#DobrogeaDigitală Lansarea celui mai mare vapor românesc
În urmă cu 93 de ani, era lansat la apă tancul petrolier „Oltenia”, cea mai mare navă românescă de la acea vreme.
Tancul petrolier aparținea Societății Steaua Română, avea 10.000 tone deplasament și deținea cele mai moderne înzestrări apărute în deceniul trei al secolului trecut.
Nava a fost botezată de Principesa Ileana, în prezenţa a numeroase personalităţi civile şi militare, în cadrul unui ceremonial religios susţinut de Episcopul Gherontie al Tomisului şi un sobor de preoţi.
A efectuat curse regulate, în special în porturile Dunkerque, Hamburg şi Londra.
Nava avea să fie preluată de Ministerul britanic de transport pentru război, în 1941, fiind redenumită Oltenia II.
La 8 ianuarie 1943, petrolierul avea să fie torpilat de submarinul german U-436, în Insulele Canare, unde a explodat și s-a scufundat.
În ziarul „Dobrogea Jună” din 25 aprilie 1928 (indexat în volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”), sub titlul „Lansarea celui mai mare vapor românesc” apărea un articol care rezuma evenimentul lansării la apă a impresionantei nave.
„Zilele trecute s-a armat cu echipaj român, la Newcastle (Anglia) un nou vapor românesc, cu o capacitate de peste 9000 tone, aparţinând Societăţii petroliere Steaua Română. Acest vas a fost de curând lansat şi botezat de d-na şi d. Ladystern, unul din cei mai mari petrolişti ai Angliei, primind numele «Oltenia».
Noul vapor construit în şantierele engleze este cel mai mare vas sub pavilion românesc. Comanda lui a fost încredinţată d-lui Căpitan de mare A. Dumitriu, din marina comercială, fost comandant al petrolierului «Barbu Ştirbei».
«Oltenia» este destinat a transporta produsele noastre de petrol în toate părţile globului.”
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto : historia.ro
Citește și:
#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Pe unde ar trebui să treacă linia ferată către Tulcea?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp