Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Gazeta ca școală...

ro

22 Nov, 2021 00:00 2449 Marime text
  • Într-un articol omagiind trei decenii de existență a ziarului „Dobrogea Jună”, autorul consideră longeviva publicație o autentică școală pentru cititorii săi
 
Apărut la Constanța, timp de patru decenii, sub patronajul unui gazetar de excepţie, Constantin N. Sarry, ziarul Dobrogea Jună, autointitulat „organ al tinerimii dobrogene”, a fost o adevărată cronică a României de la Mare, din prima jumătate a secolului trecut.



Din coloanele sale, unde au semnat nume importante din Dobrogea și din ţară, oamenii și-au luat nu doar informație, ci și direcție, valori morale, cunoaștere.
Condusă de un grec născut la Constanța înainte de 1878, Dobrogea Jună a știut să fie o adevărată școală, să valorifice valenţele culturale, spirituale, economice ale provinciei transdunărene, ca o contribuţie la valorile României întregi, un demers pozitiv, sprijinit de o idee interesantă care astăzi face şcoală – multiculturalismul.  
Iată ce scria publicistul Tudor Barbu, într-un număr care aniversa trei decenii de existență a ziarului (an XXX, Nr. 177-182, 29 septembrie 1934, antologat în volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop):

 

Dobrogea Jună a împlinit aci rosturi, pe care odinioară le-au avut Albina, Curierul lui I. Eliade Rădulescu, Gazeta Transilvaniei, Telegraful Român, Guvernul Moldovenesc, în diferitele provincii ale ţării, mai toate aceste gazete, conduse de marii dascăli ai neamului.
Dl. Const. Sarry nu a fost dascăl de catedră. Dar Dobrogea Jună, în 30 de ani, zi de zi, a răspândit cuvântul unui dascăl, care nu a plasat principiile unui regionalism cu tendinţe iridente, din care să facă obiect de speculă politică şi nici slova seducătoare de rătăciri în mijlocul amestecului diferitelor seminţii, ci, a propovăduit cu statornicia caracteristică Dobrogeanului, cultura românească sub formula de înfrăţire "Dobrogea Dobrogenilor".
Paginile Dobrogei June au adăpostit scrisul multor oameni de înaltă cultură, dar nu au dat loc de cinste şi rândurilor unui Petre Ştefănescu, Petre Papadopol, Dumitru Bujilă, jertfe ale răsboiului de lărgire a graniţelor ţării, Popovici Pazarlia prea de timpuriu dispărut dintre cei vii, Vasile din Vaslui sub care se ascundea veşnic agitatul V. Helgiu şi alţii, toţi modeşti învăţători, dar preţioşi colaboratori legaţi de idealurile Dobrogei June. Cu toţi aceştia ca de altfel cu toţi învăţătorii d. C. Sarry a cultivat prietenia cea mai strânsă, i-a învăluit într-o adevărată dragoste frăţească. În toată colecţia ziarului nu veţi găsi un rând împotriva învăţătorilor, ci întotdeauna un cuvânt de apărare, un îndemn la luptă.
Dobrogea Jună apare în epoca, în care învăţătorimea era angajată de Spiru Haret în opera de ridicare culturală a satelor şi nu puţin a contribuit ea la înfiinţarea numeroaselor ( ... ) bănci populare şi biblioteci săteşti.
Din iniţiativa Dobrogei June, înainte de răsboiu, au fost înfiinţate biblioteci în satele: Bugeac, Canlia, Almalâu, Cuigiuc etc., iar la graniţa vechei Dobroge, în Deliormanul atât de drag d-lui Sarry, la Cuigiuc, s-a ridicat monumentul alipirii Dobrogii. Noul, pe care furia distrugătoare a răsboiului nu l-a clintit - simbolizând închegarea Dobrogei Bătrâne a lui Mircea şi trăinicia operei lui Constantin Sarry.
Dobrogea Jună! Discret ea s-a strecurat în literatura zilnică a învăţătorului şi prin el, ideile, durerile, bucuriile şi avânturile generoase - 30 de ani - au fost trecute în sufletele elevilor. Contribuţia cea mare, "Dobrogea Jună" a dat-o şcoalei.”

 

#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto : imagoromaniae.ro


Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „De la gazetăria de căpătuială până la cea de principiu e o distanţă ca de la vierme la un astru”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari