Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:42 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulți ani, Stela Cocârlea!

ro

02 Nov, 2021 00:00 2352 Marime text

 
 
  • Astăzi, Stela Cocârlea împlinește 63 de ani
Pe 2 noiembrie 1958, se năștea în Târgu Frumos, județul Iași, coregrafa Stela Cocârlea.
Peste ani, urbea natală avea s-o onoreze cu titlul de „cetățean de onoare”, recunoscându-i valoarea și remarcabila activitate ca balerin, coregraf și om de artă.
A urmat Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, iar după absolvire a plecat să danseze în București, de unde maestrul Oleg Danosvki a adus-o la Constanța, în noua companie de balet înființată la malul mării.
A strălucit ca solistă în majoritatea spectacolelor puse în scenă de marele Danovski,  începând cu 1979: „Lacul Lebedelor“, „Spărgătorul de nuci“,Cocoşatul de la Notre-Dame“, „Bayadera“, „Crăiasa Zăpezii“, „Mandarinul miraculos“, „La piaţă“, „Priculiciul“, „Rapsodia română“, „Coppellia“, „Cenuşăreasa“, „Romeo şi Julieta“, „Giselle“ şi „Frumoasa din pădurea adormită“.
Dar  s-a dovedit că baletul clasic nu a fost singura pasiune a ambițioasei artiste și, după 25 de ani de fidelitate față de el, Stela Cocârlea a experimentat dansul modern, cu Adina Cezar („Endless day“) și Gigi Căciuleanu, căruia i-a fost și asistent coregraf, în spectacolele „Mozartissimo“ şi „Requiem“.
A activat apoi în calitate de coregraf la Şcoala de dans de la Busto Garolfo (Milano), unde și-a învățat elevele să iubească ritmurile populare românești.



În anul 2013, a inițiat un proiect plin de provocări, acela de a crea o școală de balet în Kuweit, devenind managerul unui centru de artă și reușind să schimbe mentalitatea arabilor față de dans.
Cu autenticitate și talentul de a exploata cele mai diverse arte și valenţe interculturale, Stela Cocârlea a coordonat proiecte de mişcare creativă, a publicat poezii, eseuri şi articole despre dans, iar în anul 2008 a editat volumul biografic „Jazz Road“, inspirat din viaţa unei mari legende a jazz-ului american, Washington Rucker.
Spiritul său tânăr se hrănește de asemenea din interacțiunea cu studenții de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, unde este lector și doctorand. 
 
Stela Cocârlea s-a aflat printre artiștii constănțeni sărbătoriți cu prilejul evenimentului organizat de ZIUA de Constanța - „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, fiind onorată cu medalia „Jean Ionescu” și placheta CJC #RespectTeatru, pentru remarcabila sa activitate în țară și peste hotare.

Sursa foto: Facebook/Stela Cocârlea
 
#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Stela Cocârlea
 
 


 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari