Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:42 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Îl sărbătorim pentru că-l preţuim! Maestrul Florin Piersic împlineşte 84 de ani

ro

27 Jan, 2020 00:00 3872 Marime text

La cei 84 de ani pe care îi împlineşte astăzi, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiţi actori români, cu o carieră în teatru de peste şase decenii. Născut din părinţi originari din Bucovina (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic şi-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta şi Cajvana, apoi în Cernăuţi şi, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieţi nr. 3 (azi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“). Florin Piersic a fost descoperit de către actriţa şi regizoarea Elena Negreanu.





A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC, astăzi UNATC), promoţia 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti obţinând rolul titular în „Discipolul diavolului”. Au urmat „Tragedia optimistă”, „Oameni şi şoareci” şi „Orfeu în Infern”, piese care au scos în evidenţă geniul, naturaleţea şi prospeţimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Naţional din Bucureşti.


În anii '60, Florin Piersic se căsătoreşte cu actriţa Tatiana Iekel, care i-a dăruit şi primul copil, pe Florin Jr. A doua soţie a fost tot o actriţă, Anna Széles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985 Anna Széles a cerut şi a obţinut divorţul şi s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea şi pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relaţie de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.



În 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.


Gheorghe Ungureanu: „Cu Florin Piersic este o prietenie mai specială!”


În urmă cu doi ani, conducerea Casei de Cultură din Constanţa i-a pregătit o surpriză la finalul spectacolului „Străini în noapte”, piesă jucată de fiecare dată cu casa închisă, sărbătorindu-l la împlinirea a 82 de ani printr-un moment la care au urcat pe scenă şi primarul Decebal Făgădău împreună cu ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.



Moment la finalul căruia a mărturisit:

„Din asta mă hrănesc: din prietenia şi din sentimentele pe care le aveţi pentru mine. De asta sunt încă în picioare, sunt bine. Vă asigur că această seară, în sufletul meu, în mintea mea, nu va muri niciodată. Abia aştept să mai vină zile în care să vă apropiaţi de mine şi să îmi spuneţi, bă, Florine, noi am fost în sală în seara în care ai fost vai de capul tău, emoţionat. Ce să vă spun că la un moment dat, stând pe fotoliile astea, ştiu că nu vă supăraţi, mi s-au lipit pantalonii de fund la gândul că se termină piesa şi că trebuie să vă spun câteva vorbe. Jur, am fost foarte emoţionat şi vă rog să credeţi că toţi care sunt în seara asta aici faceţi parte din familia mea de suflet”,


a spus Florin Piersic.


Într-un interviu acordat în urmă cu şase ani publicaţiei Info-Sud-Est, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu, mărturisea:

„Florin Piersic este un alt prieten drag. Cu el m-am împrietenit fiindcă a jucat de 16 ori pe scena Casei de Cultură. Cu Florin Piersic este o prietenie mai specială. Am avut o problemă de sănătate şi m-am dus la Târgu Mureş. A venit profesorul Deac în salon, a întrebat cine e domnul Ungureanu şi mi-a spus că l-a sunat Florin Piersic şi i-a zis să aibă grijă de mine ca de Dumnezeu. Florin Piersic este un om extraordinar. Am multe amintiri cu el. A fost, la un moment dat, un spectacol mare cu toţi coloşii teatrului. Ultimul pe scenă a rămas Florin Piersic, care trebuia să încheie spectacolul pe la ora 22:00. Se făcuse 12 noaptea şi lumea nu pleca, îl asculta pe Florin Piersic, care trebuia să plece la Budapesta a doua zi. Nici după ce i-am amintit acest aspect nu a putut să se rupă de scenă. A mai vorbit 20 de minute şi abia apoi a pus capăt spectacolului”.


Să mă chemaţi şi la 90 de ani...”


Onorat şi aureolat de-a lungul carierei cu numeroase premii şi distincţii, maestrul avea să primească, în 2016, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, decoraţia cea mai înaltă, Ordinul Steaua României în grad de ofiţer. În cadrul evenimentului, petrecut la Palatul Cotroceni, Florin Piersic a povestit că l-a cunoscut la Sibiu pe actualul preşedinte, când era primar.


„Eraţi un puşti şi eu deja eram actorul care îl jucam pe haiducul lui 7 cai. Aţi venit la mine în cabină, m-aţi îmbrăţişat şi v-am spus aşa, ţin minte până când oi muri... sper că o să fie târziu de tot. Sunteţi primarul Sibiului, extraordinar, dar sunteţi ăl mai arătos şi mai frumos primar pe care l-am văzut în viaţa mea. Mi-aţi spus, da, şi tu ai fi fost bun de primar. Eu am rămas actorul şi dvs. aţi ajuns preşedintele nostru, ceea ce nu e puţin lucru. Eu vă socotesc apropiat nu numai de mine, ci neapărat de poporul ăsta care aşteaptă numai lucruri bune, frumoase. Să-mi deie Dumnezeu sănătate şi să mă chemaţi şi la 90 de ani, să-mi daţi un pic mai mare premiul decât mi-aţi dat astăzi.... Să vă dea Dumnezeu ce vă dorim”,


a mai spus actorul.


„Ardoarea interpretativă, mai mult unică decât rară”


Pe 1 ianuarie 1975, pe scena Teatrului Naţional după premiera spectacolul „Danton” de Camil Petrescu, în care Florin Piersic l-a întruchipat pe Camille Desmoulins, criticul de film Florian Potra nota, în revista „Teatrul”, disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa:

După cum candorii pasionate, transporturilor iniţiale şi deznădejdilor finale ale permanent adolescentului Camille Desmoulins le-a corespuns. În fiecare clipă, ardoarea interpretativă, mai mult unică decât rară, a lui Florin Piersic (secondat cu discreţie amabilă şi graţioasă de Lucile - Ilinca Tomoroveanu), mereu gata să se consume în spirala unui voltaj ridicat”.

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Aşa a fost şi va rămâne maestrul Florin Piersic în inimile a milioane de români! La mulţi ani, maestre!


Sursa foto: Revista „Teatrul“ nr. 4 aprilie 1974

 


Citeşte şi:

#citeşteDobrogea Cea mai îndrăgită replică a marelui actor Florin Piersic.
Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa


Florin Piersic a fost sărbătorit, aseară, pe scena Casei de Cultură din Constanţa. Vezi câţi ani împlineşte


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari