Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:14 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Sorin Ciutureanu, directorul general al Oil Terminal, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

22 Nov, 2021 00:00 2580 Marime text
 
Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Sorin Ciutureanu, directorul general al Oil Terminal, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

Cu ce ocazie ați cunoscut Dobrogea?

Am cunoscut Dobrogea, copil fiind, la orele de istorie și am fost fascinat de pământul cel mai vechi și cel mai nou deopotrivă (cel mai vechi Munții Măcinului și cel mai nou Delta Dunării), plin de atracții, locuri de descoperit, istorie de absorbit, natură de admirat și arome de degustat.
    Am dat mâna cu Dobrogea și am primit chiar o îmbrățișare caldă când m-am stabilit la Constanța în anul 1976 și am înțeles de unde atracția deosebită pentru acest pământ, uitându-mă la răsăritul soarelui din valuri, printr-un bob de strugure copt din via de la Murfatlar.
             Azi, la maturitate oriunde plec și oricât zăbovesc, mă întorc la mine acasă, în Dobrogea, la casa mea, pe pământul care îmi hrănește visele, aspirațiile și îmi strânge rădăcinile de român mândru.

Ce ați recomanda să vadă cuiva care nu a ajuns în Dobrogea?

Ce aș recomanda cuiva care nu a ajuns în Dobrogea?...sunt atâtea de văzut, de simțit, de gustat…îi recomand să  cunoască istoria Dobrogei de la coloniile grecești și primele formațiuni statale dacice la tratatele de la San-Stefano și Berlin prin care s-a recunoscut independența României în a cărei componență intra Delta Dunării, Insula Șerpilor și Dobrogea de nord, cu tot ce înseamnă moștenirea noastră arheologică – și aici aș aminti cetățile Carsium, Capidava, Enisala, Histria.
          Îi recomand să înțeleagă că din turmele de vite, secetă, viscole cumplite iarna și sate ascunse s-au născut ghiveciurile sofisticate, zemurile acre, musacalele arhitecturale, plachiile și vinurile tari și grele.
          Îi recomand să savureze mozaicul nostru gastronomic apetisant, zemos, picant și pestriț, eu gourmand fiind. Nu l-aș lasă să plece din Dobrogea până când nu ar gusta o merdenea fierbinte, cu o bragă rece și tulbure, un Pinoit Noir profund și mătăsos de Murfatlar, o regină baclava sau un covrig dobrogean fiert cu airan.
          Îi recomand să se lase mângâiat de mare, trăgând pe nări adânc, aerul sărat , într-o noapte de vară, privind stelele de aproape, de pe cerul cel mai nepoluat de la Măcin, fiind de notorietate faptul că este cea mai bună zonă din România pentru observații astronomice, datorită numărului mare de nopți senine.
 
 

Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii?

Eu aici m-aș referi la valorile morale ale dobrogenilor, valori manifestate dea lungul istoriei și în prezent…și anume toleranța, armonia și solidaritatea. Toleranța la schimbările majore din istoria Dobrogei, armonia de a conviețui cu toții în același spațiu, indiferent de cultura căreia îi aparținem - turci, tătari, aromâni, greci, rromi, italieni, armeni și solidaritatea dobrogenilor, care au fost și sunt uniți în jurul proiectelor comune.
 

Ce mesaj le transmiteți dobrogenilor de ZIUA Dobrogei?

Le-aș transmite să nu uite lecția istoriei Dobrogei, să nu uite că suntem români mândrii și să aibă grijă de acest pământ minunat, care ne este tuturor casă și mormânt strămoșilor noștri. Le-aș transmite să rămână buni, prietenoși și primitori!

 
Citește și:
#sărbătoreșteDobrogea143

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari