Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:14 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu 33 de ani, Adrian V. Rădulescu înființa filiala constănțeană a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România

ro

24 Jun, 2022 00:00 1719 Marime text
  • Ca preşedinte al Filialei Constanţa a fost ales, în unanimitate, Adrian Rădulescu, care a fost, de altfel, unul dintre principalii animatori ai Asociaţiei.

În urmă cu 33 de ani, pe 24 iunie 1989, la inițiativa profesorului Adrian Rădulescu, directorul Muzeului de Istorie se înființa filiala constănțeană a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România
 
La acea vreme existau deja filiale ale Asociației în Iaşi, Botoşani, Suceava, Vrancea, Piatra Neamţ, Cluj, Timişoara, Galaţi şi Brăila, iar orașul de la malul mării intra, astfel în elita cercetării şi în  mediul academic românesc.
 
Reper în viața culturală tomitană, nașterea filialei Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România conecta Dobrogea la programul de activități și manifestări ale Asociaţiei. Comisiile de studii interdisciplinare ale Asociației organizau conferinţe, simpozioane, colocvii, mese rotunde, dar şi întruniri periodice cu tinerii cercetători.
 


Ca preşedinte al Filialei Constanţa a fost ales, în unanimitate, Adrian Rădulescu, care a fost, de altfel, unul dintre principalii animatori ai Asociaţiei.
 
Ctitorul asociației, Adrian V. Rădulescu a contribuit, ca arheolog, împreună cu echipele pe care le-a condus în județul Constanța la importante obiective cum ar fi Edificiul Roman cu Mozaic, Termele de la Tomis, Complexul de Monumente Romano-Bizantine din sectorul de vest tomitan, Parcul Catedralei, cetățile, Complexul Rupestru de la Basarabi și multe altele. Moștenirea primită de la Adrian V. Rădulescu este neprețuită, iar recuperarea și reabilitarea acestor însemnate obiective de patrimoniu național trebuie să devină priorități pentru factorii de decizie și administrație ai județului Constanța.
 
Din arhiva regretatului profesor, istoricul Delia Cornea a recuperat procesele verbale ale ședințelor AOȘ, programele anuale, precum și câteva fotografii.
 
Redăm mai jos o parte din procesul-verbal de constituire a Filialei Constanţa a A.O.Ş..
 
„Astăzi, sâmbătă 24 iunie 1989, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, în sala de recepţie cu frumoase picturi de pereţi, într-o zi însorită, plăcută, potrivită pentru evenimente însemnate, în cadrul simpozionului «Convergenţe ştiinţifice interdisciplinare la ţărmul euxin», se înfiinţează Filiala Constanţa a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din Republica Socialistă România...“.
 
În anul 1996, asociația avea să capete o formă academică, devenind astfel Academia Oamenilor de Ştiinţă din România.
 
În prezent, filiala Constanța a AOȘR este prezidată de Victor Ciupină, având ca membri asociați pe Alexandru-Șerban Bologa, Nicolae V. Dură, Gabriel Leț, Aurel Lup, Aurel Papari, Î.P.S. Teodosie [Petrescu Macedon], Natalia Roșoiu, Vasile Sârbu – membri titulari, Adrian Bavaru - membru de onoare, Mariana Așchie, Dragomir Coprean, Sorin Rugină – membri corespondenți, Viorel Gheorghe Tode, Valentin Ciorbea, Stoica Lascu.
 
Sursa foto: Delia Cornea


Citește și:

 
Înfiinţarea Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă - Filiala Constanţa, sub președinția profesorului Adrian Rădulescu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari