Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:21 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime din Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

27 Nov, 2021 00:00 3720 Marime text
 

Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime din Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 
  1. Când și cu ce ocazie ați cunoscut Dobrogea?
Am fost adoptată de Dobrogea în anul 1989, după absolvirea Facultății de Energetică și Electrotehnică (la Universitatea Politehnică cele două facultăți de astăzi erau atunci împreună sub același Decanat). Am avut sentimentul clar că voi rămâne aici pentru tot restul vieții. Veneam din Brăila, pe care am iubit-o foarte mult și unde cel mai mult am îndrăgit faptul că Dunărea trecea pe acolo și pentru că mă aflam foarte des în preajma ei. Îmi place apa, mă liniștește și mă bucură în același timp.

Nimic nu se compară cu un răsărit de soare văzut de pe malul unei ape sau, la fel, un apus de soare când stai pe malul apei.  Dobrogea este brăzdată de lacuri și oferă oricărui om care iubește să se plimbe pe malul unei apei posibilități multiple să o facă.
 
  1. Ce ați recomanda să vadă cuiva care nu a ajuns în Dobrogea?

Dacă nu a mai venit niciodată în Dobrogea, trebuie să stea multe zile!

Să vadă zona munților Măcinului, pentru că sunt deosebiți, ei neimpresionând prin înălțime, ci prin roca și prin vegetația specifică.
Când faci aceste călătorii, trebuie să te oprești și să trăiești clipele de liniște pe care ți le oferă mănăstirile dobrogene Cocoș, Celic-Dere, Saon, Vovidenia, Dinogeția, Cerbu, Corbu, Măcin, Dervent - Izvorul Tămăduirii;
Trebuie să vizitezi localitățile în care trăiesc doar lipovenii și să te bucuri de spectacolele pe care ei le pot oferi cu o dăruire specifică lor și să consumi produsele specifice lipovenești.
Trebuie să vizitezi orașele Constanța și Tulcea, dar și stațiunile de pe litoralul românesc la Marea Neagră. Fiecare îți lasă amintiri frumoase. 
  1. Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii?
Valoarea importantă a dobrogenilor o reprezintă ei înșiși. Aici trăiesc români, aromâni, turci, tătari, lipoveni, greci, bulgari, ucrainieni și, deși fiecare etnie are valori și cultură proprii, reușeșc să le respecte și să sărbătorească împreună cu multă dragoste.

Pentru că solicitați trei valori, evident că voi aminti și Marea Neagră cu tot ce înseamnă ea ca atracție turistică, loc unde își petrec foarte mulți români vacanțele, ca un loc de delectare, ca loc de efectuat sporturi specifice. Sunt recomandate restaurantele cu specific pescăresc, libanez sau lipovenesc mai aproape de malul mării sau mai departe, dar care îți pot oferi seri de neuitat în compania prietenilor sau a familiei.

Deloc mai prejos este de amintit Delta Dunării, un loc impresionant prin mărime, prin faună,  prin specificul organizării vieții de zi cu zi a oamenilor care locuiesc acolo.
  1. Ce mesaj transmiteți dobrogenilor?

La mulți ani, dobrogenilor! Să aveți zile pline cu soare și lumină, nu doar pentru că în zonă există lumină multă, dar și pentru că sufletele trebuiesc inundate de lumina bucuriei, a bunătății și a respectului pentru ce ne înconjoară și cu care am fost înzestrați!
 
Cu respect,
Profesor Violeta Ciucur

 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:  #sărbătoreșteDobrogea143

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari