Românul care a ratat Nobelul In memoriam Nicolae Paulescu – 90 de ani de la moarte
19 Jul, 2021 00:00
19 Jul, 2021 00:00
19 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2418
Marime text
Pe 19 iulie 1931, se stingea marele savant român Nicolae Paulescu, părintele insulinei.
Indiferent de controversele care s-au născut în jurul numelui și activității sale profesionale, a simpatiilor sale politice, Nicolae Paulescu este unul dintre românii care merită cu prisosință recunoașterea internațională.
Născut pe 8 noiembrie 1869, în București, într-o familie de negustori, cu patru copii, Paulescu a dovedit de mic un interes special pentru fizică şi chimie, dar şi pentru studierea limbilor străine.
Termină studiile de medicina la Paris, în 1897, și obţine titlul de doctor în medicină cu o lucrare de cercetare asupra structurii splinei. În perioada 1897-1898, studiază fiziologia generală şi chimia biologică la Facultatea de Ştiinţe din Paris, lucrând în aelași timp la spitalele „Hôtel-Dieu” şi „Notre Dame du Perpétuel-Secours. În 1901, obține un al doilea titlu de doctor în științe.
Cu toate că are numeroase oferte de a profesa ca medic în Franţa, Elveţia sau Statele Unite ale Americii, el preferă se se întoarcă în 1900 în ţara natală. La Facultatea de Medicină din Bucureşti, Paulescu înfiinţează Catedra de Fiziologie, pe care o conduce până la sfârşitul vieţii. Tot de atunci, el a ocupat funcţia de Director al Clinicii de Medicină internă, de la spitalul St. Vincent de Pauldin Bucureşti, astăzi Spitalul de Endocrinologie.
Cercetările sale au început încă din anul 1899, pe când se afla în Franţa, încercând să izoleze produsul activ al secreţiei interne pancreasului. Activitatea sa în domeniul fiziologiei este una remarcabilă, acest domeniu ocupându-se cu studiul funcţiilor mecanice, fizice şi biochimice ale organismelor vii.
În 1916, își face publică cercetarea parțială cu privire la diabet, boala distrugătoare a pancreasului, dar Primul Război Mondial îi deturnează activitatea, pe care o va relua imediat după încetarea conflagrației.
Pe 23 iulie 1921, în cadrul sesiunii Societăţii de Biologie, Nicolae Paulescu își expune rezultatele muncii de cercetare, făcând publică descoperirea pancreinei, un produs activ antidiabetic din interiorul pancreasului, substanţă denumită ulterior insulină. Descoperirea ce ar fi trebuit să aducă faimă cercetătorului român a fost publicată în august 1921 în publicaţia de specialitate Archives Internationales de Physiologie, revistă care apărea simultan în Franţă şi Belgia.
Un an mai târziu, Paulescu primea de la Ministerul Industriilor şi Comerţului din România brevetul de invenţie Pancreina si procedura fabricatiei sale. În brevet, se preciza: „Dau acest nume substanţei active descoperite de mine în extractul de pancreas. Această substanţă are proprietatea remarcabilă ca, atunci când este injectată unui animal diabetic, să producă o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a hiperglicemiei...” şi „Pentru ca pancreina să fie întrebuintată cu folos în tratamentul diabetului la om, ea trebuie să fie preparată în mari cantităti, ceea ce necesitează un mare capital. Revendic inventiunea produsului organic pancreanina, care, injectată în sânge, produce o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a simptomelor diabetului”.
Cu toate acestea, la diferenţă de aproximativ un an, cercetătorii canadieni Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best anunţă că au descoperit insulina. Ei au susținut că, deşi Paulescu ar fi demonstrat eficacitatea substanţei pancreatice, acesta ar fi spus că injecţiile cu pancreina nu au efect. Astfel, în 1923, cei doi sunt premiaţi cu Premiul Nobel. Fiind conştient că este o nedreptate, fiziologul scoţian Ian Murray a iniţia o campanie internaţională pentru redresarea situaţiei.
Abia în 1969, savantului român i-au fost recunoscute meritele de către profesorul A.W.K. Tiselius, vicepreşedinte al Fundaţiei Nobel, pentru descoperirea insulinei. În 1990, el este numit post mortem membru al Academiei Române.
Institutul național de diabet, nutriție și boli metabolice din București poartă numele marelui savant, dedicându-i lui Nicolae Paulescu chiar și un salon muzeal.
Sursa foto: historia.ro
Citește și:
Istoria Românilor: Nicolae Paulescu- descoperitorul nerecunoscut al insulinei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii