Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:48 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța în anul 1967. Ce instituții și restaurante se aflau în Piața Ovidiu (I)

ro

09 Sep, 2024 17:00 2358 Marime text
  • În piață se aflau în anul 1967, mai multe instituții, restaurante și agenții. Autorii punctează cateva dintre acestea. 

Ghidurile turistice sunt, de cele mai multe ori, importante izvoare care captează, prin itinerarele propuse, imaginea și atmosfera unui oraș dintr-o perioadă. Eo ipso, considerăm că aceste ghiduri despre orașul Constanța din diferite perioade trebuie aduse în atenție.
 
Reamintim că în paginile virtuale ale cotidianului ZIUA de Constanța au fost prezentate mai multe astfel de lucrări în diferite serii, dintre care #GhidDobrogean1924, #StrăzidinConstanța - atunci și acum, #StrăzidinConstanța, #DunăreaCălăuzăTuristică etc. Menționăm, însă, că toate aceste articole prezintă, in genere, doar informațiile din lucrările citate în respectivele materiale. Pentru un tablou istoric mai cuprinzător sunt disponibile, spre pildă, în Biblioteca ZIUA de Constanța o serie de articole dedicate  respectivelor perioade.  
 
Spre exemplu, „Litoralul românesc al Mării Negre“, de I. Ionescu Dunăreanu, Mihai Cristescu, Dr. Gabriel Paraschivescu, Gh. Ionescu-Băicoi, cuprinde patru capitole după cum urmează: București-Constanța-Litoral, Litoralul românesc al Mării Negre, Itinerare turistice pe litoral, Alte Intinerare turistice pe litoral. Anexa cuprinde o serie de hărți.
 
Corelarea informațiilor prezentate cu hărțile din anexe duce la vizualizarea Constanței din anul 1967. Prin grija autorilor și a cartografului, indicii menționați în text corespund indicilor de pe hartă, identificând astfel restaurante, agenții, insitituții, cafenele etc.
 
Piața Ovidiu în 1967
 
Capitolul doi este structurat în mai multe itinerare. Primul începe din Piața Independenței, astăzi piața Ovidiu, continuă cu bulevardul Tomis - denumire din 1965 -, apoi cu bulevardul Lenin - din 1990, bulevardul Mamaia - și în final, lacul Tăbăcăriei.
 
Astfel că, potrivit lucrării antemenționate, încă de atunci denumirea de Piața Ovidiu era utilizată cutumiar, alături de denumirea oficială, piața Independenței. Aici se afla, cu multe secole în urmă, pe vremea fostei cetăți elenistice, Agora vechilor tomitani, mai târziu, Forumul roman și bizantin, iar pe vreme stăpânirii otomane, un obor de centrale.
 
În piață se aflau în anul 1967, mai multe insitituții, restaurante și agenții. Autorii punctează cateva dintre acestea. Fiecare denumire este însoțită de o cifră ce machează corespondența cu harta de mai jos. Se aflau în Piața Ovidiu următoarele:
 
Agenția de voiaj TAROM (3)
Restaurantul-braserie „Victorie“ (4)
Banca Naționala - filiala Constanța și Oficiul de schimb valutar (5)
Sfatul Popular al orașului Constanța (6)
Statuia lui Ovidiu (2) .

Va urma.
 
Harta Constanța 1967. Sursă foto: „Litoralul românesc al Mării Negre“, de I. Ionescu Dunăreanu, Mihai Cristescu, Dr. Gabriel Paraschivescu, Gh. Ionescu-Băicoi

Sursă de documentare: „Litoralul românesc al Mării Negre“, de I. Ionescu Dunăreanu, Mihai Cristescu, Dr. Gabriel Paraschivescu, Gh. Ionescu-Băicoi
 
Citește și:
 
#DobrogeaDigitală: Dobrogea și Tratatul de la San Stefano - „Rusia şi-a păstrat punctul său de vedere şi rămâne neînduplicată“

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii