#DobrogeaDigitală – „Teatrul Liric (Opera Constanța)” In Memoriam artistul emerit Cornel Stavru, inginerul cu o impresionantă inteligență culturală
În urmă cu 91 de ani (31 august 1929) se năștea la Constanța, într-o familie multietnică - tatăl albanez, iar mama grecoaică, Cornel Stavru, cel care avea să devină un renumit tenor și artist emerit al României.
Tot într-un 31 august al anului 1984, Cornel Stavru părăsea prima scenă lirică a ţării după mai bine de un sfert de veac de activitate artistică.
A debutat la ONB în anul 1958, în rolul Manrico din opera "Trubadurul", de Giuseppe Verdi.
A fost un exemplu de seriozitate, corectitudine, francheţe, inteligenţă şi cultură - dat fiind şi formaţia sa de inginer, absolvent al Facultăţii de Poduri şi Tuneluri, în anul 1952. În anul 1953 a cucerit Premiul al III-lea la Concursul Naţional al Tinerilor Interpreţi şi la Festivalul Internaţional al Tineretului din Bucureşti, iar un an mai târziu, a fost angajat ca solist la Ansamblul Armatei, unde va primi primele lecţii serioase de canto de la Alexandru Colfescu, continuate la clasa baritonului Alexandru Costescu-Duca. Neuitate pentru el vor rămâne, peste ani, întâlnirile "de suflet" cu Şerban Tassian. Intră în conştiinţa publicului meloman datorită unei serii de concerte-spectacol, organizate de Ansamblul Sfatului Popular al Capitalei, sub bagheta dirijorilor Emanuel Elenescu şi Iosif Conta care i-au încredinţat trei partituri de mare greutate: Cavalleria rusticana de Mascagni, Paiaţe de Leoncavallo şi Otello de Verdi. După ce cucereşte premiul al II-lea la Concursul Internaţional de canto de la Moscova (1957), unde Preşedintele juriului era însuşi legendarul tenor Tito Schipa, în aprilie 1958 debutează la Operă, în rolul Manrico din Trubadurul de Verdi. De-a lungul carierei, Cornel Stavru a întreprins turnee individual şi cu ansamblul Operei bucureştene în: Rusia, China, Ungaria, Bulgaria, Egipt, Belgia, Cuba, Grecia şi Franţa.
A încetat din viață pe 17 septembrie 2015, fiind înmormântat la Cimitirul Eternitatea din București.
În lucrarea de doctorat devenită mai apoi volumul „Teatrul Liric (Opera Constanța)”, pe care o puteți citi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța, dr. Adrian Doxan ne oferă câteva mostre ale virtuozității acestui maestru:
„La 2 august 1967, la Teatrul de vară Mamaia, Teatrul muzical Constanţa a susţinut un Concert extraordinar cu baritonul Nicolae Herlea (Artist al Poporului şi Laureat al Premiului de Stat), soprana Magda Ianculescu (Artistă Emerită), tenorul Cornel Stavru (Artist Emerit), basul Valentin Loghin - Laureat al Festivalului Internaţional de la Varşovia 1961. În program: arii din operele compozitorilor: Bellini, Puccini, Rossini, Verdi, precum şi canţonete de: di Capua, Denza, Falvo, Milocker. A acompaniat orchestra teatrului dirijată de Constantin Daminescu”.
„Teatrul muzical Constanţa prezintă la 10 iulie 1967, la Teatrul de vară Mamaia; un Concert extraordinar cu solişti de primă mărime: basul Valentin Loghin - Laureat al Festivalului de la Varşovia, soprana Magda Ianculescu (Artistă Emerită), baritonul Nicolae Herlea (Artist al Poporului), tenorul Cornel Stavru (Artist Emerit). Dirijor C. Daminescu.
Programul a cuprins lucrările:
• G. Rossini - Bărbierul din Sevilla -Aria lui Don Basilio - solist V. Loghin
• Eugen Diaz -Benvenuto -Arie -solist Valentin Loghin
• G. Verdi -Ernani - Arie solistă Magda Ianculescu
• G. Puccini - Madama Butterfly - Arie - solistă Magda Ianculescu
• G. Verdi -Bal mascat - Recitativ şi Arie - solist Nicolae Herlea
• G. Verdi -Macbeth -Arie -solist Cornel Stavru
• Di Capua -O sole mio - canţoneta -solist Cornel Stavru
• G. Verdi - Trubadurul - Arie şi recitativ - solist Nicolae Herlea
• G. Puccini - Tosca -Arie -solist Cornel Stavru
• De Curtis - Canţoneta -Canta per me -solist Cornel Stavru
• M. Musorgski - Balada purcelului -solist Valentin Loghin
• Anrigo Boito -Mefisttofele -Arie - solist Valentin Loghin
• V. Bellini-Norma-Arie -solistă Magda Ianculescu
• Ch. Gounod-Faust-Arie -solistă Magda Ianculescu
• Giordano - Andreei Chenier - Arie şi Recitativ – solist Nicolae Herlea”.
DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA ÎN FORMAT PDF AICI
„La 12 iulie, Teatrul muzical prezintă opera Cavalleria rusticana de P. Mascagni, sub conducerea muzicală a lui Constantin Daminescu, cu următorii invitaţi: Ruth Inden din RFG, Cornel Stavru (Artist Emerit), Ladislau Konya - Laureat al Concursurilor internaţionale de la Moscova, Geneva, Toulouse şi George Enescu din Bucureşti şi Constantin Iliescu de la Opera din Bucureşti, Ion Budoiu de la Opera Română din Cluj în opera Paiaţe de Leoncavallo”.
„La 12 iulie 1968, Teatrul muzical prezintă opera Cavalleria rusticana de P. Mascagni, sub conducerea muzicală a lui Constantin Daminescu, cu următorii invitaţi: Ruth Inden din RFG, Cornel Stavru (Artist Emerit), Ladislau Konya - Laureat al Concursurilor internaţionale de la Moscova, Geneva, Toulouse şi George Enescu din Bucureşti şi Constantin Iliescu de la Opera din Bucureşti, Ion Budoiu de la Opera Română din Cluj în opera Paiaţe de Leoncavallo”.
„Duminică 6 aprilie 1975. Teatrul liric constănţean prezintă opera Trubadurul având ca invitaţi pe Nicolae Herlea (Artist al Poporului), Cornel Stavru şi scenograful Roland Laub de la Opera Română Bucureşti”.
Sursa foto: romania-muzical.ro
Citește și:
90 de ani de la naşterea tenorului constănţean Cornel Stavru
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp