#GhidDobrogean1924 Retrospectiva sezonului la stațiunea balneară Tekirghiol-Sat în perioada interbelică
14 Apr, 2023 00:00
14 Apr, 2023 00:00
14 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
3462
Marime text
- Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. A două parte a lucrării este dedicată prezentării localității Techirghiol.
Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori”ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
Au fost promovate, de asemenea, publicațiile care apăreau în anii ’20 la Constanța - ziarul „Dacia”, revista „Dobrogea economică”, ziarele „Dobrogea jună” sau „Marea Neagră”.
Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. Este prezentată geografia urbei, ghidul străzilor, în ordine alfabetică, liste de telefoane ale instituțiilor, firmelor, dar și a puținelor persoane fizice care dețineau la vremea aceea miraculosul mijloc de comunicare. Sunt trecute în revistă (cu fotografii ale celor aflați la conducere) autorități publice, ecleziastice, civile și militare: Episcopia, Prefectura, Primăria, Gara Constanța, Tribunalul, Căpitănia Portului, Comandamentul Diviziei de mare etc.
Scurta monografie a localității Techirghiol, inserată în acest ghid, ne informează despre proprietățile speciale ale apei si nămolului din lacul omonim, comparativ cu facilitățile altor celebre stațiuni balneare europene. Sunt publicate „dispozițiuni generale pentru vizitatorii stabilimentelor de băi”, legendele locului, dar și taxele de cură, de transport sau de cazare
Continuăm expunerea celei de-a doua părți a lucrării antemenționate. Capitolul, mai restrâns decât cel dedicat Constanței, abordează pe câteva zeci de pagini informații importante, captivante și relevante pentru un turist al anului 1924 dornic să vizite localitatea. În ediția precedentă am aflat date generale, precum administrația locală, școlile etc., despre comuna Techirghiol, care cuprindea în anul 1924 două sate Techirghiol și Musarat. Astăzi concentrăm prezentarea asupra stațiunii balneare Techirghiol-Sat în plin sezon. Autorii au integrat aici detalii despre climă, hotelurile disponibile, băile terapeutice etc, creând, practic, o retrospectivă a localității în momentul de apogeu al sezonului.
Textul integrat în lucrarea antemenționată ne introduce în atmosfera acelor ani prin detaliile oferite și contrucția narativă spefică, cititorul parcurgând ușor rândurile redate mai jos:
„Sezon: 15 Mai - 1 Oct.
Calea ferată până la gara Constanţa. De aci serviciu regulat de autobuze, automobile, trăsuri cu preţuri maximale până la Tekirghiol-sat (15 km.)
Climat: dulce; stabilitate termică ireproşabilă, aer marin, ferit de contiguitatea mării, unit cu o uscăciune excepţională a solului; presiunea aerului cu variaţii mici și lente; luminozitate ideală.
Stabilimente de bai cu tot confortul necesar: Cernat-Cretzu, Jeana, Papamihalopol, Silisţra. Soc. Tek.-Sat, Vidrighin.
1. Băi sărate, calde, simple sau cu nomol.
2.Băi sărate, reci, simple sau cu nomol.
3. Băl de lumină solară: Helioterapie la plajă, (transport rapid cu bărci cu motor, pod plutitor 20 minute).
4. Aeroterapie marină şi băi de nisip la plajă.
5. Băi de mare. Apă clorobromosulfatată.
Hoteluri: Contrar svonurilor, preţurile sunt foarte acceptabile, dela cele mai moderate la cele de clasa I, pentru toate clasele sociale: Vilele Soc. Tek.-Sat, Hotel Cernat-Cretzu, Jeana, Vidrighin, Vornicu, Papamihalopol, etc.
Diferite distracţii: muzică militară, escursii, cic. Cinematograf-Sport.
Medici consultanţi: Dr. I. Borgovan (şi medicul oficial); dr. Ion Dona, dr. E. Gheorghiu, dr. Lupu, dr. S. Mircea, dr. A. Sedor, dr. Teodorescu, dr. Tătăranu, dr. Ulmeanu, dr. G. Iliescu.
Farmacie. Gh. Iliescu.
Electroterapie faradică şi galvanică (dr. Borgovan).
Recomandăm în special şi seria 15 mai - 15 iunie, 15 august - 15 septembrie, când nu e atâta aglomeraţie. În seria întâi mai ales bolile de femei şi reumatisme.“
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
Citește și:
#GhidDobrogean1924: „Satul Tekirghiol - scurtă monografie“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii