Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:20 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petre Covacef, inginerul dobrogean care „a căutat“ povestea fiecărei străzi din Constanța

ro

22 Jul, 2024 13:42 1001 Marime text
  • În urmă cu 88 de ani se năștea, în Constanța, Petre Covacef. 

Petre Covacef, iIlustru scriitor, prufund pasionat și interesat de istoria urbei pontice, s-a născut la Constanţa, pe 22 iulie 1936. Își câștigase porecla de „Petrică stabilopod“, datorită implicării sale în toate marile construcţii hidrotehnice de la malul mării. A absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân“ şi Institutul de Construcţii Bucureşti - Facultatea de Construcţii Hidrotehnice.
 
Și-a dedicat întreaga carieră profesiei sale de inginer, construind porturi, ecluze şi canale navigabile. A fost şeful Secţiei Căi Navigabile a Portului Constanţa între 1967 şi 1973. Pentru că a inventat un sistem ingenios de prindere a stabilopozilor, a primit şi Certificat de inventator.
 


Cu toate că s-a remarcat ca inginer, Petre Covacef va rămâne în memoria constănţenilor prin cele peste 20 de volume publicate, printre care se numără: „Povestea Farului Genovez I“ și „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d’Orient“, volumul al II-lea, „Cimitirul viu de la Sulina“ şi „Portul Constanţa - Portul lui Anghel Saligny“ - lucrare pentru care a fost nominalizat la Premiile Academiei Române pe anul 2004, „Onomastica străzilor din Constanţa“, „150 de ani în evoluţia căilor ferate din Dobrogea“ și „Portul Constanţa. Portul lui Laurenţiu Erbiceanu“.
 
Volumul „Onomastica străzilor din Constanța“, scris de Petre Covacef, este unul dintre lucrările-document, reperar, citat și utilizat de reputați autori în cercetările lor pentru numeroase volume. 
 
A atins succesul împreună cu partenera sa de viață, prestigiosul arheolog Zizi Covacef, care a decedat cu doar câteva luni înainte de acesta. Petre Covacef s-a stins la 78 de ani, pe 7 februarie 2015.
 
În anul 2017, cotidianul ZIUA de Constanţa le-a decernat, lui Zizi şi Petre Covacef, distincţia „Meritul dobrogean”  însoţită de medalia „Remus Opreanu“, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru contribuţia adusă consolidării culturii dobrogene.
 
Citește și:
 
In memoriam Petre Covacef, scriitorul și profesorul care trecea în neființă în urmă cu opt ani

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari