#DobrogeaAcademică Un veac de la descoperirea insulinei
#DobrogeaAcademică: Un veac de la descoperirea insulinei
21 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1769
Marime text
- La Academia Română, are loc astăzi un eveniment dedicat celor 100 de ani de la descoperirea insulinei
În urmă cu un secol, diabetul era o boală terminală. Descoperirea insulinei, în 1921, a transformat această boală dintr-o condamnare la moarte într-o afecțiune cronică.
Anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX, esențială pentru supraviețuirea a jumătate de miliard de diabetici!
O remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, în special în ceea ce privește metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat sau rolul pancreasului în asimilația nutritivă, a desfășurat savantul român Nicolae Constantin Paulescu. În anii 1921-1922, el a descoperit pancreina, un hormon pancreatic antidiabetic, numit ulterior insulină.
Încă din 1916, Nicolae Paulescu a izolat substanța, pe care a brevetat-o în 1922 sub numele de pancreină, injectând extractul său în vena jugulară a unor câini diabetici și observând că glicemia lor patologică a revenit temporar la normal. Impuritățile conținute de pancreină o făceau însă inutilizabilă pentru uz uman. Mobilizat în armata română în timpul Primului Război Mondial, Paulescu nu a reușit să-și continue cercetările și să le publice decât începând cu iulie 1921.
Pancreina brevetată de Paulescu în aprilie 1922, purificată (parțial) prin acidulare cu acid clorhidric și neutralizată cu hidroxid de sodiu, a fost administrată de Paulescu bolnavilor săi sub formă de clismă și nu a avut nici un efect asupra glicemiei. Din lipsă de fonduri și biochimiști, Paulescu nu a ajuns la un extract purificat, utilizabil cu efecte reale al pancreinei. Este aspectul de care s-a ocupat o echipă de cercetători canadieni, care au izolat insulina într-un laborator de la Universitatea din Toronto și au purificat extractele pancreatice, făcându-le sigure pentru injecția umană. Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best au primit premiul Nobel pentru această realizare, în 1923.
Academia Română și Fundația Culturală „BARTOC” organizează astăzi, la Clubul Academicienilor, un eveniment dedicat împlinirii unui veac de la descoperirea insulinei. Cu această ocazie, va fi dezvelit basorelieful acad. Nicolae Paulescu și va fi evocată activitatea și personalitatea marelui savant român. Se va lansa, de asemenea, plicul și ștampila aniversară „100 de ani de la descoperirea insulinei - 1921”, precum și filmul documentar „Descoperirea insulinei, 1921”.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Citește și:
Românul care a ratat Nobelul: In memoriam Nicolae Paulescu – 90 de ani de la moarte
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii