#GhidDobrogean1924 Reclame interbelice de la malul mării. Berăriile și depozitele de băuturi spirtoase - „Bere Bragadiru, totdeauna proaspătă“
23 Aug, 2022 00:00
23 Aug, 2022 00:00
23 Aug, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2157
Marime text
- Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc.
Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta o parte din anunțurile integrate în lucrare.
În ediția de astăzi vom aborda un subiect aparte, anume berăriile și depozitele de băuturi spirtoase din Constanța anului 1924. O mulțime de reclame și-au găsit locul în paginile volumului semnat de Th. Ionescu și I. N. Duployen.
La Berăria „Bursa“, din Piața Independenței, se servea una dintre cele mai reputate beri de la acea vreme, anume „berea Bragariu totdeauna proaspătă“. Patronul localului, Nicolae Gherondakis, le mai oferea clienților „gustări diferite, pescărie proaspătă, grătar naţional“. Aici se mai găaseau preparate de „cafenea, cofetărie, plăcintărie“.
„Cele mai bune fripturi reci şi la grătar, bere la giliaţă şi ori ce alte băuturi şi gustări“ se puteau servi la „hala de bere“ a lui Nicoale Ionescu, numită „Pe Bulevard“. Berăria se afla chiar „peste drum de Cazino“.
Bere se servea și la unul dintre cele mai reputate restaurante din Constanța din anul 1924, anume al lui Panait Decica, Brasseria Bristol, „locul de întâlnire al elitei“. Poziționat central, în Piața Independenței, actuala Piață Ovidiu, localul le oferea clienților o atmosferă de înaltă ținută, cu bucătărie franceză, română şi orientală, bombonerie de lux, vinuri străine şi indigene din cele mai renumite podgorii.
Numeroase restaurante mai ofereau bere, printre care „Elita“, din Piața Independenței, actuala Piață Ovidiu, Grădina Gruber (la vii), „Moscuׅ“ de pe Plaja Mamaia, „Parcul Suzana“, de pe strada Traian, numărul 30, actuala stradă Traian, restaurantul lui C. Schiadaresis, strada Tomis 11, actuala stradă Sulmona, „Tomis“, pe bulervadul Ferdinand, numărul 5, actualul bulervad Ferdinand , „Tataia“, „Tudorache“, strada Mihail Cogălniceanu, numărul 20, actuala strada Mihail Kogălniceanu, Văraru Anton, strada Scarlat Vârnav, numărul 19, actuala stradă Răscoala din 1907.
În ceea ce privește depozitele de băuturi spirtoase, în Constanța existau trei: depozitul lui S. Alperin, de pe bulevardul Independenţei, numărul 3, actuala Piață Ovidiu, depozitul lui Mugur Georgescu, de pe strada Mercur, numărul 2, actuala stradă Mercur, depozitul lui Aurel Teodorescu, de pe strada Ştefan cel Mare, numărul 7, actuala stradă Ştefan cel Mare.
Va urma.
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen
Citește și:
#GhidDobrogean1924: Reclame interbelice de la malul mării - „Cel mai luxos local de variete din Constanţa“
#GhidDobrogean1924(II) Reclame interbelice de la malul mării - „Nu mâncaţi! Nu beţi, până ce nu vizitaţi restaurantul Tudorache“
#GhidDobrogean1924: (III) Reclame interbelice de la malul mării - „Locul de întâlnire al elitei - Brasserie Bristol“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii