Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medgidia în ultimii ani ai regimului comunist şi în primii ani ai democraţiei postdecembriste

ro

26 Aug, 2020 00:00 4115 Marime text

         
Din noiembrie 1988 până în decembrie 1989, oraşul Medgidia va fi condus de Dumitru Bejan, acesta fiind ultimul primar al regimului totalitar comunist.
 
Ca mai toţi primarii regimului, şi acesta s-a remarcat prin iniţiativă, adoptarea unor decizii radicale, susţinere constantă din partea autorităţilor judeţene şi centrale din punct de vedere economic, politic şi social.
Au fost înregistrate importante investiţii şi o creştere demografică semnificativă. Se înregistra un exod al populaţiei din mediul rural în cel urban. Populaţia provenea din imediata apropiere a oraşului, sau din judeţele Moldovei ( în întreprinderile oraşului, în învăţământ, sistemul de apărare şi în fermele agricole de stat).
 
După înlăturarea regimului comunist din România, noile realităţi îşi vor pune amprenta asupra societăţii româneşti şi asupra populaţiei. Nici Medgidia, nu a făcut excepţie de la aceste transformări.
Se va reveni la proprietatea privată, iar marile întreprinderi ale oraşului precum I.M.U.M şi C.L.A. se vor confrunta cu economia de piaţă, funcţională, fiind supuse unui proces de tranziţie, ce a culminat cu subscripţia publică şi privatizarea. Unele întreprinderi precum Combinatul de lianţi şi azbocimet ( C.L.A.) a fost supus procesului de privatizare cu succes, putem spune, fiind preluat iniţial de grupul francez LAFARGE, iar ulterior de grupul C.R.H., în timp ce alte întreprinderi precum I.M.U. Medgidia se vor confrunta cu lipsa comenzilor, concurenţa în domeniu şi restructurarea personalului, ce va duce la reducerea activităţii la stoparea acesteia şi la intrarea în faliment.
Un conducător al oraşului ce a fost ales de Comitetul de acţiune, a fost Dumitru Mardare, ce va conduce oraşul scurtă vreme (1989-1990), implementând primele măsuri adoptate la nivel central, care făceau trecerea de la un regim totalitar, la un regim democratic.
 
Va fi urmat pentru o perioadă de doi ani, de Iordan Cuciureanu (1990-1992). Lucrător la I.M.U. Medgidia, în compartimentul destinat controlului calităţii, s-a bucurat de aprecierea concetăţenilor săi, în special a celor de la întreprindere şi a fost susţinut pentru a ocupa această funcţie. În vremea conducerii sale au fost preluate activele unor întreprinderi de stat de către persoane particulare. Au fost deschise primele magazine private şi s-a manifestat ideea preţurilor libere şi a concurenţei între comercianţi.
Acest primar a asigurat conducerea oraşului în perioada de tranziţie, de la sistemul şi economia planificată şi centralizată, la economia de piaţă şi sistemul politic democratic.
 
Tranziţia a fost dificilă, datorită mentalităţilor învechite şi a unor interese personale. Cu toate acestea, se întrezăreau raze de speranţă pentru locuitorii vechii urbe de pe Valea Kara-Su.
 
Surse bibliografice:
Adrian Ilie, Medgidia. Istoria oraşului din 1918 până în prezent, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2012
Idem, Primarii Medgidiei. Creştini şi Musulmani, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2017
Idem, Medgidia. 100 de ani de istorie. 1918-2018, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2018
           
Despre Adrian Ilie
 
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Profesor - Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia.
Director adj. - Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
 
Citește și:

Camera de Comerţ din Constanţa la începutul veacului trecut (galerie foto)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii