Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Meritul Dobrogean pentru Liliana Lazia. Inaugurarea sediului Bibliotecii Județene Constanța

ro

26 Nov, 2021 00:00 3332 Marime text
  • „Îngăduiți-mi să-mi exprim satisfacția pentru darul pe care edilii noștri l-au oferit Constanței și țării”
Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.

Anul acesta, cinci personalități importante au primit Meritul Dobrogean: Alexandru Barnea (reputat arheolog 17 februarie 1944  București -  08 mai 2020 București), Alexandru Suceveanu (reputat arheolog 11 martie 1940 București - 23 mai 2013 București), Alexandru Avram (reputat arheolog 16 septembrie 1956 Tulcea - 04 august 2021 Histria), Grigore Sălceanu (poet și dramaturg român 23 aprilie 1901, Galați - 19 iulie 1980, Constanța) și Liliana Lazia (fost director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța,  21 iulie 1954 Constanța - 31 martie 2011 Constanța).
 
Pe 30 noiembrie 1998, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, a fost inaugurat la Constanța noul sediu al Bibliotecii Județene, instituție care funcționase până atunci în Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. Astfel, pe 30 noiembrie 2021, se împlinesc 23 de ani de când Biblioteca județeană funcționează în actuala clădire. Dintre cei 23 de ani de activitate în noua casă, 13 ani (1998 - 2011) au stat sub bagheta administrativă a Lilianei Lazia.

Cu prilejul slujbei de sfințire, oficiată de Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, Biblioteca Județeană l-a primit ca patron spiritual chiar pe cel ce a adus lumina credinței creștine în Dobrogea, pe Sfântul Apostol Andrei. 

La inaugurarea așezământului cultural au fost prezente diverse personalități, precum consulii generali acreditați la Constanța ai Republicii Populare Chineze, ai Rusiei și Republicii Elene, Gheorghe Mihăieși, primarul Constanței, Mircea Iustian, subprefect, deputatul Andrei Gheorghe, senatorul George Pruteanu, profesorul universitar Ion Bitoleanu, președintele Consiliului Județean Stelian Duțu și Adrian Rădulescu, fost prefect al Constanței și promotor al vieții culturale de la malul mării, atât înainte de 1989, cât și după Revoluție.

Festivitatea de deschidere a bibliotecii s-a desfășurat cu o zi înainte de Ziua Națională și a fost dedicată împlinirii a 80 de ani de la Marea Unire și a 120 de ani de la revenirea Dobrogei la România.

Fotografia din deschiderea articolului, de la inaugurarea sediului bibliotecii, se află în arhiva fondului documentar „Dobrogea de ieri și de azi” al ziarului Ziua de Constanța.

La sfârșitul alocuțiunilor susținute de invitați și oficialitățile locale, a luat cuvântul și Liliana Lazia, care preluase în același an, 1998, postul de director al bibliotecii. Sub atenta grijă a Lilianei Lazia cele peste 600.000 de titluri de carte și documente de bibliotecă au fost mutate din Palatul Arhiepiscopal în noul sediu.

Rememorând cuvintele Lilianei Lazia de la deschiderea bibliotecii, realizăm ușor că acestea nu au fost doar vorbe lipsite de conținut ci, că, a dus la bun sfârșit toate proiectele și gândurile de dezvoltare a bibliotecii județene și a vieții culturale de la malul mării:
Principiul care a stat la baza edificării noii Biblioteci a fost acela al unei instituții apte să depășească simpla calitate de depozit de carte inertă. Vom putea desluși în timp, și, în consecință,vom fi beneficiarii materializării unui amplu și ambițios proiect de instituție cu multiple funcționalități, parametri firești ai unui edificiu modern, a cărui dotare și sistematizare fac, fără exagerări, cinste pragului mileniului trei.

Și apoi, nu e de conceput ca această impunătoare casă a cărții să nu-și sporească rolul de ferment civilizator, de factor responsabil cu lărgirea orizontului de cultură prin organizarea unor simpozioane, mese rotunde, sesiuni științifice, prin editarea unor lucrări de referință și, de ce nu, prin asumarea calității de instituție pilon în sistem, fapt legitimat, repet, de patrimoniul său de carte și de mijloacele tehnice performante. De aici nu ne va fi greu să ne integrăm în rețeaua internațională de specialitate, prin schimburi de valori materiale sau simbolice.

Îngăduiți-mi așadar, să-mi exprim satisfacția de cetățean al acestui oraș și om al cărții pentru darul pe care edilii noștri, în primul rând Consiliul județean, l-au oferit Constanței și țării. Mulțumesc tuturor celor care, într-o perioadă de austeritate economică și de întristătoare derută morală, cu considerabile eforturi materiale au acordat,printre atâtea și atâtea solicitări presante, prioritate unui edificiu cu menire culturală, un edificiu care întrunește toate motivele ca de astăzi să devină o adevărată instituție emblematică a județului.

Permiteți-mi, totodată, să aduc călduroase mulțumiri celor care au proiectat și executat această lucrare de proporții uriașe, aș zice monumentale, cu acea grijă și competență menită să satisfacă pe deplin necesitățile funcționale ale  așezământului: arhitecții Petre și Paula Pintilescu, COMCM Constanța – director Anghel Biu. Menționez cu respect probitatea morală a celor care au asigurat utilitățile clădirii: Instalații 3 Constanța și „Hidroedil” Constanța. Aducem calde mulțumiri d-lui  Constantin Dumitru Zamfir, fostul director al Bibliotecii județene, personalitate marcantă a biblioteconomiei românești (...)”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari