Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:40 05 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea 143 Meritul Dobrogean pentru Grigore Sălceanu. Manuscrisele poetului aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene Constanța (galerie foto)

ro

26 Nov, 2021 00:00 3416 Marime text

Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.

Anul acesta, cinci personalități importante au primit Meritul Dobrogean: Alexandru Barnea (reputat arheolog 17 februarie 1944  București -  08 mai 2020 București), Alexandru Suceveanu (reputat arheolog 11 martie 1940 București - 23 mai 2013 București), Alexandru Avram (reputat arheolog 16 septembrie 1956 Tulcea - 04 august 2021 Histria), Grigore Sălceanu (poet și dramaturg român 23 aprilie 1901, Galați - 19 iulie 1980, Constanța) și Liliana Lazia (fost director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța,  21 iulie 1954 Constanța - 31 martie 2011 Constanța).
 
Poetul și dramaturgul Grigore Sălceanu s-a născut la Galați, pe 23 aprilie 1901. Studiile preuniversitare le-a urmat în orașul natal, apoi la Tulcea și la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța, iar studiile universitare și postuniversitare le-a absolvit la Facultatea de Litere și Filosofie, din cadrul Universității București și Sorbona, Franța.

S-a întors la Constanţa, în anul 1927, a fost numit profesor de franceză la Liceul „Mircea cel Bătrân”, și, totodată a început să publice poezii la principalele reviste de cultură din orașul de la țărm de mare și din țară: „Analele Dobrogei”, „Convorbiri literare”, „Ritmul vremii”, „Salonul literar”, „Făt Frumos”, „Universul literar” etc. În anul 1936 a întemeiat la Constanţa un cenaclu literar, pe care l-a condus timp 20 de ani. A murit pe 19 iulie 1980 la Constanța.

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța deține manuscrise ale lui Grigore Sălceanu, în cadrul compartimentului de Colecții Speciale, donate, în anul 1986, de soția autorului, Constanța Sălceanu: „Decebal“, „Tropaeum Traiani“, „Ovidius“, „Casa din deal“, „Ţara vânturilor“, „Turnul de rubin“, dar și o partitură, „Bairamdede”.

 „Decebal”
 
Unul dintre manuscrisele semnate de Grigore Sălceanu și păstrate în cadrul compartimentului de Colecții Speciale al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța este drama în versuri, în cinci acte, „Decebal”. Potrivit autorului acțiunea dramei se petrece în „Dacia, la Tapae, Sarmisegetuza, Dacia Pontică, Valea Frumoasei și Roma, între anii 101 – 106”,iar printre personaje îi găsim pe Decebal, regele dacilor, Traian, împăratul romanilor, Apolodor din Damasc, preoții daci Vezina și Aulutralis, precum și mai mulți generali și ostași daci și romani.
 
„Tropaeum Traiani”
 
Despre drama în versuri „Tropaeum Traiani”, manuscris aflat și el printre colecțiile speciale, teatrologul Anaid Tavitian afirmă, că:

Prin această piesă Grigore Sălceanu a izbutit cu sensibilitate, cu gravitate, cu reținută emoție, să aducă drama istorică pe o cale proprie, mărturisind dorința de a o așeza într-o lumină nouă. Cu har a parcurs drumul reînvierii și glorificării eroilor naționali. Inspirată dintr-un trecut foarte îndepărtat, amestec de realitate și ficțiune, piesa atinge cu precădere ideea continuității destinului istoric al poporului român și al conducătorilor săi, sub raportul virtuților esențiale. Plasată în timpul războaielor dacice ale lui Traian, mai precis în timpul bătăliei decisive de la Adamclisi, acțiunea piesei se concentrează asupra confruntării dintre cele două mari energii creatoare: romanii și dacii, pe înfruntarea capitală dintre Traian și Decebal”.


 „Ovidius”
 
Colecția de manuscrise ale poetului și dramaturgului Grigore Sălceanu conține și o traducere în limba franceză a tragediei în versuri, scrisă în anul 1958, „Ovidius”. Piesa „Ovidius” a fost jucată pe scena teatrului constănțean și a avut premiera în 1957. Potrivit teatrologului Anaid Tavitian, spectacolul a fost dedicat aniversării a 2000 de ani de la nașterea poetului Publius Ovidius Naso (eveniment național coordonat de un Comitet Național pus sub egida Academiei Române).

Era firesc ca la Constanța acest eveniment să aibă o amploare deosebită. La constanța a fost marcat printr-o mare adunare publică la statuia lui Ovidius, o festivitate în sala Cazinoului și seara la Teatrul de stat Constanța cu premiera „Ovidius”. La premieră au asistat și delegați ai unor țări latine (Italia, Franța, Belgia).”, rememorează Anaid Tavitian.


Totodată, piesa „Ovidius” a lui Sălceanu a fost reprezentată și la Teatrul Național din București, în stagiunea 1957 – 1958.

„Casa din deal”
 
Acțiunea piesei în versuri, în cinci acte, „Casa din deal”, semnată de Grigore Sălceanu, este plasată într-un sat dobrogean, între cele două războaie mondiale. Printre personajele piesei se numără învățătorul satului, un ciocoi bogat, vrăjitoarea satului și un fierar turc.

„Turnul de rubin”
 
Acțiunea piesei „Turnul de rubin, feerie dramatică, în 4 acte, în versuri” se petrece pe „o insulă în mijlocul apei”, pe care se află un castel cu „sute de turle”. Printre eroii lui Grigore Sălceanu din această piesă se numără stăpânul insulei și familia acestuia, corăbieri, ursitoare, dar și fiica Împăratului Inimă de Gheață.

„Țara Vânturilor”
 
Tot într-un sat dobrogean a plasat Grigore Sălceanu și piesa în patru acte și opt tablouri „Țara Vânturilor” și, pentru a fi cât mai aproape de realitatea satelor dintre Dunăre și Marea Neagră, printre personajele care prind viață prin condeiul său se numără atât români, cât și tătari.

„Bairamdede”
 
„Bairamdede, lied pentru voce și pian” este compusă de regretatul Dragoș Alexandrescu, pe versurile lui Grigore Sălceanu. „Bairamdede”, poezie pe care o redăm mai jos, este un poem închinat satului Independența din județul Constanța.

„Bairamdede”
„În soare alb, mai roșii par șalvarii,
Femei, copii, roesc domol spre târg,
În august și caunii dau în pârg
Și aur mult se vântură prin arii.
 
Aripa morii vâjâie de sârg
Și prin bostană mișună Tătarii,
Cu zumzete în roiuri curg bondarii,
Plutind pe urma carelor spre târg.
 
Deodată vântul stepelor învie,
Stârnind pe drumuri colbul dobrogean,
Un geam trântit se sparge-n vijelie…
 
Iar sus de tot, sub cerul diafan,
Cu mâna ridicată din geamie,
Un hoge ‘ngână imnuri din Coran.”
 
Sursă foto: Colecțiile Bibliotecii Județene Constanța

Citește și:
#Dobrogea143: La Mulți Ani, Dobrogea! Meritul Dobrogean 2021 - o distincție în amintire

#Dobrogea143 Meritul dobrogean pentru Grigore Sălceanu. Dr. Constanța Călinescu - „L-am cunoscut pe Poet“

#Dobrogea 143 Meritul dobrogean pentru Grigore Sălceanu. Garabet Kűmbetlian - „Un poet nedrept de puţin cunoscut”

#Dobrogea 143: Meritul dobrogean pentru Grigore Sălceanu. Operele lui Grigore Sălceanu jucate pe scena teatrului constănțean


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari