#GhidDobrogean1924 „Călăuză Balneară“ - Plajele Duduia, Tataia și Mamaia
22 Feb, 2023 00:00
22 Feb, 2023 00:00
22 Feb, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2881
Marime text
- Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. În primul capitol este integrată și o rubrică dedicată prezentării plajelor principale din Dobrogea.
Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
Au fost promovate, de asemenea, publicațiile care apăreau în anii ’20 la Constanța - ziarul „Dacia”, revista „Dobrogea economică”, ziarele „Dobrogea jună” sau „Marea Neagră”.
Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. Este prezentată geografia urbei, ghidul străzilor, în ordine alfabetică, liste de telefoane ale instituțiilor, firmelor, dar și a puținelor persoane fizice care dețineau la vremea aceea miraculosul mijloc de comunicare. Sunt trecute în revistă (cu fotografii ale celor aflați la conducere) autorități publice, ecleziastice, civile și militare: Episcopia, Prefectura, Primăria, Gara Constanța, Tribunalul, Căpitănia Portului, Comandamentul Diviziei de mare etc.
Capitolul următor al lucrării antemenționate este intitulat sugestiv „Călăuză balneară”. Sunt prezentate succint informații prețioase despre zonele de agrement din Dobrogea interbelică, autorii aducând în discuție trei plaje bine cunoscute atât de localnici, cât și de turiștii din anul 1924 veniți la malul mării, căci „nicăieri nu găseşte pe malurile Mărei Negre o localitate care să rivalizeze cu Constanţa”.
În preambulul capitolului autorii prezintă câteva particularităţi despre Constanța, dar și despre Marea Neagră, argumentând de ce „Constanţa împlineşte condiţiunile unei perfecte staţiuni balneare şi climaterice maritime“.
După cum spuneam mai sus, expunerea cuprinde trei plaje din Constanța, mai exact Duduia, Tataia și Mamaia. Rândurile scrise de cei trei autori integrează toate informațiile necesare unui turist din anul 1924, fiind incluse detalii despre aspectul locului, restaurantele din zonă, adresă, prețuri etc.
Textul din lucrarea antemenționată ne introduce în atmosfera acelor ani prin detaliile oferite și contrucția narativă spefică, cititorul parcurgând ușor rândurile redate mai jos:
„Mamaia (plaje)
La câţiva kilometri de oraş, se găseşte minunata plaje Mamaia, unde primăria Constanţei, a construit un admirabil stabiliment de băi cu numerease cabine, bufet, etc.
Priveliştea mărei e splendidă, plaja crestează oglinda apelor ca o trombă de borangic înşirată la soare. Nisipul fin, întinderea mare a plajej, fac din ea o minunată localitate balneară. Bufet şi restaurant de primul ordin stau Ia dispoziţia miilor de vizitatori. Cinci trenuri pe zi fac legătură cu oraşul.
O şalupă confortabilă şi luxoasă proprietatea d-lui P. O. Manta face curse din port la Mamaia.
Duduia (plaje)
În dreptul vilei Ghica, cu coborârea prin str. Tomis. se află o mică plaje, denumită, Duduia. Aci pot face bae cei ce nu au timpul de a se deplasa Ia Mamaia. Duduia este foarte mult frecventată în timpul sezonului. O mică baracă improvizată, închiriază costume de bae cu 5 lei. Pentru bae nu se dă nici o plată.
Tataia (plaje)
În partea de sus a oraşului; pe malul mărei, este o plajă admirabilă. E plaja Tataia amenajată cu multă îngrijire. Are cabine de zid şi o potecuţă pitorească coboară din Par cul Tataia la mare. Multă lume frecventează această plaje.“
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen și ZIUA de Constanța
Citește și:
#GhidDobrogean1924: „Împrejurimile Constanței“ - Insula Ovidiu și Pantelimonul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii