trecut și în prezent“ (IV)


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari