Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Aurel Presură, directorul general al RAJA SA, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

19 Nov, 2021 00:00 2313 Marime text
 
Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Aurel Presură, directorul general al RAJA SA, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 
  1. Când și cu ce ocazie ați cunoscut Dobrogea?

Am cunoscut Dobrogea în 1990, când profesionalul m-a adus în orașul Constanța. De atunci, nu am mai părăsit acest tărâm binecuvântat, încărcat de istorie, cu un farmec aparte dat de multiculturalitatea existentă de mii de ani. Noi, dobrogenii chiar dacă nu suntem toți nativi, suntem cei care iubim și apreciem aceste meleaguri și avem obligația să le dezvoltăm și promovăm.
 

  1. Ce ați recomanda să vadă cuiva care nu a ajuns în Dobrogea?

Dobrogea nu e numai marea și sezonul estival. Dobrogea este și Dunărea cu delta, toate cetățile romane, munții Măcinului și lanțul aparte de mănăstiri, încărcate de sacralitate, din care amintesc doar Mânăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, poarta creștinismului în România. Nu pot să nu menționez Cetatea Histria, prima așezare urbană de pe teritoriul țării noastre și prima colonie grecească de la Marea Neagră, dar și Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, ce ne amintește de luptele dacilor cu romanii, primul moment al genezei poporului nostru.
 
Și dacă tot vorbim de istoria acestor meleaguri, nu pot să trec cu vederea faptul că aici, în Dobrogea, au apărut primele sisteme centralizate de apă potabilă. Constanța reprezintă cea mai veche așezare continuă din România, existentă încă din vremurile antichității grecești de pe teritoriul curent al țării noastre. Principalul oraș al provinciei istorice Dobrogea, „Metropolă a Pontului“, numele așezării noastre a fost, este și va fi permanent asociat cu marea, cu apa. Ca orice nucleu comercial, Constanța a întruchipat întotdeauna un melanj vibrant de culturi și tradiții, ce s-au transpus inclusiv în istoria tehnică a orașului, a cărei alimentare cu apă a fost crucială încă de la înființare, în a doua jumătate a secolului al VI-lea A.C. Acesta a reprezentat o așezare a coloniștilor greci veniți din Milet. În momentul cuceririi romane, așezarea a devenit un punct important în noua provincie romană. Adaptarea vieții orașului grec la cel roman presupunea sporirea considerabilă a cantității de apă. Aceasta s-a făcut prin realizarea unui apeduct, ce reprezenta o investiție de o valoare deosebită pentru vremea aceea. Micul oraș Tomis a devenit treptat cea mai importantă cetate a litoralului vest-pontic, iar investiția într-un apeduct a fost posibilă datorită statutului orașului antic „Tomis“ de metropolă pontică.
 

  1. Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii?

Așa cum avem o paleta întreagă a formelor de relief, parcă într-o simbioză perfectă, avem și zeci de etnii, ce și-au pus amprenta pe istoria și caracterul acestui popor apărut și crescut între ape. Multiculturalitatea a dus la adaptabilitate, toleranță și ospitalitate.Etniile diverse și-au pus amprenta pe tradiții, gastronomie, dar și pe dezvoltarea în timp a acestei zone. Toate astea, fac din Dobrogea un tărâm căutat și apreciat, nu numai pentru turismul estival.
 

  1. Ce mesaj le transmiteți dobrogenilor de Ziua Dobrogei?

 Este mai mult o dorință, decât un mesaj. Să privim mai atent la ceea ce avem și să valorificăm, să protejăm, să promovăm, astfel încât mărturiile de peste 2.000 ani să rămână în istorie și peste alte milenii!
          La mulți ani, Dobrogea!

 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
#sărbătoreșteDobrogea143

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari