Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:56 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Dobrogea, teatru de luptă pentru războaiele ruso-turce

ro

01 Nov, 2021 00:00 2873 Marime text
  • La 1 noiembrie 1790, trupele ruseşti ocupau Dobrogea
 
Patru secole de înfruntări între cele două marii imperii, otoman și țarist, au însemnat devastarea Dobrogei în mai multe rânduri, în timpul războaielor ruso-turce.
 
La sfârșitul secolului XVIII, de la Isaccea până la Bazargic, regiunea era complet distrusă. Nici nu apucase bine să se refacă după pacea de la Kuciuk-Kainargi, că la 1 noiembrie 1790 trupele ruseşti ocupau din nou această zonă, intrând în Tulcea, de unde îi alungau pe turci şi pe tătari, cucereau Isaccea și capturau o mare cantitate de material de război.
 


Un an mai târziu, ruşii aveau să ocupe Măcinul şi să pună capăt celui de-al patrulea război ruso-turc, încheiat cu pacea de la Iaşi, care dădea Rusiei Crimeia şi ţinuturile tătăreşti până la Nistru.
 
Constanța își încheia bilanțul sfârșitului de secol XVIII-lea cu o o imagine jalnică – locuitorii se refugiaseră care încotro, orașul fusese prefăcut în ruine, doar cimitirele mai rămăseseră să vegheze urmele sinistre ale luptelor pentru putere.
 
Iar dezastrele erau departe de a se încheia. Între 1806-1812, un nou război ruso-turc face ravagii în zona Dunării, în localitățile Hârşova, Ostrov şi Silistra. Prin pacea de la Bucureşti din 1812, partea Moldovei dintre Nistru şi Prut este cotropită de Rusia, Braţul Chilia ajunge frontiera între ea şi Turcia. În 1817 Rusia revendică, cu succes, şi braţul Sulina. Astfel, expansionismul teritorial rusesc ajunge până în marginea Dobrogei şi chiar dincolo de ea.
 
Din volumul „Istoria Dobrogei” semnat de Adrian Răsulescu și Ion Bitoleanu
am desprins un fragment referitor la intrarea trupelor rusești în Dobrogea, provincia atât de marcată de tumultul istoriei.
 
 

„Abia se scursese un deceniu de la aceste evenimente şi o nouă calamitate s-a abătut asupra provinciei care nu apucase să-şi vindece rănile: războiul ruso-turc din 1787-1792, în care avea să intre curând şi Austria. La 1 noiembrie 1790 trupele ruseşti trec în Dobrogea, intră în Tulcea, unde pun pe fugă cavaleria turcă şi alungă pe tătarii care staţionau la Babadag, cuceresc Isaccea şi capturează o mare cantitate de material de război, mai ales de artilerie.

Odată cu luarea Măcinului (19 iulie 1791) s-a pus capăt celui de al patrulea război dintre Rusia şi Turcia, încheiat cu pacea de la laşi, care dădea celei dintâi Crimeea şi ţinuturile până la Nistru, în timp ce Austria câştiga libertatea de navigaţie şi comerţ pe Dunăre, Marea Neagră şi pe toate mările, fluviile, porturile, schelele şi radele turceşti. Prin aceasta interesele marilor puteri creştine din răsăritul Europei la Gurile Dunării deveneau coordonate programatice de durată, deschizând totodată apetitul pentru dobândirea unor poziţii mai întinse şi mai puternice.”

 
#citește mai departe în volumul „Istoria Dobrogei

Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Sursa foto: historia.ro
 

Citește și:
 
#DobrogeaDigitală Acum 143 de ani se întrunea Comisia Europeană pentru delimitarea frontierei de Sud a Dobrogei
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari