Istoria Dobrogei - Bibliografie Titus Livius (sec. I î. H. - sec. I d. H.) - „De la întemeierea Romei”
15 Sep, 2023 17:00
15 Sep, 2023 17:00
15 Sep, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
3378
Marime text
Titus Livius s-a născut la Patavium (Padova/Italia) în 59 î. H. El a studiat retorica și filozofia, dar tratatele sale de retorică s-au pierdut.Cu toate acestea, eruditul a rămas cunoscut în istoriografie pentru vasta lucrare „De la întemeierea Romei”. Însă, din cele 142 de cărți s-au păstrat doar cărțile I-X (până la anul 293 î. H.) și XXI-XLV (218 î. H. – 167 î. H.), iar din celelalte au ajuns până în zilele noastre fragmente sau rezumate la scriitori ulteriori. Ca izvoare, el a folosit analele Romei și „Istoriile” grecului Polibiu. Scrierea sa prezintă o tendință retorizantă, Titus Livius încercând să idealizeze trecutul pentru a-l folosi în educarea morală a contemporanilor săi. (ed. G. Ștefan)
Cartea XXXIX
În capitolul 35 este menționată solia trimisă de Filip V, regele Macedoniei (221 î. H. – 179 î. H,), la bastarni pentru a-i convinge să intre în război împotriva Romei: „4. ...Între timp [184 î. H. – notă G. Ș.], [Filip V,] plecat sub pretextul de a-i ajuta pe bizantini [Constantinopol-Istanbul], însă în realitate pornit să bage spaima în regișorii tracilor, îi nimici pe aceștia într-o singură bătălie, prinse pe șeful lor Amadocus și se reîntoarse în Macedonia, după ce trimisese soli la locuitorii de pe lângă Istru, ca să-i îndemne să năvălească în Italia.”
Cartea XL
În capitolul 5, autorul revine la subiectul soliei trimisă de Filip V la bastarni: „10. Tocmai atunci se întoarseră solii pe care Filip îi trimisese la bastarni după ajutoare și aduseră de acolo tineri de neam nobil și chiar câțiva de viță regească. Dintre aceștia unul făgădui pe sora sa fiului lui Filip.”
Geograful grec Strabon (sec. I î. H. – sec. I d. H.), contemporan cu istoricul roman,susținea căbastarnii ar fi ocupat și insula Peuce din Delta Dunării.
Pe de altă parte, „Enciclopedia Dacica” (coordonator doctor în istorie antică Cătălin Borangic) arată că izvoarele arheologice despre acest popor, foarte probabil germanic, îl contrazic pe Strabon, limita sudică a descoperirilor arheologicefiind, deocamdată, centrul Moldovei.
În capitolul 57, marele istoric roman arată cum moartea lui Filip V a schimbat situația politico-militară în Peninsula Balcanică: „2.Moartea lui Filip a fost foarte binevenită pentru amânarea operațiunilor și pentru strângerea de forțe. Căci câteva zile mai târziu, neamul bastarnilor, instigat de multă vreme, își părăsi locurile de baștină și trecu Istrulcu un mare corp de cavalerie și de infanterie. De aici Antigonus și Cotto au luat-o înainte ca să anunțe pe rege. 3. Cotto era un nobil bastarn, iar Antigonus un sol [macedonean – n. G. Ș.] trimis încă de mai înainte cu acest Cotto ca să ațâțe pe bastarni. Nu departe de Amphipolis [nordul Greciei] îi întâmpină zvonul, apoi vești sigure că regele a murit. 4. Această întâmplare a răsturnat tot planul. (...)”
În capitolul 58 se descrie deteriorarea relațiilor dintre bastarni și tracii prin teritoriile cărora treceau și, ulterior, întoarcerea unui grup pe litoralul Mării Negre: „1. La început bastarniiau mers în deplină ordine. Dar după plecarea lui Cotto și Antigonus și nu mult după ce sosi vestea morții lui Filip, nici tracii nu se arătau prea dispuși să facă comerț și nici bastarnii nu erau prea mulțumiți de cumpărături și nu puteau să-și păstreze rânduiala și să nu se abată de la drum. 2. De aici s-au produs și dintr-o parte și din alta acte de violență, care au devenit din zi în zi mai numeroase și au dezlănțuit războiul. (...) 8.Aproximativ treizeci de mii de oameni bastarni au ajuns în Dardania [Serbia-Kosovo-Macedonia Nord], încotro porniseră sub conducerea lui Clondicus. Restul mulțimii făcu cale întoarsă spre Apollonia [portul pontic Sozopol/Bulgaria]și Mesembria [portul pontic Nesebăr/Bulgaria], o regiune din interiorul țării, pe drumul pe care venise. (...)”
Bibliografie
Titi Livi, Ab Urbe condita libri, ediderunt H. Muller und W. Weisenborn, Weidmann, Berlin, 1880-1910.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964.(LIII. Titus Livius)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
Citește și:
Istoria Dobrogei – Bibliografie – Strabon (sec. I î. H. – sec. I d. H.) – „Geografia” (Cărțile X, XI, XII, XV, XVI, XVII)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii