Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități dobrogene Dacă n-ar fi existat, Mitică Lupu ar fi trebuit inventat!

ro

25 May, 2021 00:00 3585 Marime text
  • Pe 25 mai 1952, se năștea compozitorul Dumitru Lupu
 
Astăzi, Dumitru Lupu ar fi împlinit 69 de ani.
Nu mai este de patru ani printre noi, însă spiritul său veșnic tânăr, melodiile sale închinate mării, vor rămâne peren în matricea acestui spațiu, față de care maestrul a fost atât de atașat.

Născut la 25 mai 1952, în Giurgiu, a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto-operă. Ar fi putut face carieră solistică de bariton, dar l-a atras muzica ușoară. Compunea cu ușurință și har și a reușit să lăse în urmă o operă de peste 500 de lucrări, păstrate în Cardex-ul Radiodifuziunii şi Televiziunii Române.

În memoria melomanilor de toate vârstele, încă revin șlagărele de neuitat ale compozitorului constănțean, dar și minunatele spectacole dedicate copiilor, emisiunile radio sau TV, Festivalul naţional de creaţie şi interpretare „Mamaia copiilor“...

A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), membru al DACIN-SARA -  Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual, membru în comitetul director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF).
A fost dirijor, atât la pupitrul orchestrei Teatrului Al. Davila din Pitești (între anii 1982-1990), cât și a Teatrului Fantasio din Constanța (din 1990 și până în 2004, când instituția s-a desființat).

Dumitru Lupu a fost şi un apreciat profesor universitar, autor al mai multor lucrări şi cursuri de specialitate. A avut cu studenţii săi o relație caldă și le-a transmis din pasiunea sa pentru artă și lucrul bine făcut.

Pentru orașul care l-a adoptat și unde și-a găsit iubirea, a creat un proiect muzical, „Adio, Chiustenge“, care, deși premiat de Uniunea Muzicologilor şi Compozitorilor din România, încă își așteaptă montarea.

A fost un soț și un tată minunat, familia fiind locul de unde își trăgea echilibrul și inspirația, dar a fost și un prieten de nădejde, un om de calitate și de mare generozitate sufletească.

A plecat spre lumină pe 22 iulie 2017, chiar în ziua de naștere a iubitei sale soții, Ileana Șipoteanu, o dovadă în plus că destinele lor au fost menite să se împletească pentru totdeauna, aici și dincolo.

Dumitru Lupu va rămâne în Panteonul muzicii ușoare românești, cu melodii memorabile precum Gara noastră mică, Ce mult te-am iubit, Mă întorc la tine, mare albastră sau Vino, uită despărțirea.

A fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – Muzică, desemnat ca cetăţean de onoare al oraşului natal, Giurgiu, şi, post-mortem, al oraşului Constanţa. 

Pe 23 noiembrie 2017, de Ziua Dobrogei, la iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, distinsului compozitor i se acorda Meritul Dobrogean, un omagiu postum adus unei personalități de marcă a acestui spațiu, căruia el i-a compus un Imn și l-a onorat cu talentul și profesionalismul său.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:

Ziua care a îndoliat lumea muzicii româneşti. Doi ani de la plecarea în lumină a maestrului Dumitru Lupu (1952-2017)

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari