Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Colonelul Daniel Mihai Ferencz, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

18 Nov, 2021 00:00 2712 Marime text
 
Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, colonelul Daniel Mihai Ferencz, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 
Revenirea Dobrogei, străvechi pământ getic, la România, după mai bine de patru secole de ocupaţie otomană, a însemnat în realitate împlinirea aspiraţiilor românilor dobrogeni.
România obţinea, prin ceea ce avea să devină cunoscut drept «Războiul de Independenţă», recunoaşterea independenţei de stat şi a suveranităţii sale.
Unirea Dobrogei cu România a fost consfinţită prin Tratatul de la Berlin din 13 iulie 1878. Aceasta reprezintă a doua etapă în procesul de unire naţională a românilor.
Primul pas către constituirea unităţii naţionale a fost realizat prin Unirea Principatelor, în 24 Ianuarie 1859, iar desăvârşirea acesteia a avut loc, la Alba Iulia, în ziua de 1 Decembrie 1918.
 
În data de 14 noiembrie, Regele Carol I adresa următoarea proclamaţie către dobrogeni:
«Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România.
Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi ocârmuieşte.
Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine.
Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă…
Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire.
Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii.
În curând provincia voastră, pe cale constituţională, va primi o organizaţie definitivă, care va ţine seama de trebuinţele şi moravurile voastre, care va aşeza pe temelii statornicite poziţia voastră cetăţenească.
Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră.»
 
Acum, la împlinirea a 143 de ani de la acest eveniment istoric, aș recomanda tuturor celor care nu au ajuns încă pe acest tărâm de basm, să ne calce pragul, să simtă căldura sufletească a dobrogenilor și să nu ocolească litoralul Mării Negre, Munții Măcinului, precum și superba Deltă a Dunării.

Ca locuitori ai acestui spaţiu danubiano-pontic, cu o componenţă etnică diversă, putem afirma cu mândrie că Dobrogea reprezintă un model de convieţuire şi cooperare armonioasă, distinct în peisajul etnografic românesc. Apreciez că printre trăsăturile esențiale ale dobrogenilor se numără ospitalitatea, dragostea față de aproape, precum și mândria de a fi parte a acestei regiuni mirifice.
Nu aș putea compara Dobrogea noastră cu niciun alt colț de lume, întrucât ceea ce avem aici în sud-estul României este unic, iar această unicitate mă face să cred că nu voi întâlni farmecul dobrogean niciunde pe acest pământ.

Tuturor locuitorilor din spațiul dintre Dunăre şi Marea Neagră le doresc să fie mândri de apartenența lor la acest meleag, să fie încrezători în viitor și să nu uite să transmită mai departe faima și frumusețea acestui minunat colț de Românie!

La mulți ani, Dobrogea!   La mulți ani, dobrogeni! 


Inspector Şef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța
Colonel Ferencz Daniel Mihai
 
 
Citește și:
#sărbătoreșteDobrogea143

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari