Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Vasile cel Mare (sec. IV) - „Scrisoare către Soranus, comandantul militar al Sciției Mici”

ro

13 Jul, 2024 16:39 787 Marime text
  • Vasile cel Mare, episcopul Cesareei din Capadocia (Asia Mică/Turcia asiatică), s-a născut în acest oraș in 329. La Constantinopol, el a fost discipolul celebrului profesor de retorică Libanios, coleg cu viitorul împărat Iulian Apostatul (361-363) și cu viitorul episcop de Constantinopol Grigorie din Nazianz. Pe lângă diverse lucrări didactice, de la Vasile cel Mare s-a păstrat o importantă corespondență. După moartea sa în 379 el a fost sanctificat de Biserica Creștină. (ed. H. Mihăescu și Gh. Ștefan)
 
 

Scrisoarea CLV către Soranus, comandantul militar al Sciției Mici

„Mă aflu în încurcătură, cum trebuie să mă dezvinovățesc pentru multele lucruri de care mă cerți în prima și singura scrisoare pe care Înălțimea Ta ai binevoit să mi-o trimiți (...) Până astăzi, nu am putut sa găsesc pe cineva care să plece de la noi, în Sciția. Nu mi s-a pomenit nici despre vreun om din casa ta, care să fi venit aici, ca să mă îndrept către tine prin mijlocirea lui. Totuși am toată râvna, ori de câte ori mi se ivește prilejul, să te salut, Preaslăvite. Îmi este cu neputință să uit de tine în rugăciunile mele, afară doar dacă aș putea înainte să uit de slujba ce trebuie sa îndeplinesc și la care Domnul m-a orânduit (...) Tu, însă, câte fapte bune săvârșești, tot atâtea lucruri de mare preț aduni, ca într-o vistierie. Ușurarea pe care o prilejuiești celor prigoniți , pentru numele Domnului, e ceva pregătit de tine, din vreme, pentru ziua răsplăților. Vei face un lucru bun dacă vei trimite în patrie moaștele mucenicilor. După cum ne scrii, prigoana de acolo dă și acum la iveală mărturisitori ai Domnului. ”



Editorii români notează că mucenici au fost martirii persecutați în 372 de Athanaric, căpetenia goților de la nord de Dunăre.
 
Bibliografie
Patrologia Graeca, ed. Migne, Paris, 1857-1865, vol. 32.
 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Panegiricii latini (sec. III-IV)
 
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari