Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:54 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Meritul dobrogean pentru arheologul Alexandru Avram. „Capacitatea sa de muncă era uriașă și exemplară“

ro

25 Nov, 2021 00:00 3328 Marime text

 
Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.
 
Anul acesta, cinci personalități importante primesc Meritul Dobrogean: Alexandru Barnea (reputat arheolog 17 februarie 1944  București -  08 mai 2020 București), Alexandru Suceveanu (reputat arheolog 11 martie 1940 București - 23 mai 2013 București), Alexandru Avram (reputat arheolog 16 septembrie 1956 Tulcea - 04 august 2021 Histria), Grigore Sălceanu (poet și dramaturg român 23 aprilie 1901, Galați - 19 iulie 1980, Constanța) și Liliana Lazia (fost director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța,  21 iulie 1954 Constanța - 31 martie 2011 Constanța).
 


Alexandru Avram, arheolog (16 septembrie 1956, Tulcea - 4 august 2021, Histria)
 
Savant ilustru, profesor de istorie greacă, arheolog și epigrafist, Alexandru Avram mi-a fost mai întîi conducător de doctorat. Am avut privilegiul să-i devin apoi coleg și colaborator, uniți de pasiunea pentru limba greacă și pentru inscripțiile antice săpate în piatră.

Am început să colaborăm în vara anului 2018, căutînd inscripții grecești inedite în colecțiile Muzeului Național de Antichități, actualmente Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“. Printre numeroasele piese din lapidariu, am descoperit două fragmente dintr-o inscripție necunoscută.
Spre uimirea mea, deși piatra de calcar era deteriorată și unele litere abia se mai deslușeau, dumnealui a scos o foaie de hîrtie și un creion și a început să aștearnă textul în greacă ca și cum l-ar fi știut pe de rost.

Bucuria ne-a fost și mai mare cînd, după doar cîteva zile, am găsit și cel de-al treilea fragment din aceeași lespede. Inscripția provenea de la Callatis și documenta condamnarea unor răufăcători, fiind o mică și nesperată piesă din mozaicul lumii grecești de pe malul stîng al Pontului Euxin. După lămurirea chestiunilor epigrafice și istorice, a încheiat mucalit cu o zicală a lui Mitică Dragomir: „Să-i bage pe toți la pușcărie!“

L-am însoțit deseori în lapidariul Institutului de Arheologie și în muzeele din Constanța și din Histria pentru un proiect de anvergură, un catalog al tuturor inscripțiilor grecești din Dobrogea sub egida Academiei de Științe din Berlin.

Capacitatea sa de muncă era uriașă și exemplară. Cînd lucram împreună, avea mereu în mapă manuscrisul redactat în limba latină, în care făcea notițe și din care îmi citea cu vocea sa gravă, inconfundabilă. Cînd și cînd consemna laconic eforturile noastre printr-un optime sau pulchre.

Uneori îmi părea că abia aștepta să vin cu o idee sau să descoperim ceva nou, chiar dacă asta însemna să-și revizuiască păreri și argumente mai vechi. 

Discuțiile noastre animate continuau mereu, față în față sau la distanță, prin poșta electronică. Jovialitatea, curiozitatea și deschiderea îi făceau erudiția și mai seducătoare. 
 
Citește și:
#Dobrogea143: La Mulți Ani, Dobrogea! Meritul Dobrogean 2021 - o distincție în amintire

#Dobrogea143: Meritul dobrogean pentru Alexandru Avram, arheolog (16 septembrie 1956, Tulcea - 4 august 2021, Histria)

#Dobrogea143: Meritul dobrogean pentru arheologul Alexandru Avram. „Nevoia de a înțelege mai bine istoria Mării Negre l-au făcut să învețe persana veche, frigiana sau turca modernă“

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari